22/1/2014
ביחס למיסוי הכנסה שהייתה ליחיד מדמי שכירות מהשכרת דירה המשמשת למגורים בישראל, קיימים 3 מסלולים שונים כדלקמן:
מסלול ראשון – פטור ממס עד לתקרה:
יחיד הבוחר במסלול זה, זכאי לפטור ממס על הכנסה שהתה לו מדמי שכירות עד לסכום חודשי כולל של 5,080 ₪ נכון לשנת 2014 (להלן: "התקרה"). יחיד שהייתה לו בשנת המס הכנסה מהשכרת דירות מגורים בישראל, העולה על התקרה, יהיה פטור ממס על הכנסה של דמי שכירות עד גובה התקרה לאחר שהופחת ממנה הסכום שבו עולה ההכנסה מהשכרת דירות מגורים על התקרה.
יחיד שבוחר במסלול זה לא יהא זכאי לדרוש הוצאות פחת בעבור דירת המגורים המושכרת על ידו, אם כי במידה וחלק מההכנסות מדמי שכירות חייבים במס, ניתן לדרוש הוצאות פחת באופן יחסי.
תנאי לתחולת פטור זה הוא שבידי המשכיר מסמך בחתימת ידו של השוכר המאשר כי הדירה משמשת לו למגורים בלבד.
מסלול שני – מס בשיעור של 10%:
לפי מסלול זה, יחיד שהיתה לו בשנת המס הכנסה מדמי שכירות מהשכרת דירה המשמשת למגורים בישראל, יהא רשאי לשלם עליה מס בשיעור של 10% מהשקל הראשון במקום המס שהוא חייב עליה לפי מדרגות המס אם ההכנסה מדמי שכירות אינה הכנסה מעסק.
יחיד שבוחר לשלם מס לפי מסלול זה, לא יהא זכאי לנכות פחת או הפחתה אחרת בשל הדירה, או הוצאות שהוצאו בייצור ההכנסה מדמי השכירות, ולא יהא זכאי לקיזוז, לזיכוי או לפטור מההכנסה מדמי השכירות או מהמס החל עליה. אולם לענין חישוב מס השבח החל במכירת הדירה, יווסף לשווי המכירה הסכום המרבי של הפחת או ההפחתה שניתן היה לנכותו לפי כל דין, אילולא הבחירה במסלול זה, לתקופה שבה שילם היחיד מס בשיעור של 10%.
יודגש, כי הבחירה במסלול מיסוי זה מחייבת תשלום המס בגין הכנסות מדמי שכירות שהיו ליחיד בשנת 2013 עד ליום 30.1.14.
מסלול שלישי – מס בהתאם לשיעור המס השולי:
אפשרות שלישית שבה רשאי היחיד לבחור הינה תשלום מס על הכנסתו מהשכרת דירת מגורים בישראל בהתאם לשיעור המס השולי הרלבנטי לגביו באותה שנת מס.
במסגרת מסלול זה, זכאי היחיד לדרוש בניכוי את כל ההוצאות שהיו לו בייצור הכנסתו מדמי שכירות.
הכנסה מדמי שכירות מהשכרת מקרקעין מחוץ לישראל:
יחיד שהיתה לו בשנת המס הכנסה מדמי שכירות מהשכרת מקרקעין מחוץ לישראל, רשאי לשלם עליה מס בשיעור של 15% מהשקל הראשון במקום המס שהוא חייב עליה לפי מדרגות המס אם ההכנסה מדמי שכירות אינה הכנסה מעסק.
יחיד שבחר לשלם מס כאמור לעיל (במקום לשלם מס לפי שיעור המס השולי הרלבנטי לגביו), אינו זכאי לנכות הוצאות שהוצאו בייצור ההכנסה מדמי שכירות, למעט פחת, וכן אינו זכאי לקיזוז, לזיכוי או לפטור מההכנסה מדמי השכירות או מהמס החל עליה.
נציין כי בחירת המסלול הכדאי ביותר מבין שלושת המסלולים הנ"ל, ביחס להכנסות מדמי שכירות מהשכרת דירת מגורים בישראל, תלוי בנתונים האישיים של המשכיר, שיעור המס השולי הרלבנטי לגביו וגובה דמי השכירות החודשיים.