22/5/2025
דיני חברות ברומניה – סקירה מעמיקה
רומניה היא מדינה בעלת שיטת משפט קונטיננטלית (אזרחית), והמסגרת החוקית לדיני התאגידים בה מושתתת על חקיקה מפורטת התואמת את הסטנדרטים האירופיים. החוק המרכזי המסדיר תאגידים ברומניה הוא חוק החברות הרומני משנת 1990 (Legea nr. 31/1990), אשר עודכן מספר פעמים מאז חקיקתו כדי להתאים לרפורמות ולדירקטיבות של האיחוד האירופי. חוק זה קובע את סוגי התאגידים שניתן להקים, את אופן רישומם ותפעולם, וכן זכויות וחובות של בעלי המניות והמנהלים. בנוסף לחוק החברות, קיימים חוקים משיקים כגון הקוד האזרחי החדש משנת 2011, פקודת המס (הקוד הפיסקלי), חוק השוק ההון וחוק רשם המסחר – המסדירים היבטים מיוחדים כמו רישום עסקי, מיסוי, שקיפות, ודיני חדלות פירעון.
דיני החברות הרומניים מבוססים על מספר עקרונות יסוד: עקרון האישיות המשפטית הנפרדת של החברה (כל חברה מהווה ישות משפטית עצמאית ונפרדת מבעלי מניותיה), עקרון האחריות המוגבלת של בעלי המניות (בכפוף לחריגים בחוק), עקרון ההון הרשום (צורך בהון מניות רשום התואם את פעילות החברה), עקרון הפומביות (חובת רישום ודיווח ברשם המסחר לפרסום מידע מהותי), וכן עקרון חוקיות וציות (חברות חייבות לפעול בהתאם לחוק ולתקנון שלהן, ומנהלי החברה חבים חובות אמון וזהירות כלפיה). עקרונות אלו, לצד הוראות החוק המפורטות, יוצרים מסגרת שנועדה להגן הן על המשקיעים ובעלי המניות והן על ציבור הנושים והציבור הרחב.
במאמר זה נסקור בהרחבה את סוגי החברות העיקריים ברומניה, דרישות הרישום והרגולציה השוטפת, אחריות בעלי מניות ודירקטורים, וכן נושאים משיקים כגון מיסוי, שקיפות וציות רגולטורי. כמו כן, נדגיש את החשיבות הרבה של קבלת ליווי משפטי מקצועי מעורך דין בכל שלבי חיי החברה – מהקמה וניהול ועד סגירה וטיפול בסכסוכים – כדי להבטיח עמידה בדרישות החוק ומניעת טעויות משפטיות.
סוגי התאגידים העיקריים ברומניה
חוק החברות הרומני (31/1990) מונה חמישה סוגי תאגידים עיקריים שניתן להקים ברומניה . סוגי התאגידים הללו שונים במבנם המשפטי ובהיקף אחריות בעלי המניות:
- חברה בערבון מוגבל (Societate cu Răspundere Limitată – S.R.L) – זהו סוג התאגיד הנפוץ ביותר ברומניה, המקביל ל-LLC. חברה בערבון מוגבל יכולה להיות מוקמת על ידי בעל מניות יחיד או מספר בעלי מניות (עד 50 לכל היותר) . האחריות של בעלי המניות מוגבלת לסכום השקעתם בהון החברה , והחברה מהווה ישות משפטית נפרדת לחלוטין מהם – בעלת נכסים, כתובת, הון וניהול משלה, הנפרדים מרכושם וחבותם של היחידים . עד לשנת 2020 החוק דרש הון מינימלי סמלי של 200 ליי לפתיחת S.R.L., אך דרישה זו בוטלה במסגרת רפורמות לצמצום הביורוקרטיה . כיום ניתן לפתוח חברה בערבון מוגבל גם עם הון התחלתי מזערי (אפילו 1 ליי בלבד) . בעבר הגביל החוק את האפשרות להחזיק בכמה חברות יחיד: סעיף 14 לחוק החברות אסר על אדם או חברה להיות בעל מניות יחיד ביותר מ-SRL אחת, ואסר על SRL בבעלות יחיד להיות בעלת מניות יחידה ב-SRL אחרת. הגבלה זו נועדה למנוע שרשור של חברות יחיד. עם זאת, בשנת 2020 בוטל סעיף 14 לחלוטין, וכיום מותר לאדם או חברה לשמש בעלים יחיד של מספר חברות בערבון מוגבל, ואף שחברה בבעלות יחיד תהיה בעלים יחיד של חברה אחרת . שינוי זה מפשט את מבנה הבעלות לחברות קטנות. חשוב לציין כי מניות של SRL אינן סחירות בבורסה, ואין החברה רשאית לפנות לציבור בהנפקת מניות – העברת מניות לידי צד שלישי כפופה לאישור רוב בעלי המניות (אלא אם נקבע אחרת בתקנון) וחייבת ברישום ברשם המסחר כדי לקבל תוקף כלפי צדדים שלישיים . בנוסף, SRL אינה רשאית להנפיק אגרות חוב (אג”ח) לציבור . בשל אופייה הפשוט והגמיש, SRL מתאימה במיוחד לעסקים קטנים ובינוניים, ונהנית גם ממשטר מיסוי מקל לחברות זעירות כפי שיוסבר להלן.
- חברת מניות (Societate pe Acțiuni – S.A) – זוהי חברה בערבון מוגבל מסוג מניות, המקבילה לחברה ציבורית או חברה מניות באירופה. חברת S.A. דורשת לפחות שני בעלי מניות (ויכולה להיות עם מספר בלתי מוגבל של בעלי מניות) . מניותיה ניתנות להעברה בחופשיות, וניתן אף לרשום אותן למסחר ציבורי בבורסה (החוק מתיר לחברת S.A. לגייס הון מהציבור, לרבות בהנפקה ראשונית) . כדי להגן על נושים ועל יציבות החברה, החוק קובע דרישת הון מניות מינימלי גבוהה לחברת מניות: נכון למצב החוק המעודכן, על S.A. להחזיק בהון רשום של לפחות 90,000 ליי (בערך 25,000 יורו) . בעת ההתאגדות, יש לשלם לפחות 30% מכל מניה שהוקצתה, והיתרה חייבת להיות נפרעת בתוך 12 חודשים ממועד הרישום (ניתן לפרוס יותר זמן לתרומות בעין) . בניגוד ל-SRL, מספר בעלי המניות בחברת S.A. אינו מוגבל בחוק (מעודד פיזור מניות רחב), והיא יכולה לצמוח לחברה ציבורית גדולה. חברות מניות כפופות למבני ניהול מורכבים יותר: ניתן לבחור בין שיטת ניהול יחידאית (מערכת יוניטרית), שבה החברה מנוהלת על ידי דירקטור אחד או דירקטוריון, לבין שיטת ניהול דו-שכבתית, הכוללת דירקטוריון מנהל (Executive Board) ומועצת פיקוח (Supervisory Board) כמנגנון בקרה . בשיטה היחידאית, הדירקטוריון רשאי למנות מנהלים (מנכ”לים) לצורך ניהול שוטף , ואילו בשיטה הדו-שכבתית, מועצת הפיקוח מפקחת על פעילות ועד המנהלים ומדווחת לאספה הכללית . חברות S.A. גדולות (כגון אלו החייבות בביקורת חשבונות) מחויבות למעשה במינוי דירקטוריון ומנגנוני ניהול בהתאם לדרישות החוק . כמו כן, החוק דורש שחברת S.A. תקיים לא רק אסיפה כללית שנתית של בעלי המניות, אלא מאפשר גם כינוס אסיפות חריגות (Extraordinary General Meetings) לצורך החלטות מהותיות כגון שינוי תקנון, הגדלת הון, מיזוג, פירוק וכד’ – עם דרישות מיוחדות לקוורום ולרוב קולות בהצבעות . חברת S.A. מתאימה לעסקים גדולים, לחברות המעוניינות לגייס הון משמעותי או להנפיק ניירות ערך, ולעיתים היא אף נדרשת מבינת החוק לענפי פעילות מסוימים או לקבלת רישיונות.
- שותפות כללית (Societate în Nume Colectiv – S.N.C) – זוהי שותפות עסקית שבה כל השותפים הכלליים נושאים באחריות בלתי מוגבלת ובלתי מחולקת לחובות השותפות. שותפות כללית נוצרת בין שני שותפים או יותר, ואין להון רשום מינימלי או הגבלה על מספר השותפים . השותפות כשלעצמה היא ישות משפטית נפרדת לאחר רישומה, אולם אחריות השותפים לנושים היא אישית ומלאה, כך שנושאי חובות יכולים לפנות לנכסי השותפים אם נכסי השותפות לא מספיקים. שמה של שותפות חייב לכלול את שם אחד או יותר מן השותפים בצירוף המילים “שותפות כללית”. באופן כללי, מבנה זה מתאים לעסקים קטנים המבוססים על אמון אישי בין השותפים (intuitu personae), שכן כל שותף חשוף לחיובי העסק. יש לציין כי העברת זכויות בשותפות כללית לגורם חדש מחייבת אישור מפורש של כל השותפים, אלא אם נקבע אחרת בהסכם ההתאגדות.
- שותפות מוגבלת (Societate în Comandită Simplă – S.C.S) – סוג תאגיד זה דומה לשותפות כללית אך כולל שני סוגי שותפים: שותפים מלאים (General Partners) הנושאים באחריות אישית בלתי מוגבלת כמו בשותפות כללית, ושותפים מוגבלים (Limited Partners, המכונים “משקיעים שקטים”) אשר אחריותם לחובות השותפות מוגבלת לסכום השקעתם. השותפים המוגבלים אינם מעורבים בניהול היום-יומי, והשותפים הכלליים הם שמנהלים את העסק ונושאים באחריות המלאה. שותפות מוגבלת היא מבנה שמאפשר גיוס הון משותפים פסיביים תוך שמירה על שליטה בידי השותפים הפעילים.
- שותפות מוגבלת במניות (Societate în Comandită pe Acțiuni – S.C.A) – מבנה היברידי המשלב מאפייני שותפות מוגבלת וחברת מניות. גם כאן יש שותפים מלאים עם אחריות בלתי מוגבלת המנהלים את החברה, ושותפים מוגבלים שהשקעתם מחולקת למניות סחירות. למעשה S.C.A. מתפקדת בדומה לחברת מניות (S.A.) אך עם לפחות שותף כללי אחד בעל אחריות בלתי מוגבלת. סוג זה פחות נפוץ, אך הוא מוכר בחוק הרומני ומאפשר גמישות במבנה הבעלות – שילוב של ניהול אישי צמוד (דרך השותף הכללי) יחד עם אפשרות לגייס הון באמצעות הנפקת מניות למשקיעים שקטים. חוק 31/1990 חל גם על חברות מסוג זה, בכפוף להתאמות הנדרשות לאופיין הכפול.
יצוין כי מעבר לצורות הקלאסיות הנ”ל, הדין הרומני מכיר גם בחברה אירופית (Societas Europaea – S.E.) שהיא תאגיד סטטוטורי הפועל בהתאם לרגולציה של האיחוד האירופי ומאפשר שילוב פעילות בין-לאומית, וכן בצורות עסקיות ללא אישיות משפטית כגון יזמים פרטיים (PFA) ושותפויות ללא רישום (association in participation) – אך הללו אינן נחשבות “חברות” במובן החוק החברתי. כל התאגידים בעלי האישיות המשפטית (SRL, SA וכל סוגי השותפויות המנויות) חייבים ברישום ברשם המסחר הלאומי (ONRC), ורק ממועד רישומם הם רוכשים כשרות משפטית מלאה לבצע פעולות משפטיות. פעולה עסקית בשם חברה שטרם נרשמה עלולה שלא לחייב את החברה ולחשוף את הפועלים לש責 persoonsgegevens.
עקרונות יסוד בדין החברות הרומני
דיני החברות ברומניה נשענים, כאמור, על מספר עקרונות ליבה המעוגנים בחקיקה ובפסיקה, אשר נועדו לאזן בין עידוד יזמות והשקעות לבין הגנה על נושים וצדדים שלישיים:
- אישיות משפטית נפרדת והפרדת הישות: על פי החוק הרומני, חברה רשומה היא ישות משפטית בפני עצמה, נפרדת מבעלי מניותיה וממנהליה. לחברה אישיות משפטית החל ממועד התאגדותה ברשם המסחר, והיא יכולה להחזיק בנכסים, לתבוע ולהיתבע, ולבצע עסקאות בשמה היא . עיקרון זה, המעוגן בסעיפי הפתיחה של חוק 31/1990, קובע שלחברה יש “פטרימוניום” נפרד – נכסים, הון, כותר (שם) ומרכז פעילות עצמאיים . בעלי המניות אינם בעלי זכות קניין ישירה על נכסי החברה, וככלל אינם אחראים ישירות לחובותיה. העיקרון מאפשר הגבלת סיכון המשקיעים לסכום השקעתם ומעודד פעילות עסקית.
- אחריות מוגבלת של בעלי מניות: כבר בשם ה-SRL (בערבון מוגבל) וב-S.A. טמון העיקרון שהתחייבויות החברה מובטחות באמצעות הונה הרשום בלבד , בעוד אחריות בעלי המניות לחובות החברה מוגבלת לסכום הון המניות שהתחייבו לו. כך, נושה של חברה לא יכול לתבוע מבעל מניות לפרוע את חובות החברה מכיסו הפרטי, למעט במקרים חריגים. חריג מרכזי לכלל זה מצוי בדין הכללי: סעיף 193 ו-1370 לקוד האזרחי הרומני קובעים כי אם נעשה שימוש לרעה באישיות המשפטית של החברה כדי לבצע תרמית או לעקוף את החוק, ניתן “להרים את מסך ההתאגדות” ולחייב את מי שעמד מאחורי החברה באחריות ישירה לנזקים . במילים אחרות, כאשר חברה משמשת כסות לפעילות בלתי חוקית או כתרמית נגד נושים, בתי המשפט רשאים להתעלם מעקרון האישיות הנפרדת ולייחס את החובות לבעלי המניות או המנהלים המעורבים. בנוסף, דיני חדלות הפירעון הרומניים מאפשרים להטיל אחריות על בעלי שליטה ומנהלים שגרמו לפשיטת רגל של החברה בהתנהלותם הרשלנית או הפסולה – למשל, סעיף 169 לחוק חדלות הפירעון 2014/85 (שירש את סעיף 138 לחוק הישן 85/2006) מאפשר לבית המשפט לחייב מנהלים או בעלי מניות בחובות החברה אם הוכח שתרמו במעשיהם לקריסתה הכלכלית של החברה . חשוב להדגיש כי מנגנונים אלה – “הרמת מסך” ואחריות בניהול כושל – ננקטים רק בנסיבות קיצוניות של ניצול לרעה; ככלל, ברומניה לא קיימת בחוק החברות הוראה אוטומטית המטילה על בעלי מניות או מנהלים אחריות אישית כלפי נושי החברה. האחריות הרגילה של מנהלים היא כלפי החברה עצמה או בעלי המניות, במסגרת חובותיהם בתפקיד.
- הון רשום ותחזוקת הון: החוק הרומני מטיל חובות מסוימות הקשורות להון החברה, בעיקר בחברות S.A. המחויבות כאמור להון מינימלי גבוה. עיקרון “תחזוקת ההון” אוסר על חלוקת דיבידנדים או הטבות לבעלי מניות אם החברה אינה עומדת בדרישות ההון או אם החלוקה תותיר את החברה חדלת פירעון. חוק 31/1990 למשל מחייב חברות לייעד 5% מרווחיהן השנתיים לקרן רזרבה עד שזו תגיע ל-20% מהון המניות – זאת כדי לחזק את מבנה ההון ולהגן על נושים. עוד קובע החוק כי הון המניות שהוקצה חייב להיות נפרע במלואו בעת ההקמה (ב-SRL) או בתוך פרק הזמן הקבוע (ב-S.A.), וכי אסורה תרומת הון בצורה של התחייבויות עתידיות או שירותים – תרומות חייבות להיות בכסף או בנכסים מוחשיים בעלי ערך בר-שומה . מטרת דרישות אלה היא לוודא שלחברה יש “כרית” פיננסית הולמת ושבעלי המניות לא מתחמקים מהזרמת ההון שהתחייבו לו. אם חברה מעוניינת להפחית את הון המניות שלה, עליה לעשות זאת בהתאם לפרוצדורה הקבועה בחוק ובכפוף לזכות התנגדות של נושים, על מנת למנוע פגיעה בהם.
- ניהול תקין וחובות אמון וזהירות: מנהלי התאגיד (דירקטורים, וב-SRL לעיתים מכונים “מנהלים/מנכ”לים”) כפופים לחובות נאמנות וזהירות כלפי החברה. סעיף 72 לחוק החברות קובע במפורש כי חובות ואחריות הדירקטורים נשלטות על פי דיני ה”מנדט” (שליחות) הכלליים בקוד האזרחי, בנוסף להוראות המיוחדות בחוק החברות עצמו . פירוש הדבר שדירקטור חייב לפעול כפי שאדם זהיר ומיומן היה פועל בנסיבות דומות, ותוך נאמנות לאינטרס של החברה. אסור לדירקטורים לנצל את מעמדם להפקת טובות הנאה אישיות על חשבון החברה, והם מחויבים להימנע מניגודי עניינים . למשל, על פי חוק החברות על דירקטור בחברת S.A. לגלות לבעלי המניות עניין אישי בעסקה שהחברה צד לה, ואינו רשאי להשתתף בהצבעה לאישור עסקה שיש לו בה עניין אישי. מנהל המפר את חובותיו עשוי לשאת באחריות כלפי החברה בגין נזקים שגרם ברשלנות או בחוסר תום לב. דיני החברות הרומניים מאמצים במידה מסוימת את כלל שיקול הדעת העסקי (Business Judgment Rule), המגן על מנהלים מפני אחריות כאשר פעלו בתום לב ובהתאם למידע סביר, גם אם החלטתם בדיעבד התבררה כשגויה . כמו כן, חלה על מנהלים חובת סודיות בנוגע למידע עסקי של החברה, ואיסור להתחרות בעסקי החברה ללא אישור מתאים. הפרת חובות אלו יכולה לזכות את החברה בתרופות, כגון תביעה להשבת רווחים שהפיק מנהל בניגוד עניינים, או הדחתו מן התפקיד בהחלטת האספה הכללית.
- עקרון הפומביות והשקיפות: השקיפות בדיני החברות ברומניה מתבטאת בדרישה לרישום ודיווח פומבי של פרטים מהותיים על אודות החברה. רשם המסחר (ONRC) מתפקד כמרשם ציבורי שבו נרשמים תזכיר ותקנון החברה, שמות בעלי המניות, הון רשום, זהות המנהלים, ומטרות החברה. כל שינוי מהותי – כגון שינוי שם החברה, הגדלה או הפחתת הון, שינוי בעלי מניות מהותי, מיזוג, מינוי או החלפת דירקטורים, שינוי כתובת רשומה וכדומה – חייב להירשם ולעדכן ברשם המסחר בתוך פרק זמן קצוב הקבוע בחוק. רק משנרשם השינוי, הוא מקבל תוקף כלפי צדדים שלישיים . לדוגמה, העברת מניות ב-SRL אינה מושלמת במלואה במישור המשפטי עד שהיא נרשמת ברשם המסחר ונרשמת בספר בעלי המניות של החברה . בכך מובטח שצדדים שלישיים יכולים לברר את מצב הבעלות העדכני והמצב המשפטי של החברה על ידי עיון במרשם. עוד בהיבט השקיפות, החוק דורש מחברות (למעט הקטנות ביותר) להגיש דוחות כספיים שנתיים מבוקרים ולדווח על תוצאותיהן הכספיות לרשויות המס, כאשר דוחות אלה זמינים לצפייה ציבורית. בנוסף, חוק מס’ 129/2019 (המעוגן בדין האיחוד האירופי למניעת הלבנת הון) מחייב חברות ברומניה להצהיר על “הנהנה הסופי” (Beneficial Owner) של החברה – דהיינו, אדם פרטי שבסופו של דבר שולט או נהנה מהתאגיד. הצהרה זו מוגשת בעת רישום החברה וכן בעת שיש שינוי בזהות הנהנה הסופי, ונרשמת במרשם נהנים מיוחד . מטרת דרישה זו היא להגביר שקיפות בבעלות ולמנוע שימוש בחברות קש לפעילות בלתי חוקית. היה ויתגלה שנהנה סופי לא דווח כנדרש, רשויות החוק יכולות להטיל סנקציות על החברה ועל מנהליה.
- ציות רגולטורי ואכיפה: חברות ברומניה מחויבות לפעול בהתאם לכל הדינים והתקנות החלים עליהן, לרבות בתחומי דיני העבודה, הגנת הסביבה, רישוי עסקים, הגנת נתונים ועוד. חוק החברות עצמו כולל הוראות עונשיות במקרים של הפרות מהותיות – למשל, אי-קיום דרישת כינוס אספה כללית שנתית, אי-שמירת ספרי חשבונות, או הצגת מידע כוזב לרשויות, עלולים להוות עבירה מנהלית או פלילית. מנהלים יכולים לשאת באחריות פלילית אם ביודעין פעלו במרמה, כגון הסתרת מצבה האמיתי של החברה מנושים או זיוף מסמכים. מערכת האכיפה ברומניה כוללת את רשם המסחר (המוסמך לסרב רישום שינוי שאינו בהתאם לחוק), את רשות שוק ההון (לגבי חברות ציבוריות), ואת בתי המשפט שיכולים בצו לפרק חברה שפועלת בניגוד לחוק או בניגוד לתקנונה באופן חמור. עמידה בדרישות הרגולטוריות מצריכה לכן מנגנוני ציות (Compliance) בתוך החברה ופיקוח משפטי. חברות גדולות לרוב ממנות יועץ ציות או ממונות ועדת ביקורת בדירקטוריון לצורך ווידוא שהחברה מצייתת לחוקים הרלוונטיים לתחומה.
דרישות לרישום והקמת חברה ברומניה
תהליך הקמת חברה חדשה ברומניה מוסדר על ידי חוק החברות ונהלי רשם המסחר הלאומי (Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC). רישום חברה הוא תנאי מוקדם לקיומה המשפטי, כמפורט לעיל, ולכן ישנה הקפדה על מילוי מדויק של כל הדרישות הפורמליות. להלן השלבים והדרישות העיקריות לרישום חברה (בדגש על SRL, שהוא הסוג הנפוץ ביותר) ברומניה:
- בחירת שם ובדיקת זמינות: יש לבחור שם ייחודי לחברה המיועדת, ולוודא שאין חברה רשומה אחרת הנושאת שם זהה או דומה עד כדי הטעיה. הבדיקה מתבצעת מול רשם המסחר, וניתן להגיש עד 3 חלופות שם (לפי סדר עדיפות) לבחינה . השם המבוקש חייב לעמוד בכללים – למשל, להימנע ממילים שמורות (כגון “רומניה” בשם החברה, אלא בקבלת אישור ממשלתי מיוחד ), ולא לפגוע בתקנת הציבור. לאחר אישור השם, הוא יישמר לזמן מוגבל עבור המייסדים.
- עריכת מסמכי התאגדות: יש להכין את המסמכים המשפטיים הנדרשים לצורך התאגדות. המסמך המרכזי הוא התקנון (Act Constitutiv / Articles of Association), אשר חייב לכלול פרטים כגון שם החברה, סוג התאגיד (SRL, SA וכו’), מטרות ותחומי פעילות החברה (פעילות עיקרית ופעילויות משניות), פרטי בעלי המניות (שם, כתובת, מספר זהות), גובה הון המניות והרכבו (מספר המניות וערכן הנקוב), אופן הניהול (מינוי מנהלים או דירקטוריון), זכויות וחובות בעלי המניות, משך קיומה של החברה (אם הוקמה לתקופה מוגבלת) ועוד. התקנון יכול להיות במסמך יחיד או שילוב של תזכיר ותקנון, בהתאם למבנה שנבחר. אם אחד מבעלי המניות הוא תאגיד זר, יש לצרף גם מסמכי רישום מאושרים של אותו תאגיד מתורגמים לרומנית. בנוסף לתקנון, נדרשים מסמכים נלווים: תצהיר בעלי המניות והמנהל המיועד לפיו הם עומדים בדרישות החוק (למשל, שאין להם עבר פלילי שפוסל אותם מניהול חברה או מגבלות חוקיות אחרות), חתימות מאומתות של נציגי החברה (Specimen de semnătură) שייתנו בבנק או בפני נוטריון, אישור כתובת רשומה – יש לספק הוכחה לכתובת המשרד הרשום של החברה (כגון חוזה שכירות או שטר בעלות על נדל”ן שבו ימוקם משרד החברה) בצירוף אישור מאיגוד הדיירים אם הנכס הוא בבניין דירות , וכן אישור בנקאי על הפקדת ההון (ל-SRL סכום סמלי כאמור, ל-S.A. לפחות 30% מהון מינימלי בעת ההקמה). מסמכים אלה יוגשו כולם לרשם המסחר לצורך בחינה. ישנה אפשרות ברומניה להסתייע בנוטריון לצורך אימות מסמכי ההתאגדות ונתינת תאריך ודאי (date certain) לתקנון, אם כי רפורמות אחרונות צמצמו חלק מדרישות האימות כדי לפשט את התהליך.
- עמלות ותשלומים: בעת הגשת הבקשה לרישום יש לשלם אגרות קבועות. אגרה עיקרית אחת היא אגרת פרסום ברשומות הרשמית (Monitorul Oficial) של תקציר מסמך ההתאגדות – עלותה נגזרת ממספר העמודים ויש להפקיד מראש (למשל 122 ליי לעמוד במועד כתיבת שורות אלו) . כמו כן נגבית אגרת רישום בסיסית בעבור שירותי רשם המסחר. חשוב לצרף לבקשה קבלה או אישור תשלום המעידים על פירעון האגרות הנדרשות.
- הגשת הבקשה לרשם המסחר: לאחר השלמת המסמכים ותשלום האגרות, מגישים המייסדים או בא-כוחם (עו”ד או נציג מורשה) את טופס הבקשה לרישום בצירוף כל המסמכים התומכים למשרד רשם המסחר במחוז שבו יהיה המשרד הרשום של החברה . הבקשה נבדקת על ידי פקידי הרשם, ובמידת הצורך על ידי שופט בדימוס (המיוחד לרשם) כדי לוודא שהמסמכים עומדים בדרישות החוק. תהליך הבחינה נמשך לרוב מספר ימי עבודה (ברומניה ההליך נחשב מהיר יחסית, כ -7 ימי עסקים בממוצע לפתיחת SRL לפי נתוני רשם המסחר). אם הבקשה תקינה, רשם המסחר ירשום את החברה בפנקס החברות וינפיק תעודת רישום (Certificat de Înmatriculare). תעודה זו כוללת את מספר הרישום של החברה (מספר ייחודי) וגם את מספר הזיהוי במס (Cod de Identificare Fiscală) אשר מוקצה אוטומטית לחברה עם רישומה . למעשה, רישום החברה ברשם המסחר כולל באופן אוטומטי את רישומה כישות לצרכי מס ברשות המס (ANAF), כך שאין צורך ברישום מס נפרד – דבר החוסך בירוקרטיה. מרגע הוצאת תעודת הרישום, החברה קיימת ויכולה באופן חוקי להתחיל בפעילות עסקית. חשיבות הדיוק והשלמות: אם חסר מסמך או נתגלתה שגיאה פורמלית, רשם המסחר רשאי לדחות את הבקשה או לדרוש תיקון תוך זמן מסוים. כדי למנוע עיכובים, החוקרים ממליצים לוודא מראש שהכל כשורה. מומלץ להסתייע בעורך דין או מומחה ברישום חברות לצורך בדיקת המסמכים – צעד שיכול למנוע דחיית בקשה בשל תקנון שאינו עומד בדרישות, או מסמך חסר. בפסקה הבאה נדון עוד בתפקיד הייעוץ המשפטי בהליך זה.
לאחר הקמת החברה, רשם המסחר מעביר את פרטיה לגופים נוספים: רשות המיסים, המוסד לסטטיסטיקה, ובמידת הצורך מיידע על ההקמה את הביטוח הלאומי. החברה החדשה צריכה לייצר חותמת רשמית (חותמת חברה) – דבר שנהוג ברומניה אף שאינו חובה חוקית מוחלטת – ולהצטייד במספרי חשבון בנק עסקיים. ישנן פעולות ראשוניות שעל החברה לבצע: לדוגמה, אם החברה מעוניינת להירשם כמפירת מע”מ (VAT) לצורך דיווח מע”מ, עליה להגיש בקשה נפרדת לכך, שכן רישום מע”מ אינו אוטומטי. כמו כן, אם החברה מתכננת להעסיק עובדים, עליה להירשם כמעביד במוסד לביטוח לאומי. שלבים אלה הם חלק מהתהליך הכולל של “הפעלת” החברה לאחר רישומה.
ניהול ופעילות שוטפת – ממשל תאגידי, שקיפות וציות
לאחר רישום החברה, מתחיל שלב חיי היומיום שלה כתאגיד פעיל. החוק הרומני מסדיר באופן מקיף את אופן הניהול הפנימי של חברות, את חובות הדיווח והרגולציה השוטפת, וכן את הזכויות של בעלי המניות לאורך הדרך. בחלק זה נסקור את עיקרי ההיבטים הללו.
מבנה ניהולי וממשל תאגידי
חברות SRL מאופיינות בגמישות ניהולית: החוק אינו מחייב מבנה דירקטוריון פורמלי. ניתן למנות מנהל יחיד (Administrator) או מספר מנהלים, לפי צורכי החברה . המנהלים אחראים לניהול העסקי היומיומי ומייצגים את החברה כלפי חוץ. החלטות בעלי המניות מתקבלות במסגרת אסיפת בעלי המניות (General Meeting), שיכולה להיות רגילה (שנתית) או יוצאת דופן, לפי העניינים על הפרק. חוק החברות אינו מפרט דרכי הצבעה וכינוס לגבי דירקטוריון ב-SRL, ומשאיר זאת לתקנון – כך שהמייסדים חופשיים לעצב את מנגנוני קבלת ההחלטות הפנימיים של החברה בהתאם לרצונם . אסיפה כללית שנתית נדרשת בדרך כלל לאישור דוחות כספיים וחלוקת רווחים, וכדי לקבל החלטות מהותיות (כגון שינוי תקנון, מינוי מנהלים חדשים, וכדומה). חברה עם בעל מניות יחיד פטורה כמובן מהצורך לקיים אסיפה פורמלית (ההחלטות מתקבלות על ידי בעל המניות היחיד ומתועדות בכתב). החוק הרומני מתיר כאמור בעלות יחיד (לאחר ביטול ההגבלה ב-2020), אך מציב סייג: לא ניתן שחברה בבעלות יחיד תהיה עצמה בעלים היחיד של חברה נוספת באופן שרשרת (הגבלה זו כאמור בוטלה, אך נכון להיום, לפי סעיף 17 המתוקן של חוק החברות, עדיין נדרשת הצהרה בדבר עמידה בתנאי מקום מושב יחיד – דרישה שגם היא הופחתה בעקבות תיקוני 2020 ).
חברות S.A. כפופות לכללי ממשל תאגידי פורמליים יותר. עליהן למנות דירקטוריון (Board of Directors) במקרה של ניהול יחידאי, או מועצת פיקוח (Consiliu de Supraveghere) לצד ועד מנהלים (Directorat) במקרה של ניהול דו-שכבתי. חברי הדירקטוריון או מועצת הפיקוח נבחרים על ידי אספת בעלי המניות. החוק דורש שחברות S.A. גדולות (כאלו שחייבות בביקורת חשבונות שנתית) ימנו לפחות 3 חברי דירקטוריון, וכי אם אומצה שיטת ניהול יחידאית – על הדירקטוריון למנות מנהלים (מנכ”לים) שייטפלו בניהול השוטף . בסכמה הדו-שכבתית, הדירקטוריון (הקרוי במצב זה “ועד מנהלים”) מופקד על הניהול בפועל, אך נתון לפיקוחה וייעוצה של מועצת הפיקוח, שחבריה אינם ממלאים תפקיד ניהולי יומיומי אלא מפקחים על המדיניות ופעולות ההנהלה. ישיבת מועצת פיקוח דורשת קוורום של לפחות מחצית מחבריה, והחלטות בה מתקבלות ברוב קולות הנוכחים, אלא אם התקנון דורש רוב גבוה יותר. באופן דומה, אסיפות בעלי מניות בחברת S.A. פועלות תחת כללים מסודרים בחוק: נדרש קוורום מינימלי (למשל 25% מהון המניות באסיפה כללית ראשונה, אחרת נדחית לאסיפה שנייה ללא קוורום), והחלטות רגילות מתקבלות ברוב מוחלט של המניות המיוצגות, בעוד החלטות מיוחדות (כגון שינוי תקנון, מיזוג, פירוק) דורשות לעיתים רוב מיוחד (לדוגמה שני שלישים מהקולות). על החברה לקיים אסיפה כללית שנתית לא יאוחר מחמישה חודשים מתום שנת הכספים לאישור המאזנים. בעלי מניות המחזיקים אחוז מסוים מההון (לעיתים 5% או 10%, בהתאם לנקבע בתקנון או בחוק) רשאים לדרוש כינוס אסיפה כללית לדון בנושאים מסוימים, זוהי זכות מיעוט המעוגנת בדין האירופי להגנה על בעלי מניות קטנים. כמו כן, בעלי מניות בחברת S.A. נהנים זכות עדיפות בהקצאת מניות חדשות בעת הגדלת הון, אלא אם ויתרו עליה בהחלטת האספה ברוב מיוחד – זאת כדי למנוע דילול בלתי רצוני של אחזקותיהם.
שקיפות בניהול מתבטאת גם בחובת עריכת פרוטוקולים של החלטות האספה הכללית והדירקטוריון, ושמירתם במשרדי החברה, כמו גם רישום שינויים אצל הרשויות. החוק מחייב חברות S.A. למנות מבקרים פנימיים או ועדת ביקורת ואם הן ציבוריות – רו”ח חיצוני (auditor) לשם ביקורת דוחות כספיים.
חובות שקיפות ודיווח
דוחות כספיים ומיסים: כל חברה בע”מ ברומניה חייבת לנהל מערכת ספרים וחשבונות כנדרש בתקנות החשבונאות הלאומיות (המתאימות לתקני IFRS לחברות ציבוריות, או לתקני חשבונאות רומניים לחברות פרטיות). בתום כל שנת כספים יש לערוך דוחות כספיים שנתיים (מאזן, דוח רווח והפסד, ונספחים רלוונטיים) ולהגישם לרשות המס הלאומית (ANAF) וכן לרשם המסחר. חברות בינוניות וגדולות חייבות בביקורת של רואה חשבון מוסמך על הדוחות. אי-הגשת דוחות במועד מהווה עבירה שעשויה לגרור קנסות ואף הליך של פירוק על ידי בית משפט אם העברה חמורה ומתמשכת. בנוסף, חברות חייבות בדיווח שוטף של תשלומי מיסים: דיווח מע”מ (אם החברה רשומה למע”מ) באופן חודשי או רבעוני, ודיווח מקדמות מס חברות (אם חל) באופן רבעוני. החוק הרומני אוכף משמעת דיווח כספי קפדנית כדי להבטיח שקיפות מול רשויות המס והמשקיעים.
רישום נהנים סופיים: כפי שצוין, החוק למניעת הלבנת הון מחייב כל חברה להגיש בעת הרישום הצהרת נהנה סופי (Declarație privind beneficiarul real al societății). הנהנה הסופי הוא אדם פרטי המחזיק ישירות או עקיפין למעלה מ-25% מהון החברה או מהזכויות בהצבעה, או שמפעיל שליטה אחרת (למשל, באמצעות הסכם שליטה). על החברה גם לעדכן הצהרה זו אם במהלך קיומה משתנה זהות הנהנים (למשל כשיש שינוי בעלות מהותי). מרשם הנהנים הסופיים אינו פתוח לגמרי לציבור הרחב, אך רשויות מוסמכות וגופים בעלי עניין לגיטימי (כגון בנקים בעת בדיקת נאותות) יכולים לקבל מידע על פיו. אי-דיווח הנהנה הסופי עלול לגרור קנסות. יצוין שחברות מסוימות שהן מדורגות בבורסה או בבעלות מדינה פטורות מחובת הצהרה זו, משום שממילא בעליהן ידועים בפומבי.
שינויים והודעות: במהלך חיי החברה, ייתכנו שינויים כמו שינוי כתובת, שינוי שם, הגדלת או הקטנת הון, שינוי הרכב בעלי המניות, מינוי מנהלים חדשים, פתיחת סניף, ועוד. כל אלו מחייבים הודעה לרשם המסחר ועדכון מסמכי החברה. למשל, שינוי תקנון החברה (Act Constitutiv) – בין אם כדי לשנות את מטרות החברה או כל סעיף מהותי – דורש החלטת בעלי המניות באספה, ולאחר מכן הגשת פרוטוקול מאושר ותיקון התקנון לרשם המסחר. רק לאחר שהרשם יאשר את התיקון ויפרסמו ב”רשומות” (Monitorul Oficial), השינוי יכנס לתוקף. באופן דומה, העברת מניות ב-SRL מחייבת הגשת מסמכי העברה (חוזה מכר מניות, החלטת אספה אם נדרש אישור) לרשם, אך בניגוד לעבר – רפורמה בשנת 2020 (חוק 223/2020) ביטלה את פרק הזמן של 30 יום להמתנת התנגדויות בעסקאות העברת מניות . בעבר, לאחר החלטת העברת מניות היה צורך לפרסם הודעה ולהמתין חודש בו נושים או בעלי מניות יכלו להתנגד, אך כיום התהליך הוא מיידי יותר: אין צורך בתקופת המתנה והעסקה נרשמת בפעם אחת . רפורמה זו גם הקלה על דרישת אישור הרוב – אם התקנון מאפשר, ניתן לאשר העברה ברוב נמוך משלושה רבעים (הדרישה הדיפולטיבית בחוק קודם) . הקפדה על עדכון השינויים מבטיחה שהחברה תישאר בציות מלא לחוק. חברות שאינן מעדכנות שינויים מסתכנות בקנסות מנהליים וחשיפה לתביעות, שכן צד שלישי הסתמך על מידע מיושן במרשם עלול להיפגע.
ציות לתקנות ספציפיות: תלוי בענף הפעילות, חברות עשויות להיות כפופות לרגולציה ייעודית. למשל, חברת שירותים פיננסיים חייבת ברישיון רשות שוק ההון ובדיווחים תקופתיים; חברת מזון כפופה לביקורות משרד הבריאות; חברות בתחום האנרגיה או התשתיות נתונות לפיקוח רגולטורי מוגבר. הדירקטורים אחראים לוודא שהחברה מקיימת גם חוקים אלה. חוק החברות עצמו (סעיף 73 ואילך) מתיר לחברה להשעות דירקטור מתפקידו או אפילו לתבוע אותו אם הוביל במחדליו לקנסות רגולטוריים או נזקים לחברה.
מיסוי חברות ברומניה
מערכת המיסוי ברומניה משלבת מס חברות בשיעור אחיד לצד משטר מס מיוחד לעסקים קטנים, בהתאם למדיניות לעודד יזמות. העקרונות הבולטים במיסוי תאגידים רומניים:
- מס חברות (Impozit pe profit): שיעור מס החברות הסטנדרטי ברומניה הוא 16% מהרווח החייב (רווח נקי לפני מס, לאחר התאמות מסוימות) . שיעור זה הוא קבוע (Flat Tax) ואינו פרוגרסיבי. חברות מחשבות את מס החברות שלהן על בסיס שנתי, אך נדרשות לשלם מקדמות מדי רבעון (או חודשי, לחברות גדולות) ולבצע התאמה סופית בתום השנה. הדוח השנתי של מס חברות מוגש עד 25 במרץ של השנה העוקבת.
- משטר “חברה מיקרו”: רומניה הנהיגה משטר מס מוטב לחברות קטנות המכונה מס חברות זעירות (Microîntreprindere). חברה שעמדה בקריטריונים (נכון ל-2025: מחזור הכנסות בשנה הקודמת עד 1,000,000 יורו, ולפחות עובד אחד) יכולה לבחור להיות ממוסה על בסיס הכנסות (מחזור) במקום על בסיס רווח. בשיעור מס של 1% מההכנסות (אם יש לחברה עובד אחד לפחות) או 3% מההכנסות (אם אין לה עובדים) . משטר זה מיועד להקל על חברות סטארט-אפ ועסקים קטנים עם هام רווח נמוך, ומפשט את חישוב המס. חברות נהנות מהמשטר המיקרו כברירת מחדל עם התאגדותן, אך יכולות גם לבחור לצאת ממנו אם מעדיפות מיסוי רגיל. חשוב לציין שהחל משנת 2023 הוחמרו התנאים – נדרש לפחות עובד אחד כדי ליהנות משיעור 1%, וחברות בתחומי ייעוץ מסוימים אינן זכאיות למשטר המיקרו. בכל מקרה, ברגע שחברה עוברת את סף ההכנסות המותר, היא משויכת אוטומטית למשטר מס החברות הרגיל (16%).
- מע”מ (TVA): מס הערך המוסף ברומניה הוא 19% בשיעור הסטנדרטי, בדומה לממוצע האיחוד האירופי. ישנם שיעורי מע”מ מופחתים של 9% ו-5% החלים על מוצרים ושירותים מסוימים (למשל, 9% על מזון ותרופות, 5% על ספרים, אירועי תרבות, דיור חברתי וכד’). חברה שמחזור מכירותיה השנתי עולה על סף מסוים (בסביבות €88,500 נכון ל-2025) חייבת להירשם כעוסק מע”מ. אחרת, היא פטורה ממע”מ (משטר עוסק פטור) אך אז אינה רשאית לקזז מע”מ תשומות.
- ניכוי מס במקור על דיבידנדים: חלוקת רווחי החברה לבעלי המניות (דיבידנד) כפופה למס ניכוי במקור בשיעור 5% (ליחידים ולתאגידים זרים) . שיעור מס זה הונמך מ-16% בעבר ל-5% החל מ-2016 כדי לעודד השקעות. ברם, כאשר בעל המניות הוא תאגיד רומני אחר, החלוקה פטורה ממס (פטור אינטר-קומפני) כל עוד בעל המניות מחזיק בלפחות 10% מהחברה למשך שנה – בהתאם לדירקטיבת האיחוד (Parent-Subsidiary Directive). גם דיבידנד המשולם לחברת אם תושבת האיחוד האירופי פטור ממס ברומניה בהתקיים תנאי הדירקטיבה (10% החזקה במשך שנה לפחות). רומניה צד לכ-90 אמנות למניעת כפל מס המאפשרות פעמים רבות הפחתת שיעורי הניכוי במקור למשקיעים זרים . אם בעל מניות יחיד מושך דיבידנד במהלך השנה, עליו לקחת בחשבון חבות ביטוח בריאות (5% נוספים) אם אין לו הכנסות אחרות החייבות בביטוח בריאות – חלק מרפורמת המס השטוח ברומניה.
- מיסים ותשלומים נוספים: חברות ברומניה משלמות גם תרומות ביטוח לאומי ובריאות עבור עובדיהן (חלק המעביד), אך מאז רפורמה ב-2018 מרבית נטל דמי הביטוח עבר אל העובד (המעביד משלם רק כ-2.25% שכר לקרן עבודה כללית). חברה עשויה להיות חייבת מס מקומי על מבנים וקרקעות שבבעלותה, המשולם לרשות המקומית לפי שווי הנכס והשימוש בו. לעומת זאת, אין ברומניה מס הון על שווי נכסי החברה או מס רכוש עסקי שנתי.
- תמריצי מס: החוק הרומני מעניק מספר הטבות מס לחברות בענפים או נסיבות מסוימות. למשל, זיכוי או פטור ממס לחברה המשקיעה באזור פיתוח או בפארק תעשייתי, ניכוי נוסף עבור הוצאות מו”פ (150% ניכוי במקום 100%), פטור ממס רווחי הון לחברה שמוכרת מניות בחברה רומנית אחרת לאחר תקופת החזקה (פטור השתתפות), ועוד. קיימת הטבת מס לחברות המבצעות העסקת עובדים במשרה ראשונה (הנחה בתשלום ביטוח) וכן שיעורי מס חברות מופחתים זמניים לעסקים קטנים מאוד (כפי שנקבעו בפקודת המס לשנים 2021–2025). הטבות אלה מותנות בעמידה בקריטריונים וטעונות לעיתים אישור מראש. יועצי מס ועורכי דין מסחריים ברומניה מסייעים לחברות ליהנות מתמריצים אלה באופן לגיטימי.
לסיכום נושא המיסוי, רומניה מציעה סביבת מס אטרקטיבית יחסית – מס חברות מתון, תמריצים לעסקים קטנים, ודיבידנד במס נמוך – אך החברות חייבות להקפיד על דיווח וניהול ספרים מסודר. אי-ציות לחוקי המס עשוי לגרור קנסות משמעותיים ואף אישומים פליליים במקרה של העלמות מס מכוונות. לכן מומלץ לחברות להיעזר ברואה חשבון או יועץ מס הבקיא בדין הרומני.
אחריות בעלי מניות ודירקטורים
אחריות בעלי מניות: ברגיל, כאמור, בעלי מניות בחברה בע”מ (SRL או SA) אינם נושאים בחובות החברה מעבר לסכום ההון שהתחייבו לו. אם החברה קורסת בחובות, הם מסתכנים באובדן השקעתם בהון המניות אך לא מעבר לכך. יחד עם זאת, החוק וצווי בתי משפט ברומניה קבעו מספר עקרונות ונסיבות שבהן תוטל אחריות על בעלי מניות באופן חריג:
- כאשר בעל מניות ניצל את החברה כדי לבצע תרמית, מעשה בלתי חוקי או לעקוף חובות רגולטוריות. במצב כזה, בית המשפט רשאי “לסרב להתייחס למסך ההתאגדות” ולראות בבעל המניות ובחברה כיחידה אחת לצורך חבות – למשל, לחייב את בעל המניות באופן ישיר לנושי החברה . דוגמה טיפוסית: חברה שהוקמה כדי להבריח נכסים מנושים או כדי לעסוק בפעילות אסורה עשויה לא להעניק הגנה לבעליה. סעיפים 193 ו-1370 לקוד האזרחי, כפי שצוין, הם המקור בחקיקה לעקרון זה.
- בדיני חדלות פירעון, אם בעל מניות (בפרט בעל שליטה) ניצל את השפעתו ונתן הוראות למנהלים שתרמו לפשיטת רגל – כגון הכריח את החברה להתקשר בעסקאות למען בעל המניות תוך ריקון משאבים – נאמן או נושה רשאים לבקש מבית המשפט לחייב את אותו בעל מניות בחובות החברה מכוח סעיף 169 לחוק חדלות פירעון 2014. בתי המשפט ברומניה עשו שימוש בסעיף זה במקרים חמורים של “ערבוב נכסים” (commingling of assets) או מימון חסר קיצוני על ידי בעל שליטה.
- במקרים מיוחדים, החוק מטיל אחריות ישירה על בעלי מניות לפי חוק ספציפי. למשל, בחברות בעסקי בנקאות או ביטוח, בעל מניות שהחזיק בניגוד לחוק מעבר לסף מסוים עשוי להידרש לכסות התחייבויות (תחת דיני הבנקאות). אך אלה מצבים חריגים ביותר.
חשוב להבהיר: כלל “האחריות המוגבלת” הוא אבן יסוד, והחריגים מופעלים באופן מצומצם כדי לא לערער את הביטחון המשפטי של המשקיעים. על כן, כל עוד בעלי המניות פועלים בתום לב ואינם מטעים או מרמים, לא תהיה נגדם עילה ישירה מצד נושי החברה. נושים יוכלו במקרה של חדלות פירעון של החברה לתבוע את החברה בלבד, ויאלצו להסתפק בנכסיה.
אחריות דירקטורים ומנהלים: מנהלי החברה (דירקטורים בחברת S.A. או מנהלים ב-SRL) נושאים באחריות רחבה יותר, בהיותם הגורם המכוון את פעילות החברה. ניתן לבחון אחריותם בשני מישורים: אחריות פנימית כלפי החברה ובעלי מניותיה, ואחריות חיצונית כלפי נושים, רשויות וצדדים שלישיים:
- אחריות כלפי החברה: הדירקטורים חבים חובת נאמנות וזהירות לחברה, ועליהם לפעול בגדר הסמכויות שניתנו להם בתקנון ולהימנע מחריגה מסמכות. חוק 31/1990 (סעיפים 72–80) מפרט שורה של הפרות אפשריות של מנהלים: לדוגמה, אם מנהל משתמש בכספי החברה לצרכיו הפרטיים, מבצע עסקאות נוגדות אינטרס ללא גילוי נאות, או מנהל רישומים כוזבים – הוא מפר את חובתו. החברה, באמצעות אספת בעלי המניות או נציג מיוחד (ולעיתים בעלי מניות מיעוט ביוזמתם), יכולה להגיש תביעת אחריות נגד המנהל להיפרע ממנו את הנזק שנגרם (מקביל לתביעת נגזרת במשפט המקובל). אחריות זו מעוגנת בעקרונות דיני החוזים (מכוח דיני השליחות) ובחוק החברות . כדי לעודד מנהלים לפעול ללא חשש מתמיד מתביעה, החוק והפסיקה מעניקים משקל להגנת שיקול הדעת העסקי: אם מנהל פעל בתום לב, על בסיס מידע סביר ובהליכי קבלת החלטות תקינים – לא יישא באחריות אף אם ההחלטה התבררה כהפסד לחברה . מנגד, התרשלות בוטה (למשל התעלמות מוחלטת מסיכונים ידועים) לא תזכה לחסינות הזו. בחברה בפירוק, המפרק רשאי לבחון פעולות מנהלים בשנים שלפני הפירוק, ואם מצא שננקטו פעולות שמטרתן להונות נושים או העדפת נושה אחד על פני אחר, יכול לבקש מבית משפט לחייב את המנהלים לכסות חובות (סעיף 169 לחוק חדלות פירעון שהוזכר חל גם על מנהלים במקרה כזה).
- אחריות כלפי צדדים שלישיים: כפי שהובהר, חוק החברות עצמו אינו יוצר יריבות ישירה בין נושי החברה לבין מנהליה ברגיל . נושה שניזוק למשל בשל חוזה שהופר בידי החברה, לא יכול לתבוע את המנהל אישית על בסיס חוק החברות. אולם, בדין הנזיקין הכללי, אם מנהל ביצע עוולה עצמאית (לדוגמה, הוציא לשון הרע, גרם נזק ברשלנות צד ג’) במסגרת פעילותו, הוא יכול להיתבע אישית (כאדם פרטי) ע”י הצד השלישי, במצטבר לאחריות החברה. בפועל, עילות כאלה נדירות בעסק רגיל. היבט משמעותי יותר הוא אחריות פלילית: חוק העונשין הרומני וקבועות בו עבירות חברות כגון רישום כוזב של מידע במסמכי חברה, חלוקת דיבידנד פיקטיבי, משיכת כספי חברה על ידי מנהל בניגוד לחוק, שיבוש הליכי חדלות פירעון וכו’. מנהל שהורשע בפלילים בעבירות כלכליות צפוי לעונשים עד כדי מאסר, והדבר גם שולל ממנו את הזכות לכהן בדירקטוריון בעתיד. יתר על כן, רשות שוק ההון יכולה להטיל קנסות אישיים על מנהלי חברות ציבוריות אם הפרו חובות גילוי או סחר במידע פנים. סנקציות אלה מניעות מנהלים לפעול ביושר ובשקיפות.
- חבות חוזית: כאשר מנהל חותם בשם החברה על התחייבות, החברה היא שנקשרת בחוזה ולא המנהל אישית. אולם, ישנם מצבים בהם צד נגדי מתנה התקשרות בערבות אישית של מנהל או בעל מניות (במיוחד בעסקים קטנים – תופעה זו נפוצה בבנקים הדורשים מבעל החברה לערוב להלוואה עסקית). במקרה כזה, המנהל או בעל המניות קיבל עליו אישית אחריות חוזית כלפי הנושה, בנפרד מחבות החברה. זוהי התחייבות פרטית שאינה נובעת מדיני החברות אלא מהסכמה חוזית ישירה.
לסיכום חלק זה, המערכת הרומנית שואפת לאזן בין הגנה על המשקיעים (ע”י הגבלת אחריותם) לבין מניעת ניצול לרעה (באמצעות חריגים בחוק הכללי והענפי). מנהלים נדרשים לפעול במקצועיות וביושר, ובתמורה נהנים ממרווח סביר של חופש פעולה עסקי ללא חשש בלתי סביר מתביעה בגין החלטות עסקיות כושלות שנעשו בתום לב. כמובן, שמירה על ליווי משפטי שוטף וייעוץ מקצועי עשויה להפחית מאד את הסיכון להפרת חובות ואחריות, כפי שנדון בהמשך.
חשיבות הליווי המשפטי המקצועי בכל שלבי חיי החברה
הדין הרומני, על אף נגישותו, טומן בחובו מורכבות ודקויות רבות. משקיעים וזרים רבים פונים להקים עסקים ברומניה בשל ההזדמנויות הכלכליות, אך נתקלים במחסומי שפה, תרבות וביורוקרטיה. לכן, ליווי משפטי מקצועי על ידי עורך דין הבקי בדין הרומני הוא בעל חשיבות מכרעת בכל שלבי חיי התאגיד – מרגע ההקמה, דרך הניהול השוטף, ועד סיום דרכו של התאגיד. נפרט את תרומת הייעוץ המשפטי בכל שלב:
- שלב ההקמה (רישום והתאגדות): כפי שפורט, תהליך הקמת חברה כולל הכנת מסמכים ובירוקרטיה שעלולים להיות מאתגרים לזרים. עורך דין מקומי מיומן יכול לסייע בבחירת סוג התאגיד הנכון לצרכי היזמים (לדוגמה, להסביר את יתרונות ה-SRL מול S.A. או אולי הצורך בישות אחרת), ולהדריך בהחלטות הראשונות כגון גובה ההון הרשום הנחוץ, אופן חלוקת המניות, ניסוח מטרות החברה באופן שיכסה את כל תחומי הפעילות המתוכננים, וכיו”ב . בנוסף, עורך דין יוודא שהתקנון ותצהירי המייסדים מנוסחים כדין ועומדים בהוראות חוק 31/1990, על מנת למנוע סירוב רישום או בעיות משפטיות בעתיד. הוא גם ינהל עבור הלקוח את הגשת הבקשה לרשם המסחר, ייצג את החברה מול הנוטריון (בעת צורך באימות חתימות) וידאג לאסוף את תעודת ההתאגדות. ללא ליווי כזה, קיים סיכון לטעויות פרוצדורליות – למשל, פספוס סעיף חובה בתקנון או אי-צירוף תצהיר נדרש – שעלולות לגרום לדחיית הבקשה ועיכוב משמעותי בתחילת העסק . יתרה מזו, עו”ד יכול לחסוך זמן יקר בכך שהוא מכיר את הנהלים הלא-כתובים של הרשויות, דבר החשוב ביותר כאשר היזם פועל מחוץ למדינה.
- שלב הניהול והפעילות השוטפת: משנוסדה החברה, מתעוררות סוגיות משפטיות רבות: כריתת חוזים עם ספקים ולקוחות, הסכמי שכר עם עובדים, ציות לתקני רגולציה בענף, התמודדות עם שינויי חקיקה, הרחבת עסק באמצעות רכישת נכסים או מיזוג עם חברות אחרות, ועוד. עורך דין תאגידי משמש יועץ צמוד להנהלה, מוודא שכל פעולה מהותית מקבלת את האישורים הנכונים (למשל, בדיקת האם עסקה מסוימת דורשת אישור אספת בעלי מניות בגלל היותה “עסקת בעלי עניין” או שעוברת סף שווי מסוים), ומנסח מסמכים משפטיים המגנים על החברה. למשל, בעת התקשרות בחוזה גדול, עו”ד יוודא שהחוזה כפוף לדין הרומני (אם זה רצון החברה) ושאין בו סעיפים הנוגדים את תקנת הציבור ברומניה. בתחום דיני העבודה, עורך דין יתריע על חובות המעסיק לפי החוק הרומני (הסכמי עבודה כתובים, ביטוח לאומי, הגבלת שעות נוספות וכו’). בתחום המיסוי, אמנם רואה חשבון מטפל ישירות בחישובים, אך עורך דין מסייע בתכנון מס חוקי (כגון ניצול משטר המיקרו-קורפורציה כל עוד אפשר, או פיצול עסק כדי ליהנות משיעור מע”מ מופחת אם החוק מאפשר). יתרה מכך, שמירה על פרוטוקול דירקטוריון נכון – דבר שעליו אחראי בד”כ מזכיר החברה (תפקיד שעורך דין יכול למלא) – מבטיחה שכל ההחלטות מנומקות ונתקבלו כדין, וכך מגינה על ההנהלה מפני טענות עתידיות של בעלי מניות או נושים על חריגה מסמכות. עו”ד גם ייעץ למנהלים כיצד להימנע מניגוד עניינים ולהקפיד על חובות האמון, למשל על ידי גילוי נאות בעת הצבעה על חוזה עם חברה קשורה. הוא יזכיר למנהלים לכנס אספה שנתית במועד, ויעזור בעריכת זימון מסודר לפי החוק, כדי שהחלטות האספה לא יהיו ניתנות לביטול בגין פגם פרוצדורלי. למעשה, ייעוץ משפטי מתמשך הוא כמו “תחזוקת שבר מראש” – הוא מונע כשלים משפטיים לפני שאלה מתרחשים, ובכך חוסך לחברה עלויות כבדות של ליטיגציה או קנסות.
- התמודדות עם סכסוכים ומשברים: בשלב מסוים בחיי חברה עשויים להתעורר סכסוכים – בין בעלי מניות (למשל, בעל מניות מיעוט הטוען לקיפוח זכויותיו), בין החברה לצד חוזי (ספק, לקוח), או מול רשויות המדינה (שומת מס, קנס רגולטורי). ייצוג משפטי בסכסוכים אלה הוא חיוני. עורך דין הבקיא בדיני החברות ובפרוצדורה המשפטית ברומניה יידע לבחור את האסטרטגיה הנכונה: האם לפנות לגישור או בוררות (אם ישנה תניית בוררות בחוזה), או להגיב בתביעה בבית משפט. לדוגמה, אם בעל מניות מיעוט טוען שההנהלה פועלת בניגוד עניינים, עורך דין יבחן האם מוצדק להגיש תביעה נגזרת או שמא עדיף לפתור את העניין בהסכמה תוך שינוי תקנון או רכישת מניות המיעוט. במקרה של דרישת תשלום מנושה, יבחן עו”ד האם התביעה מוצדקת או שיש לחברה הגנות (force majeure, כשל תמורה וכו’). במיוחד עבור משקיעים זרים שאינם מכירים את מערכת בתי המשפט הרומנית, נוכחות עורך דין מקומי היא קריטית כדי לגשר על פערי השפה והנוהג. בנוסף, במצב של משבר חדלות פירעון או קשיי נזילות, עורך הדין ימלא תפקיד מפתח בהכוונת החברה בין האפשרויות החוקיות – הסדר נושים, הגשת בקשה להקפאת הליכים, או פירוק מרצון – ויוודא שמנהלי החברה עומדים בהוראות החוק המחייבות דיווח על חדלות פירעון במועד (אי-דיווח על חדלות בתוך 6 חודשים למשל, מהווה עבירה על מנהלים). בזמן משבר, טעויות משפטיות קטנות עלולות להפוך להשלכות גדולות; כך למשל העדפת נושה אחד על פני אחר בסמוך לפשיטת רגל יכולה לחשוף את המנהל לתביעות. ליווי משפטי נכון במצבי משבר יכול גם לאפשר שיקום חברה במקום פירוקה, באמצעות מנגנונים משפטיים של הסדרים (בהתאם לחוק 85/2014).
- עמידה ברגולציה מתחדשת ושינויים בחוק: הדין הרומני אינו סטטי – הוא מתעדכן תדיר, בין אם ביוזמת המחוקק הרומני ובין אם בשל חובה ליישם הנחיות אירופיות. כך ראינו למשל את תיקוני חוק החברות ב-2020 שביטלו הון מינימלי ל-SRL והקלו העברת מניות , או עדכוני חקיקה בתחום הגנת המידע בעקבות ה-GDPR, ועדכוני מס כמעט שנתיים בתקציבי המדינה. עורך דין המקורב לתחום יוודא שהחברה שלך מעודכנת ומותאמת לשינויים אלה. לדוגמה, כניסת חוקים בתחום שקיפות בעלי מניות: עורך דין היה מודיע לחברה שעליה להגיש הצהרת נהנה סופי חדשה או להתאים את מבנה ההנהלה לדרישות חוק חדשות (כגון חוק הגנה על חושפי שחיתויות 2022, המחייב חברות מעל גודל מסוים לקבוע ערוץ דיווח פנימי). בכך, הייעוץ המשפטי משמש כ”רדאר” המזהה שינויים מתקרבים – לעיתים עוד בשלב הצעת החוק – ומכין את החברה בהתאם. הדבר חיוני כדי למנוע מצב שחברה מפרה בשוגג חוק חדש מחוסר מודעות.
- סגירת חברה ופירוק: גם בסוף חיי החברה, תפקיד עורך הדין משמעותי. פירוק חברה ברומניה יכול להיעשות מרצון (בהחלטת בעלי המניות) או בכפייה (בהוראת בית משפט). בכל מקרה נדרש הליך חיסול (Liquidation) מסודר: מינוי ליקווידטור (שמפרק את הנכסים ומשלם חובות), פרסום הודעות לנושים, הגשת דוחות חיסול לרשם המסחר, חלוקת יתרת נכסים לבעלי המניות, ולבסוף מחיקת החברה מהרשומות . עורך דין מלווה את החברה בתהליך זה, מייעץ לגבי עיתוי הפירוק (למשל, סגירה בסוף שנת מס כדי למנוע הגשת דוחות נוספים), מסייע בהכנת המסמכים (פרוטוקול החלטת פירוק, מינוי מפרק), ומפקח על עמידה בזכויות הנושים (כדי שלא להפר חוק ולהסתכן באחריות אישית). אם הפירוק הוא תוצאה של סכסוך בין בעלי מניות, ינסה עורך הדין להשיג עבור לקוחו את התוצאה הטובה ביותר – למשל, לפרק את השותפות באופן שחלוקת הנכסים תהיה הוגנת. במקרים של חדלות פירעון, עורך הדין ייצג את החברה או את המנהל בהליכי בית משפט כדי להגן על זכויותיהם (כגון התנגדות להחלטה שמטילה על המנהל חובות חברה אישית). גם לאחר פירוק, ייתכנו סוגיות כמו תביעות מאוחרות של נושים; אם החברה לוותה לאורך הדרך בליווי משפטי, הסיכוי ל”תאונות” כאלו קטן משמעותית.
ניתן לדמות את תפקיד עורך הדין ברומניה ל”מורה דרך” במבוך המשפטי: הוא מסייע ליזם זר לנווט בין דרישות לא מוכרות, מתרגם את השפה המשפטית הרומנית ומנהגי הפקידות המקומית למונחים שהלקוח מבין, ומגן על האינטרסים של החברה מול רשויות ושאר גורמים. עורך דין הבקי הן בדין המקומי והן בשפת הלקוח (למשל עורך דין דובר עברית ברומניה עבור יזם ישראלי) הוא נכס שלא יסולא בפז.
סיכום
דיני החברות ברומניה מציעים מסגרת מודרנית וגמישה לניהול עסקים, המשלבת הגנה על משקיעים עם שמירה על שקיפות והוגנות כלפי נושים. ברומניה קיימים סוגי חברות מגוונים (SRL, SA, שותפויות וכד’) לצרכים שונים, והליך ההקמה הפך לפשוט יחסית בשנים האחרונות כחלק משיפור האקלים העסקי. עם זאת, פעילה עסקית מוצלחת ובטוחה בסביבה זו דורשת היכרות מעמיקה עם החוק המקומי, התאמה לתרבות העסקית הרומנית ועמידה מתמדת בקצב השינויים הרגולטוריים. קבלת ליווי משפטי מקצועי אינה רק אמצעי זהירות – היא השקעה המניבה חיסכון בזמן, במניעת שגיאות ובהגנה מפני סיכונים משפטיים. עורך דין מיומן יכול להבטיח שהחברה תפעל במסגרת החוק, תמצה את ההטבות הגלומות בו (מבחינת מיסוי ותמריצים) ותימנע ממלכודות. מהקמה ועד סגירה, ובכל שלב ביניים, עורך הדין הוא שותף אסטרטגי להצלחה העסקית ברומניה, ומאפשר ליזמים להתמקד בפיתוח עסקיהם בידיעה שהפן החוקי מטופל כהלכה.