מאת:

שנת 2012 המתקרבת לקיצה הביאה עימה מספר מגמות חדשות בתחום דיני המשפחה. אותם חידושים אשר קיבלו ביטוי בפסיקה, בחקיקה ובספרות נראו לעיתים נקודתיים אך מפרספקטיבה רחבה יותר ניתן לזהות כי מדובר במגמות אשר בחלקן אף חורגות אל תחומי משפט נוספים.
 
לדברי עו"ד שירה לוי מרכזת תחום דיני משפחה ממשרד עורכי דין דורון טיקוצקי, צדרבוים שלושה חידושים מעניינים שהולידה השנה החולפת הם התחזקות מעמד הילד בתיקי המשפחה, מעבר להכרעת סכסוכים באמצעות גישור, וקבילות של ראיות אשר מקורן באינטרנט וברשתות החברתיות.

עו"ד לוי ממשרד עורכי דין  דורון טיקוצקי צדרבוים בשנה האחרונה בלטה במיוחד התחזקותו של מעמד הילד כבעל דין בסכסוכים שבין הוריו. כך למשל, אם בעבר נהוג היה כי בסכסוך מזונות רק בני הזוג הם צדדים להליך, הרי שכיום הצהיר בית המשפט כי הילד הינו צד נוסף בפני עצמו. מכך עולה כי במידה ויהיה הילד סבור שהסכם המזונות אינו משקף את טובתו כראוי, יהיה באפשרותו לפתוח מיוזמתו דיון חדש בסוגייה.

התחזקות מעמדו של הילד אשר הוכרה בפסיקה ובחוק אינה מוגבלת לעניין המזונות בלבד, והשנה אף הוכר הילד כבעל דין גם בעניין המשמורת עליו. בנוסף, כיום יותר מתמיד, מקפיד בית המשפט  כי הילד ישמיע את דעתו בכל עניין הקשור בו, והפך את שמיעת עדות הילד למעין ברירת מחדל בכל דיון אשר עוסק בילד עצמו ובמיוחד בענייני משמורת שכבר אינה הולכת אוטומטית לאם. מדוגמאות אלו לחיזוק מעמדו המשפטי של הילד ניתן בקלות להסיק כי, מדובר אכן במגמה ולא בהחלטות נקודתיות ומקריות.

מגמה נוספת מציינת עו"ד לוי ממשרד דורון טיקוצקי צדרבוים המגיעה אף היא מבית המשפט מרמזת כי הגישור הופך לכלי מרכזי בפתרון תיקי משפחה. בתי המשפט נוטים יותר ויותר להפנות תיקי משפחה המגיעים לפתחם להליכי גישור כאלטרנטיבה להליך המשפטי הרגיל. למגמה זו כמה סיבות: ראשית, היא מסירה מסדר יומו של בית המשפט תיקי משפחה רבים אשר מקורם בסכסוכים קטנוניים ונקמניים שבין בני זוג, ובכך מפנה בית המשפט זמן שיפוט יקר לדון בסכסוכים קשים באמת.

בנוסף, מהווה הליך הגישור הזדמנות אחרונה לעשיית שלום בית ולפשרה בין בני הזוג, ועל ידי כך מסייע לשמירת התא המשפחתי אשר באחרונה ירדה קרנו בצורה ניכרת. הסיבה השלישית הינה כלכלית, ולפיה הליך הגישור הינו קצר וזול באופן יחסי, ועשוי לחסוך לצדדים חודשים של התדיינות משפטית הכרוחה בהפסד ימי עבודה, אגרות בתי משפט ושכר טרחת עורך דין.

חידוש אחרון לדעת עו"ד לוי הוא השימוש ברשת החברתית ככלי ראייתי. אם בעבר היו מעשיו ואורח חייו של כל אדם סמויים מהעין, הרי שכעת הם חשופים לעיני כל, וזאת הודות למגוון טכנולוגיות ובעיקר לרשתות החברתיות. למשל, בגידות רבות כיום נחשפות באמצעות טכנולוגיות שבשימוש יומיומי כגון פירוט שיחות טלפון ומסרונים, רכישות בכרטיס האשראי, ואפילו באמצעות פרט אישי שהועלה לרשת החברתית, ממש כפי שקרה לבעל מהקריות אשר היה מצוי בהליך גירושין.

במקרה זה מדובר היה בזוג בהליך גרושין - בהסכמת שני בני הזוג נמסרה ילדתם למשמורת האם, ובית המשפט לענייני משפחה דן באותה העת בסוגיית מזונות הילדה. סכום המזונות נקבע  באופן זמני בלבד, ובית המשפט התקשה לקבוע את גובה המזונות הקבועים שכן, האב טען כי איננו עובד.

עורך דינה של  האישה, חיפש ומצא ברשת החברתית ראיות המעידות כי הבעל דוקא עובד באופן קבוע במאפייה באיזור. מבירור נוסף אף מצא עורך הדין כי משכורתו החודשית של הבעל עומדת על כ-7,000 ש"ח, וזאת בניגוד מוחלט לטענותיו לפיהן אינו משתכר כלל.

המידע החדש אשר היה גלוי לעיני כל ברשת החברתית, התקבל על ידי בית המשפט לענייני משפחה כראייה לכל דבר, וכאשר נשאל הבעל אודות טענתו לפיה איננו עובד, חזר בו מיד והודה כי גרסתו הקודמת הייתה שקרית, והוא אכן עובד במאפייה. בית המשפט הטיל על הבעל לשלם בסכום הגבוה בהרבה מהנהוג, וזו היתה דרכו לאותת לציבור כי בית המשפט לא יסבול שקרנים.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.