מאת:

רפובליקת אסטוניה ממוקמת בצפון מזרח אירופה, גובלת ממערב בים הבלטי, בצפון ממפרץ פינלנד, במזרח ברוסיה ובדרום בלטביה, נבחרה כחברה מן המניין באיחוד האירופי, החל מה-1 לינואר 2004. מזה מספר שנים מתאפיינת כלכלת אסטוניה בשיעורי צמיחה גבוהים ובד בבד בשיעורי אבטלה מהנמוכים ביבשת ובחוב ציבורי כמעט אפסי. המשכורת החודשית הממוצעת באסטוניה הינה 800 יורו (בקירוב לחודש). בתוך כך, רוב המסחר במדינה מתבצע עם מדינות צפון ומערב אירופה, כאשר חברות טכנולוגיות רבות ממוקמות במדינה כשמהמפורסמות שבהן היא ענקית התקשורת Skype. 

במאמר זה נבקש לעמוד בקליפת אגוז על שיטת המס באסטוניה, ממנה  יוכל איש עסקים פלוני להקיש אודות הכדאיות הכלכלית שמדינה זו טומנת בחובה בהיבט הפיסקאלי.  

שיטת המס באסטוניה בכלל ובתוכה שיטת מיסוי החברות האוונגרדית, נתפסת בעיני רבים כשיטה ליברלית וייחודית אשר שונה מהותית משיטות מס מסורתיות באיחוד האירופי ומדינות מערביות אחרות. אודות השוני הרב בין שיטת המס האסטונית לשיטות אחרות הנוהגות באיחוד נוכל ללמוד כבר מהחלתו של מס הכנסה בשיעור אחיד וקבוע, זאת להבדיל מהשיטה הפרוגרסיבית המקובלת במרבית מדינות המערב. נדגיש כי נכון לימים אלו, שיעור מס ההכנסה שנקבע הן ליחידים והן לחברות באסטוניה הוא זהה, כ- 21%. 
 
הייחודיות של השיטה האסטונית הינה בכך שתשלום המס נדחה מרגע הפקת הרווח בפועל לרגע החלוקה.
ישנן שתי חלוקות עקרוניות:
חלוקה בפועל (Explicit): לרבות דיבידנדים ; וחלוקה בכוח (Implicit):לרבות Fringe benefits, מתנות ומענקים, הוצאות ותשלומים שאינם קשורים למהלך העסקים הרגיל.
דיבידנד ממוסה בשיעור של 26/74 (35%) בעת חלוקתו, חייב בתשלום המס. אם הדיבידנד משולם לתאגיד שאינו תושב אסטוניה, אזי יחול ניכוי מס במקור נוסף של 26% (אלה אם כן אותו תאגיד מחזיק ב- 20% מהזכויות לרווחים או שישנו הסכם למניעת כפל מס). שיעור המס הכולל ירד בהדרגה ל - 20% תוך 3 שנים. שיעור זה תואם את  היחס של 20/80 (25%) על הרווח הנקי שמחולק, אשר תואם ל- 20% מס על הרווח ברוטו.
תושבות  -חברה תחשב כתושבת אסטוניה לצרכי מס, ככל והתאגדה באסטוניה.
מוסד קבע של תאגיד חוץ יחשב - כ- non resident taxpayer. מוסד קבע יחשב (ללא קשר לעובדה כי אין חברת בת - subsidiary- או סניף - branch - באסטוניה): מקום העסקים הקבוע על ידו מנוהלים במלואם או בחלקם עסקי תושב החוץ. תאגיד חוץ אשר נציג מטעמו הינו בעל סמכות לחתום על חוזים בשמו באסטוניה.

מיסוי רווחי מוסד קבע הוא כמקובל ברוב מדינות המערב (מיסוי של חלק הפעילות שניתן לייחס לאסטוניה). מוסד קבע נתון למיסוי כמו של תושב, קרי בעת חלוקה (של תשלומים כפי שתוארו לעיל). יחד עם זאת על פי הספר של PWC אין כללים ברורים של יחוס רווחים למוסד קבע.
לעניין זה מן הראוי לציין כי יש לבחון את סוגיית התושבות בהתאם לקיומן של אמנות למניעת כפל מס עליהן חתומה אסטוניה- ככל ונחתמה אמנה מול המדינה הספציפית הרלוונטית לסוגיית התושבות אשר הוראותיה סותרות את כללי התושבות ע"פ החוק קוד המס האסטוני, שאז בהתאם לדין הבינלאומי הוראותיה של האמנה למניעת כפל מס תגברנה.

ניכויים- עקב שיטת המס הייחודית - העדר תשלום מס שנתי לתאגיד, תאגיד אינו יכול לנכות פחת. לא ניתן להעביר הפסדים.
ניכוי מס במקור - אין חובת ניכוי מס במקור בגין תשלומים לחברות תושבות אסטוניה ולמוסד קבע של תאגיד חוץ. 
החל מה-1 בינואר 2009 דיבידנדים שמחולקים לתושבי חוץ אינם מחייבים ניכוי מס במקור, לעניין יחידים תושבי חוץ ולעניין תאגידים תושבי חוץ שבבעלותם לא יותר מ- 25% מהון המניות המונפק בחברה תושבת אסטוניה..
לעניין תשלומי ריבית המשולמים ליחיד ע"י מוסדות (שאינם מוסדות מסוימים) – חלה חובת ניכוי מס במקור בשיעור 21%.
תשלומים לתושבי חוץ בגין שירותים שסופקו באסטוניה, לרבות דמי ניהול ויעוץ – חלה חובת ניכוי מס במקור בשיעור 15%.

בהקשר זה, מן הראוי לציין כי אסטוניה וישראל חתמו על אמנה למניעת כפל מס, הקובעת, בין היתר, חובת ניכוי מס במקור על דיבידנד בשיעור של 5%. יחד עם זאת, דיבידנד המתקבל מידי קרן פנסיה ומידי חברה בעלת שליטה בחברה המשלמת הנו פטור ממס.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הקמת עסק תאום בחו"ל בעקבות המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

החלטתם אסטרטגית להקים עסק בחול? עסק אשר ידע לייצר את ההכנסות אותם אתם מבקשים לייצר בימים בהם מדינת ישראל מושבתת כתוצאה ממלחמה ו/או בכלל להקים עסק בחול אשר ידע לעשות את מה שהם יודעים לעשות בישראל, כך תעשו זאת נכון.

העברת כספים מחו"ל בזמן מלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

בעת העברת כספים מחול לישראל מומלץ לבדוק תחילה כי הכספים המצויים בחשבון הבנק הזר הם "לבנים" וכי יש בידיכם את כל האישורים המעידים על כך והיה ויש בנמצא בעיה ו/או היה ואין בידך אסמכתאות ו/או היה והכספים "שחורים" אזי נכון לטפל בעניין מבעוד מועד, עוד בטרם תעביר את הכספים לישראל, לטובת הבטחת קליטת הכספים בישראל בחוקיות ובשקיפות וללא מעצורים מצד הרשויות ו/או הבנקים.

רילוקיישן לקפריסין בגיל פרישה

מאת: אלי דורון, עו"ד

קפריסין הינה אחד היעדים האטרקטיביים לביצוע רילוקיישן בגיל פרישה. יחד עם זאת, כדאי לדעת כי ביצוע רילוקיישן בגיל פרישה הינו מורכב יותר, בעיקר בשל העובדה כי לרוב האנשים בגילאים אלו משולמת פנסיה, ריביות או דיבידנדים שמקורם בישראל וכן רבים מחזיקים בנכסים שונים, בהם נכסי מקרקעין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.