מאת:

סעיף 8 א' לחוק הירושה התשכ"ה 1965 (להלן –"החוק") שכותרתו "צוואות הדדיות" תוקן ב-1 באוגוסט 2005 והכיר בצוואות הנערכות מתוך הסתמכות של בן הזוג בנוגע לצוואת בן זוגם.
 
להלן לשון סעיף משנה א':
(א) בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה - צוואות הדדיות). הסעיף מאפשר לבני זוג לערוך צוואה במשותף, במסמך אחד עליו באה חתימת שני הצדדים או על שני מסמכים נפרדים, בה קובעים בני הזוג הוראות זהות שיחולו על שניהם בנוגע לחלוקת הרכוש לאחר פטירת כל אחד מהם.  צוואה מסוג זה הנערכת על ידי שני בני הזוג מובטחת מפני שינויים, שכן התיקון לא רק הסדיר בחוק את נושא הצוואה ההדדית, אלא גם הגביל את האפשרות לשנותה באופן חד צדדי. בצוואה הדדית מקובל לקבוע כי לאחר פטירת אחד מבני הזוג, בן הזוג שנותר בחיים יורש את כל הרכוש והכספים, על מנת שזה יוריש אותם לילדיהם המשותפים בבוא יומו. הוראה מקבילה קיימת גם בצוואתו של בן הזוג השני.
 
בשל עקרון ההסתמכות, המחוקק הגביל את האפשרות שאחד מבני הזוג יבטל את הצוואה ההדדית, וקבע כדלקמן:
(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה - 
בחייהם של בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני. נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים.
לאחר מות אחד מבני הזוג – כל עוד לא חולק העיזבון, בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת.
לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה, ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש.

(ג) הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג - בטלה.
לפי האמור לעיל, באם אדם רוצה לבטל צוואה הדדית בעוד בן זוגו בחיים, חובה עליו להודיע על כך לבן הזוג השני בכתב כתנאי לקבלת האפשרות לשנות את צוואתו. ויוער כי ביטול צוואת בן זוג מבטלת אוטומטית את צוואת בן הזוג השני. לאחר פטירת בן הזוג, אם טרם חולק העיזבון, בן הזוג חייב להסתלק מזכותו בעיזבון בן הזוג, על מנת לשנות צוואתו, ואם חולק העיזבון, עליו להשיב לעיזבון את כל מה שקיבל ממנו על מנת לשנות את צוואתו. הוראת סעיף קטן ג לחוק מאפשרת להתנות על האמור ולקבוע מנגנון השונה מזה הקבוע בחוק. היתרון בעריכת צוואה הדדית הוא מתן שקט נפשי לבן הזוג הנותר בחיים, שכן במקום שרכוש הנפטר יתחלק בין הילדים לבן הזוג, מקבל בו הזוג את הזכות להשתמש בנכסי הנפטר למשך כל ימי חייו, ללא עימותים וסכסוכים עם יורשים אחרים כילדיהם המשותפים או ילדי המנוח במקרה של נישואים שניים.
 
עריכת צוואות הדדיות באופן שישרת את האינטרסים והרצונות של המצווים עלולה להיות מורכבת ומצריכה בקיאות רבה בדיני הירושה. משכך, מומלץ לפנות למשרדנו המתמחה בדיני ירושה לקבלת יעוץ משפטי מעורך דין לענייני צוואות מוסמך ומקצועי.
 
 
 
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.