6/2/2013
ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת אישרה ביום 2.12.2012 לקריאה שנייה ושלישית תיקון לחוק ההוצאה לפועל. עפ"י הצעת החוק, זוכים בדמי מזונות, יוכלו לבחור במסלול מיוחד שיחסוך זמן ובירוקרטיה שיפוטית.
המטרה הנוספת היא להביא לצמצום סכום התשלומים הגבוה שמשלם המוסד לביטוח לאומי לזוכות, משנת 2009 כ-427 מיליון ₪, לעומת גביה בפועל מבני הזוג החייבים בסכום של כ – 172 מיליון ₪ (כ-40% בלבד).
מנותנים שנמסרו לוועדה עולה כי בשנת 2011 ניתנו בבתי המשפט כ-10,000 פסקי דין למזונות, כאשר סך החוב שהצטבר מתחילת הפעלת החוק בשנת 1972 עומד על מעל- 3.9 מיליארד ₪. כ- 30% מהחובות, מוגדרים ע”י המוסד לביטוח לאומי כ-"חובות אבודים".
עפ"י החוק הנוכחי, זוכה במזונות, רשאי לפנות להוצאה לפועל ולבקש את אכיפת פסק הדין. הזוכה נדרש לנהל את התיק בעצמו, להגיש בקשות לעיקולים, צווים לעיכוב יציאה מהארץ או למאסר החייב וכו` וכן להתדיין כל העת מול החייב תוך מעורבות רגשית רבה, הכרוכה בניהול תיק מזונות.
התיקון לחוק, מעניק לזוכה אפשרות לבחור לנהל את התיק במסלול מיוחד שבו לשכת ההוצאה לפועל פועלת לגביית החוב ללא צורך בייצוג עו"ד. לכל תיק, יוצמד פקיד אישי שיפעל מול החייב ומול הזוכה לצורך גביית החוב. בעת הצורך, הפקיד יגיש בקשות לרשם ההוצאה לפועל להוצאת צווים הנדרשים לגביית החוב, כגון עיקולים מאסר וכו'.
כיוון שלא יהיה צורך במסלול זה בייצוג של עורך דין, לא יתווספו לחוב סכומים עבור שכר טרחת עורך דין. לבקשת הזוכה, רשם ההוצאה לפועל, יוכל לאשר שכר טרחת עו"ד גם במסלול מזונות, אם סבר שייצוג עו"ד דרוש ומוצדק מפאת המקרה הסבוך.