23/1/2013
בשנים האחרונות, עסקים רבים בדרום הארץ נקלעו למשבר עסקי לא פשוט הנגרם עקב המצב הביטחוני בדרום הארץ.
מדינת ישראל מנסה, בדרכים רבות, להגן על תושביה ולהחזיר את השקט לדרום ועל כן יצאה לאחרונה למבצע הלחימה "עמוד ענן" בו הפציץ חיל האוויר מטרות רבות, מחסני נשק ונקודות שיגור טילים של ארגוני הטרור.
כחלק מההבנה כי חוסנו של העורף האזרחי, הוא שייקבע את תוצאות המלחמה הממושכת לא פחות מכוח האש העומד לרשות הצבא, מנסה מדינת ישראל לסייע לאותם עסקים להתגבר על המשבר, לצמוח מחדש ולאפשר התנהלות עסקית תקינה למרות המצב הביטחוני.
בשנת 2007 נחקק חוק הסיוע לשדרות וליישובי הנגב המערבי לשנים 2007-2009 המעניק לתושבי הנגב המערבי המתגוררים במרחק של עד 7 ק"מ מהגדר המקיפה את רצועת עזה לקבל זיכוי במס הכנסה בשיעור 20% מהכנסתם השנתית עד תקרה של 233,400 ₪.
מאז ועד היום הוארכו תקנות אלו מידי שנה בשנה ובימים האחרונים קבע שר האוצר כי התקנות יוארכו עד לשנת 2014. בכך ממשיכה מדינת ישראל בסיוע לעסקים בדרום.
במסגרת מבצע הלחימה "עמוד ענן" בו התמודדה ישראל עם ירי רקטי מאסיבי אל עבר יישובי הדרום, עסקים רבים בדרום הארץ סבלו מהאטת פעילות ובמקרים רבים אף מהפסקת פעילות מוחלטת ובכך נגרם לעסקים אלו נזק עקיף רב שיש בו בכדי להשפיע על המשך פעילותם.
ההקלות במיסים אמנם יסייעו לעסקים אלו בהמשך ניהול העסק ובהתמודדות היומיומית הסבוכה איתה הם מתמודדים, אך עלינו לזכור כי אין בכך די. סיוע זה אין ביכולתו להחליף את הפיצוי מכח חוק מס רכוש המגיע לעסקים ואין בהארכה זו כדי לתת תירוץ לעיכוב הפיצוי. ההקלות במס אינם כמסך עשן או ככדור הרגעה לדרומיים ועליהן להיות נוספות לפיצוי המגיע מכוח חוק מס רכוש.
על מדינת ישראל לפצות את העסקים הניזוקים על פי חוק מס רכוש. עליהם להכניס לרשימת יישובי הספר, אשר זכאים לפיצוי בגין נזק עקיף, את כל אותם היישובים אשר ניזוקו במסגרת מבצע הלחימה.
על הפיצוי להיעשות בדרך המהירה ביותר ע"מ לעצור את התדרדרותם הכלכלית של העסקים הבינוניים והקטנים בעיקר – אם בדרך של מסלול מהיר – "מסלול ירוק" ואם באמצעות תביעות רגילות המבוססות על תחשיבים כלכליים.
בעבר, לאחר מבצע עופרת יצוקה קבע משרד האוצר שלושה מסלולי פיצוי חלופיים לנזק עקיף ביניהם יוכל לבחור ניזוק לקבל את הפיצויים המגיעים לו ע"פ חוק מס רכוש.
לצערנו, במקרים רבים הטיפול בתביעות אלו נעשה בצורה איטית מאוד ובכך עמד בניגוד לתכלית החוק – לסייע לעסקים אשר ניזוקו ו"להעמידם על רגליהם" מחדש במהירות האפשרית. במקרים קיצוניים יותר אנו נתקלים בתביעות בגין נזקים אשר נגרמו במסגרת מלחמת לבנון השנייה אשר מתנהלות במשרדינו עד היום, כשש שנים לאחר המלחמה.
כאמור, מצב העסקים ביישובי הדרום אינו פשוט כלל ויש בו בכדי להשפיע על כלכלת מדינת ישראל בכללותה. ע"כ מדינת ישראל נקראת לטיפול מהיר, מקיף וממצה בסוגיית הפיצויים לתושבי הדרום.