27/11/2013
עסקינן בתביעה לתשלום פיצויים בגין "פיטורין שלא כדין", חוסר תום לב ועוגמת נפש. כאשר מדובר בפיטורין שלא כדין על בית הדין לעבודה לשקול באם יש לבטל את הפיטורין או לחלופין לפסוק פיצויים לעובד. על מנת להכריע בסוגיה זו על בית הדין לעבודה להביא בחשבון את שלל נסיבותיו של המקרה הספציפי המונח לפניו, משך תקופת העבודה, מידת מסירותו/נאמנותו של העובד, טיב היחסים בין העובד למעסיקו, סיכוייו של העובד למציאת עבודה וכד'. בין היתר בוחן בית הדין האם המעביד פעל בסבירות או באי סבירות כאשר פיטר את העובד.
לאחרונה פסק בית הדין לעבודה בתל אביב [ס"ע 56167-10-10 יצחק תייר נ' עדן בריאות טבע מרקט בע"מ] פיצוי בגין פיטוריי עובד שלא כדין. השאלה העיקרית הנדונה בפסק דין זה נוגעת לנסיבות ולתקינות הליך פיטוריו של התובע ומכאן לזכאותו לתשלום פיצוי בגין פיטורין שלא כדין. התובע יצחק תייר הועסק ברשת עדן בריאות טבע מרקט במשך 3 שנים בתפקיד מנהל מחסן ולאחר מכן כמנהל מחלקת ירקות. הוא פוטר על ידי מעסיקיו בטענה כי גנב 9 חטיפי בריאות. יש לציין כי בתחילת עסקתו של תייר חתם על הסכם עבודה במסגרתו נתן הסכמתו לביצוע בדיקת פוליגרף, ולכך שתוצאותיה תחייבנה אותו ואת החברה ותשמשנה כראיה בהליך משפטי אם וכאשר.
לטענת הרשת תייר קנה חטיפי בריאות ולאחר מכן הזדכה בגינם אך לא החזיר אותם למקומם ונטל אותם לעצמו. בבסיס תביעתו של תייר, אשר קיבל פיצויי פיטורין מהרשת, עמדה טענתו בעיקרה כי עבודתו הופסקה לאחר שהוחשד- חשד שווא בגניבה מהנתבעת והוא תובע לתשלום פיצויים בגין "פיטורין שלא כדין" בחוסר תום לב ועוגמת נפש בשל מספר רב של כשלים בהליך פיטוריו- פיצוי בלתי ממוני (ללא הוכחת נזק)- עילת תביעה זו שייכת לעילות הפיצוי בגין נזק לא ממוני עקב פיטורים בחוסר תום לב. שיעורו של פיצוי זה נקבע לרוב על פי מידת חוסר תום הלב בפיטורי העובד.
נציין כי כבר בראשית פסק הדין ציין בית הדין כי לדעתו יש לקבל את עמדת התובע לפיה, פיטוריו אכן לקו בפגמים קשים המצדיקים את פסיקת מלוא הפיצוי הבלתי ממוני לו עתר. עוד קבע בית הדין "...כי בהליך הבירור והפיטורים של התובע מראשיתו ועד סופו נפלו פגמים חמורים שבהצטברותם אינם יכולים שלא להותיר ספק באשר לכנות הליך הבדיקה מראשיתו.." החל מאופן הברור באמצעות חקירה סמויה שערכה הרשת, השעייתו של תייר לאלתר ללא נימוק או הצדק באופן שגרם להשפלתו של תייר אל מול עובדיו, משפחתו ושאר סביבתו. וכל זאת עוד בטרם התבררו העובדות הנטענות כלפיו.
תייר ביצע ביוזמתו בדיקת פוליגרף במכון מוסמך טרם השימוע. הבדיקה הראתה שגרסתו של תייר היא גרסת אמת. בית הדין קבע כי החברה לא מצאה לנכון להתייחס לבדיקה על אף ההתחייבות שבהסכם העבודה לקבל את תוצאותיה.
השופטת רות כתבה בפסק הדין שהחברה "פיטרה את התובע ללא שימוע ולא נתנה לו הזדמנות הוגנת להזים את הטענות הקשות שהועלו כלפיו ואשר נמצא, בסופו של יום, כי הן טענות סרק. נוכח ההשלכות הנפשיות הקשות שיש לפיטורין בנסיבות אלו, יש לראות את הפרת זכות השימוע בחומרה יתרה".
כב' השופטת נטע רות קבעה כי עדן טבע מרקט פעלה באופן בלתי מידתי, על רקע מערכת יחסים ממושכת יחסית בין הצדדים שארכה כ- 3 שנים ועל רקע תפקודו המסור של העובד במרוצת השנים, ערכו הכספי הזעום של המוצרים... "על יסוד כל אלה, לאור החומרה בה יש לראות את התנהלות החברה, על הפגמים הרבים שנפלו בה ובשים לב לנזק הנפשי שנגרם לתובע לאחר שפוטר והוכתם על לא עוול בכפו" – נפסק כי מדובר בנסיבות חריגות המצדיקות פסיקת פיצוי גם ללא הוכחת נזק ממוני.
עדן טבע מרקט חויבה בתשלום מלוא הפיצוי שנתבע על-ידי העובד – 42 אלף שקל. נוסף לכך החברה חויבה לשלם לעובד 4,200 שקל בגין רכיבי שכר שונים והוצאות בסך 15 אלף שקל.