מאת:

מזה עשרות שנים שמדינת ישראל מנסה למצוא פתרון הולם לבעיית כפר שלם.
בשכונת כפר שלם, בתל אביב, מתגוררות כיום כ 700 משפחות. רובם התיישבו במקום לפני כמה עשרות שנים בעידוד המדינה. למשפחות אלו אין כל זכות רשומה בטאבו אך עומדת להם "חזקת השנים" הקובעת זיקת הנאה על אותם הקרקעות עליהם הם יושבים, תוך התייחסות למבנים אשר הקימו על אותם הקרקעות.

במשפט הישראלי, חזקה מכוח שנים, מקנה למחזיק בקרקע מעל שלושים שנה זכות במקרקעין מסוג "זיקת הנאה". זכות זו אינה נחשבת בעלות רשומה על הקרקע, אך עדיין מאפשרת לו שימוש בקרקע ומגנה עליו מאפשרות פינוי ללא פיצוי ושלא מרצונו.
סוגיית כפר שלם החלה כבר בשנות החמישים, כאשר משפחות שוכנו, ע"י המדינה, על קרקעות הכפר הערבי סלמה. במשך השנים התרחבה השכונה.  בשנות השישים החליטה מדינת ישראל על פינוי התושבים בשכונה לטובת בנייה רוויה. לשם כך חוקק חוק בינוי ופינוי אזורי שיקום התשכ"ה, 1965.

מאז נעשים ניסיונות של הרשויות הממשלתיות והעירוניות וכן של גורמים פרטיים לפנות את מתחם כפר שלם תוך מתן פיצוי הולם למפונים ואכן, בוצעו בשכונה מאות פינויים מוצלחים.

משנות התשעים ואילך, נרשמה האטה בהליך הפינוי בשכונה. זאת, ככל הנראה, לאור העובדה כי המפנים פסקו מלהציע למפונים פיצויים ראויים אשר יבטיחו להם קורת גג גם לאחר הפינוי תוך התחשבות במחירי הנדל"ן העולים. יתרה מכך, במקרים קיצוניים אף בוצעו הליכי פינוי למשפחות ללא נתינת פיצוי הולם וכך משפחות רבות מצאו עצמם, בין לילה, ללא קורת גג.

על רקע דברים אלו, הוציא משרד הבינוי והשיכון, בשנת 1996, מסמך "ריכוז הקריטריונים לפינוי כפר שלם". בהתאם למסמך זה בוצעו שוב בשכונה מספר פינויים מוצלחים כבעבר.

עם השנים, נוצרו שוב בעיות של פיצויים לא ראויים למפונים וכמו"כ גדל הפער בין הפיצוי הקבוע במסמך לבין מדד המחירים לצרכן ועליית מחירי הנדל"ן בארץ וע"כ הועלתה בשנים האחרונות הצעת חוק בינוי ופינוי של אזורי שיקום (כפר שלם). הצעת החוק עברה גלגולים רבים ועשרות דיונים עד שלאחרונה, בישיבת וועדת הפנים והסביבה, הוחלט על נוסח עדכני ומקובל להצעת החוק אשר יוגש בקרוב לאישור הכנסת.

החוק המוצע, מעמיד לנגד עיניו את מסמך הקריטריונים משנת 96 כמסמך המנחה וקובע מיהם הזכאים לפיצויים, מהם דרכי הפיצויים וכמו"כ קובע כי אין לפנות זכאי אלא אם הובטחו לו פיצויים ע"פ חוק זה.
החוק, קובע שני מסלולי פיצוי: מסלול "בנה ביתך" שבו מקצים לזכאי בעלות על יחידת קרקע וסכום הדרוש לבניית בית על הקרקע וכן סכום הדרוש לתשלום שכר דירה בכל תקופת הבנייה. לחילופין, מסלול "פיצוי בשוק החופשי" בו מפצים את האדם בסכום כסף השווה לרכישת דירה בת ארבעה חדרים ולפחות 100 מ"ר בשוק החופשי. לאדם הזכאי לפיצוי במסלול "בנה ביתך" וכן לתושב ותיק שמורה הזכות לבחור בין חלופות הפיצוי השונות.

נוסף על פיצויים אלו, מציין החוק כי אינו בא לבטל פיצויים נוספים, אשר מגיעים לזכאי ע"פ מסמך הקריטריונים.
פיצוי נוסף שמחדש החוק הוא פיצוי ותק בשיעור של 2% מסך פיצויי המגורים והפיצויים הנוספים עבור כל שנה בהם הזכאי, הוריו או הורי הוריו, התגוררו בכפר שלם טרם חקיקתו של חוק פינוי ובינוי של אזורי שיקום 1965.
הצעת החוק מספקת הגנה, בנוסף, על תושבים וותיקים תוך קביעה כי לא יוצאו נגדם בשום מקרה צווי סילוק יד וזאת בשל מעמדם המיוחד.
כמו כן, מאפשרת הצעת החוק להוריש זכאות זו ואף להעבירה בתמורה או שלא בתמורה.

יש לקוות כי הצעת החוק אכן תאושר בכנסת ותתגבש לכדי חוק אשר יפתור אחת ולתמיד את מצוקת תושבי כפר שלם שלראשונה יוסדר מעמדם בצורה ודאית וברורה וכתוצאה מכך יוסדרו מעמד אזורי שיקום נוספים ברחבי הארץ.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

עריית ירושלים ניסתה לחייב יזמים בהיטל השבחה בגין תמ"א 38

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביה"מ חסם ניסיון של עיריית ירושלים לחייב יזמים בהיטל השבחה בגין תמ"א 38

זכויות בניה בבית משותף

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

כפי שנקבע בפסק דין פריד, גם אם אתם גרים בבית משותף שבו כל זכויות הבניה הוצמדו ליחידה אחת (או למספר מוגבל של יחידות) - אין הדבר מונע מדיירי הבניין לממש...

פינוי בינוי: המדריך המעודכן לשנת 2020

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); בת-אל עובדיה, עו"ד; לידור עמר, משפטן

המדריך המעודכן לשנת 2020 בכל הנוגע להליכי פינוי-בינוי בישראל, מסלולים עיקריים ותנאים מקדמיים, כולל עדכון לגבי הפחתת הרוב הנדרש לביצוע פרויקט פינוי בינוי, לחצו כאן.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.