3/7/2012
הצגת מסמכי בנק המצביעים על העברת כספים מחו"ל לישראל אמורים להוות ראיה מספקת למקור הכספים ככל שמדובר בכספים שמקורם במדינת אויב.
עניין ידוע הוא, כי העברת כספים ממדינות אויב לישראל כרוכה בלא מעט קשיים ומחייבת עשיית שימוש בדרכים בלתי שגרתיות שלעתים קשה להוכיחן. על כן, הכיצד יוכיח נישום שאליו הועברו כספים, כי אלה מקורם בהעברות של קרובי משפחה שלו המתגוררים במדינת אויב?
עוה"ד ערן ערבה ממשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן ועמית גרוס מייצג בימים אלה נישום המואשם ע"י רשות המיסים בגידול בלתי מוסבר בהונו. נישום זה עלה לישראל מפרס במהלך שנות השבעים ביחד עם חלק מבני משפחתו בעוד שאביו נותר שם עד שהאחרון הלך לעולמו לפני כחצי שנה. במהלך השנים, נהג האב להעביר לנישום כספים, אולם מאחר שהאב התגורר בפרס שהינה כידוע מדינת אויב, לא יכול היה הוא להעביר כספים ישירות לארץ. לכן, העברת הכספים על ידו נעשתה דרך מדינה שלישית באמצעות סוחרים שהאב עבד איתם.
על אף שהנישום הציג בפני רשות המיסים מסמכי בנק מחו"ל המצביעים על העברת הכספים אליו, לא קיבלה רשות המיסים את מסמכי הבנק כהסבר מספיק לגידול בהונו. לגישת רשות המיסים, הנישום לא הצליח להוכיח כי כספים אלה לא היו שייכים לו במקור לפני שהגיעו מחו"ל לידיו.
לדברי עו"ד ערן ערבה, במקרים מיוחדים שבהם מדובר בהעברת כספים ממדינת אויב, מן הראוי הוא כי רשות המיסים תנמיך את רף ההוכחה הנדרש מהנישום לצורך הוכחת מקור הכספים שהגיעו לידיו. כך למשל, ניתן בהחלט במקרים מיוחדים כאלה להסתפק בעדות לצורך הוכחת מקור הכספים או במסמכי בנק.
עו"ד ערבה מוסיף ואומר כי בעניין זה נפסק בבית המשפט המחוזי בתל-אביב-יפו (עמ"ה 1230/00 בכשי יוסף נ' פקיד שומה ת"א 3), כי מוסכם על בתי המשפט, שקיימים קשיים בלתי מבוטלים בהעברת רכוש ארצה ממדינות אויב וכי העברות כספים ממדינות כאמור מתבצעות בדרכים לא דרכים, שהוכחתן בבתי המשפט היא בעייתית ביותר. אי לכך, קובע בית המשפט כי על אף שהנטל מוטל על הנישום להעמיד סיבה מספקת לגידול בהונו, משהגיש הוא את מסמכי הבנק כראיות קבילות ומשנמצא באלו אישור כי מקור הכסף בהעברות מחו"ל, עובר הנטל אל פקיד השומה להוכיח כי על אף הנאמר במסמכי הבנק, לא כך הדבר בפועל.