מאת:

רפובליקת סינגפור, מדינת איים זעירה הממוקמת בדרום מזרח אסיה, נחשבת, חרף גודלה הזעיר, לבעלת מעמד חשוב בכלכלה העולמית (בדומה להונג קונג), כאשר התוצר הלאומי לנפש בה מעמיד אותה לצד מדינות המערב העשירות.

בין תושבי האי הקטן ניתן למצוא, בין השאר, מולטי מיליונרים המדורגים ברשימת Forbes, כוכבי קולנוע הוליוודיים ועשרות תושבים שהחליטו באקט מסקרן ומלא מעוף – לוותר, באופן חד צדדי, על אזרחותם האמריקאית (כך בהתבסס על נתוני השגרירות האמריקאית בסינגפור). האמור לעיל, הנו פועל יוצא ישיר של משטר המס המונהג בסינגפור, הנחשב בקרב יודעי דבר כאחד האטרקטיביים בעולם המערבי.

במהלך הרשימה שלהלן נבקש לצלול למחוזותיה של שיטת המס הסינגפורית ומתוך כך ננסה להבין מדוע מדובר בלא פחות מגן-עדן פיסקאלי, המושך אליו רבים וטובים מעשירי תבל.

שיטת מס בעלת זיקה טריטוריאלית
שיטת מס הפועלת ע"פ זיקה טריטוריאלית אינה תופעה שכיחה בעולם הפיסקאלי המודרני. מתוך כך, אין מחלוקת כי זיקתה הטריטוריאלית של שיטת המס המונהגת בסינגפור, מהווה את אטרקציית המס המשמעותית ביותר עבור נישומים מכל רחבי העולם, בעידן בו רוב רובן של שיטות המס במדינות המערב פועלות ע"פ הזיקה הפרסונאלית, הממסה נישום על הכנסותיו בכל מקום בעולם, ככל ואותו נישום הנו תושב המדינה הממסה.
לאמיתו של דבר, שיטת המס בסינגפור הנה שיטה קוואזי-טריטוריאלית, דהיינו שיטה המטילה מס על הכנסה של אדם ככל והופקה או נצמחה ממקור בתוך גבולות המדינה וכן על הכנסה שנתקבלה בשטחי המדינה ממקור הכנסה הנמצא מחוץ לגבולות המדינה. סעיף 13A לחוק המס הסינגפורי (The Income Tax Act) מעניק פטור מלא מתשלום מס על הכנסות שנצמחו ממקור הכנסה שנמצא מחוץ לגבולות סינגפור, עבור כל תושב סינגפור.
לעניין זה נוסיף כי סעיף 2 לחוק המס הסינגפורי מגדיר תושב סינגפור לצרכי מס – כיחיד שהתגורר במדינה לתקופה העולה על 183 ימים בשנת מס.

שיעור מס נמוך
מס יחידים-
בדומה למדינות המערב, חוקי המס בסינגפור מטילים מס על הכנסות שהפיק יחיד, באופן פרוגרסיבי, אלא שלהבדיל ממדינות המערב, בסינגפור מדרגת המס הגבוהה ביותר, המוטלת על בעלי הכנסה שנתית העולה על 250,000 דולר, עומדת על שיעור נמוך יחסית של 20% בלבד! בישראל לשם השוואה מדרגת המס הגבוהה ביותר עומדת על שיעור של 48%. בנוסף, מדרגת המס הנמוכה ביותר בסינגפור עומדת על שיעור של 3% בלבד.

מס חברות-  שיעור מס החברות בסינגפור הנו 17%.

היעדר מס על רווחי הון ומס על דיבידנד
הלכה למעשה לא קיים מס רווחי הון בסינגפור. יחד עם זאת, רווחי הון בעלי אלמנט פירותי ימוסו בהתאם לשיעור המס הפרוגרסיבי הרלוונטי. לאור האמור לעיל, סיווג ההכנסה כהונית (פטורה ממס) או פירותית (חבה במס) הנו קריטי ויעשה באמצעות מספר מבחנים כגון : משך ההחזקה בנכס, תדירות הפקת ההכנסה, אופן מימון הפעילות שהצמיחה את ההכנסה, טיב הנכס נשוא ההכנסה, עילת מכירת הנכס נשוא ההכנסה וכיוצא בזה. בנוסף, סינגפור אינה ממסה תשלום בגין  דיבידנד. 

מע"מ
שיעורו של ה- The Goods and Services Tax (המע"מ הסינגפורי) הנו 7% בלבד. 

היעדר מס ירושה ומס על מתנות
אף על פי שבעבר הטילו חוקי המס בסינגפור מס ירושה, החל מ-15 לפברואר 2008, מתוך רצון למשוך יחידים להשתקע במדינה, בוטל מס הירושה בסינגפור וכיום, חוקי המס בסינגפור אינם ממסים ירושות ו/או מתנות (בדומה למצב הנוהג בישראל).   

רשת רחבה של אמנות למניעת כפל מס
סינגפור חתומה על מספר לא מבוטל של שישים ותשע אמנות למניעת כפל מס עם מדינות מכל רחבי העולם, אשר עם מרביתן הנה מקיימת יחסי מסחר. בתוך כך, מן הראוי לציין כי בשנת 2004 חתמה סינגפור על אמנה חדשה למניעת כפל מס מול ישראל, אמנה אשר החליפה את האמנה הישנה שנחתמה בשנת 1971. עם זאת, עד לימים אלו, טרם נחתמה אמנה למניעת כפל מס בין סינגפור לארה"ב, עובדה שבקונסטלציה מסוימת יכולה להוות יתרון פיסקאלי בלתי מבוטל לאמריקאים שהיגרו לסינגפור (באופן שיש בו כדי לגרום לאזרחי ארה"ב לוותר על אזרחותם כאמור לעיל). עוד נוסיף שככלל, האמנות עליהן חתומה סינגפור מושתתות על מודל ה-OECD המוכר.

במקרים מסוימים, האמנות למניעת כפל מס עליהן חתומה סינגפור, מאפשרות לתושבי סינגפור הטבות מס בינלאומיות בלתי מבוטלות, לרבות ניכוי מס במקור בשיעור מופחת, פטור ממס על רווחי הון ספציפיים והקצאות נקודתיות של הקלות מס בגין רווחים מעסק, שכר, כספי פנסיה וכו'.
כדי ליהנות מהטבות המס הקבועות באמנות דנן, על יחיד להיות מוגדר כתושב סינגפור. כך למשל, סעיף 4(1) לאמנה למניעת כפל מס בין סינגפור לבריטניה מגדיר את המונח "תושב המדינה המתקשרת", ככל אדם אשר לפי דיני אותה מדינה נתון בה למס מכוח מקום מושבו, מקום מגוריו, מקום ניהול עסקיו, מקום רישומו או כל מבחן אחר כיוצא באלה.

האמנות למניעת כפל מס עליהן חתומה סינגפור, מציעות מבחני שובר שוויון על-פיהם תוכרע זהות מדינת תושבותו של יחיד ככל וסווג כתושב שתי המדינות ע"פ המבחנים הרגילים. כדוגמה, נתייחס לאמנה למניעת כפל מס בין סינגפור לבריטניה, הקובעת כי במקום בו מכוח המבחנים הרגילים, יחיד הנו תושב שתי המדינות המתקשרות, ייקבע מעמדו כאמור להלן :
• יראוהו רק כתושב המדינה שבה עומד לרשותו בית קבע, אם עומד לרשותו בית קבע בשתי המדינות, יראוהו כתושב המדינה שעימה קשריו הכלכליים האישיים הדוקים יותר (מרכז האינטרסים החיוניים).
• אם לא ניתן לקבוע באיזו מדינה מתקשרת נמצא מרכז האינטרסים החיוניים שלו, או אם אין לו בית קבע אף לא באחת משתי המדינות המתקשרות, יראוהו כתושב המדינה המתקשרת שבה הוא נוהג לגור .
• אם הוא נוהג לגור בשתי המדינות המתקשרות, או אין הוא נוהג לגור אף לא באחת מהן, יראוהו כתושב המדינה המתקשרת שהוא אזרחה.
• אם הוא אזרח של שתי המדינות המתקשרות, או אם אינו אזרח של אף אחת מהן, תיישבנה הרשויות המוסמכות של המדינות המתקשרות את השאלה בהסכמה הדדית.        

על אף האמור לעיל, נזכיר כי ככלל, יחידים בסינגפור פטורים מתשלום מס בסינגפור על הכנסותיהם הצומחות ממקור שמחוץ לגבולות המדינה, דבר המייתר לאמיתו של דבר את הוראות האמנות למניעת כפל מס. במקרים חריגים, בהם מתעוררת סוגיית כפל מס, רשויות המס בסינגפור יאמצו לחיקם את הוראות האמנה למניעת כפל מס הרלוונטית וכפועל יוצא יעניקו הקלות מס, זיכוי מס וכיוצא בזה.   

לסיום נדגיש כי ארגון ה- OECD ממקם באופן קבוע את סינגפור ברשימת המדינות שהצליחו לאמץ בצורה אופטימאלית את מודל המס הבינלאומי ובתוך כך לעדכן את האמנות למניעת כפל מס ובמקביל לחתור לחתימת אמנות חדשות מול מדינות נוספות.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייבוא מוצרים מחו"ל

מאת: אלי דורון, עו"ד

העולם הוא גדול ומעניין - לכל מדינה הפעילות, הפרופיל והתוצרת שלה. מאידך, פלאי הטכנולוגיה, האינטרנט, התחבורה המתקדמת וכו' הפכו את העולם לסוג של כפר גלובלי "קטן", מה שמאפשר לאיש העסקים הישראלי לפעול די בנקל לטובת ייבוא סחורות ממדינות רבות לישראל ו/או לטריטוריות נוספות.

5C - חמשת הסימנים לאבחון סינגפורי

מאת: אודליה כהן שינדורף, עו"ד - ראש דסק דרום מזרח אסיה

אנחנו הישראלים חושבים שאנחנו יודעים לעשות עסקים כי "אותנו הרי אף אחד לא ילמד איך לעשות זאת" אז הרשו לי להציג בפניכם מעט מאחורי הקלעים של תרבות העסקים הסינגפורית - איך המקומיים שופטים את עצמם? איך הם מגדירים אם האיש העומד מולם ורוצה לעשות עסקים?

האם ייצור תחת הסכם OEM מהווה שימוש בסימן מסחרי בסין?

מאת: אבי לוי, עורך דין

פסיקת בית המשפט העליון בסין מהחודש שעבר הביאה עמה בהירות מסוימת בשאלה האם ייצור תחת הסכם OEM מהווה שימוש בסימן מסחרי בסין. ייצור ציוד ומוצרים בסין תחת הסכמי Original equipment manufacturing (OEM) נפוץ מאוד בסין. תחת הסכמי ה- OEM חברה זרה מספקת לחברה סינית דוגמאות מוצר עם סימן מסחרי ומבקשת מחברה הסינית לייצר את אותו המוצר עם אותו סימן מסחרי. במקרים רבים, כל הסחורה מוחזרת למכירה במדינות זרות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.