מאת:

סעיף 14(א) לפקודת מס הכנסה שעניינו בהענקת פטור ממס להכנסה אשר הופקה או נצמחה בחו"ל לתקופה של 10 שנים, קובע כי יחיד אשר הוכר כתושב חוזר ותיק יהיה פטור ממס בגין מלוא הכנסותיו מכלל המקורות המנויים בסעיף 2, 2א, 3 לפקודה אשר הופקו או נצמחו מחוץ לישראל או הכנסות אשר מקורן בנכסים מחוץ לישראל, וזאת למשך 10 שנים מיום הגדרתו כתושב חוזר ותיק.
כמו כן, נקבע, כי בניגוד לעבר, הפטור יינתן ללא תלות במועד רכישת הנכס ממנו מופקות או נצמחות ההכנסות ע"י היחיד (לפני השיבה לישראל או אחריה). לכלל זה קיים סייג, הקובע כי הכנסה אשר הופקה בחו"ל מנכס אשר הגיע לידי היחיד בפטור בהתאם לסעיף 97(א)(5) לפקודה (פטור בהעברת נכס במתנה לקרוב וכן מתנה ליחיד אחר אם שוכנע פקיד השומה כי המתנה ניתנה בתום לב ובלבד כי מקבל המתנה אינו תושב חוץ) לא תהנה מהטבת המס כאמור לעיל.
 
מתן "שנת הסתגלות" למי שנהיה לתושב ישראל לראשונה
במסגרת תיקון 168 לפקודה הוחלט לאפשר ליחיד שהוכר כתושב חוזר ותיק, לבחור שלא להיחשב "כתושב ישראל" לצורך פקודת מס הכנסה במשך שנה מיום היותו לתושב ישראל.
משמעותה של ההטבה הנה פטור ממס בגין הכנסות אשר הופקו או נצמחו מחוץ לישראל ופטור ממס בגין הכנסות בהן חייבים רק תושבי ישראל. כאמור, יחיד המוכר כתושב חוזר ותיק, רשאי לבחור האם ברצונו שלא להיחשב "תושב ישראל" לצורכי מס הכנסה במשך שנה מיום הפיכתו לתושב ישראל, ובכל מקרה על היחיד להגיש בקשה מסוג זה בתוך תקופה הקצרה מ- 90 יום מהיום בו הפך לתושב ישראל לראשונה.
יודגש, כי בתום שנה זו יחליט היחיד האם ברצונו לקבוע את מרכז חייו בישראל וכתוצאה להיחשב תושב ישראל. במידה וזה יהיה רצונו, תובא שנת ההסתגלות כאמור לעיל בחשבון מניין 10 שנות הפטור ממס.
 
פטור ממס על הכנסות חברה זרה המנוהלת ונשלטת על ידי תושב ישראל לראשונה
בהתאם להוראת סעיף 1 לפקודה חברה תושבת ישראל הנה, בין היתר, חברה אשר השליטה על עסקיה וניהולה מתבצעים ממדינת ישראל, ולפיכך חבה היא במס בישראל על מלוא הכנסותיה ללא קשר למקום הפקתן או צמיחתן.
יחד עם זאת, תיקון 168 לפקודה תיקן את המונח תושבות חברה הקבוע בסעיף 1 לפקודה, כך שחברה זרה המנוהלת ונשלטת על ידי יחיד תושב חוזר ותיק, במהלך 10 שנות שהותו הראשונות בישראל, לא תסווג כחברה תושבת ישראל, אלא רק במידה ואותה חברה תדרוש זאת.
יודגש, כי האמור לעיל יחול רק במקום בו אותה חברה לא הייתה נחשבת חברה תושבת ישראל אילו לא הייתה מופעלת בידי אותו יחיד תושב חוזר ותיק.
 
מתן פטור ממס על הכנסות מדיבידנד רעיוני בשל החזקה בחברה נשלטת זרה
על אף העובדה כי חקיקת המס בישראל מכבדת את עיקרון אישיותו המשפטית הנפרדת של חבר בני אדם מזו של בעלי מניותיו, הוראות סעיף 75ב לפקודה קובעות כי ניתן למסות בישראל אדם על רווחים לא מחולקים בחבר זר הנמצא בבעלותו, גם אם החבר איננו עונה על הגדרת התושבות לצורכי מס בישראל.
כפי שיפורט להלן, מדובר במצבים מסוימים בהם לחברה הזרה הכנסות פסיביות במדינות מקלט מס (היכן ששיעור המס נמוך מ- 20%), כאשר לתושבי ישראל שליטה בחברה (למעלה מ- 50% מאמצעי השליטה על אף האמור לעיל, במסגרת תיקון 168 לפקודה תוקן סעיף 75ב לפקודה, ונקבע כי לצורך בחינת אחוז החזקותיהם של תושבי ישראל בחברה הזרה ולצורך בחינתה כעונה על הגדרת חברה נשלטת זרה לא יובא חלקו של תושב חוזר ותיק בחברה הזרה וזאת למשך 10 שנות שהותו הראשונות בישראל, וכן ככל ותוכר חברה זו כחנ"ז (חברה נשלטת זרה), הרי כי הסנקציות החלות לגבי בעל שליטה המחזיק בחנ"ז (מיסוי אדם על רווחים שלא חולקו בחבר זר שבבעלותו) לא יחולו על בעל השליטה בחבר הזר אשר הוכר כתושב חוזר ותיק, וזאת כאמור במהלך 10 שנות שהותו הראשונות בישראל.
 
חברת משלח יד זרה
סעיף 5(5) לפקודה קובע כי יראו כהכנסה המופקת בישראל גם הכנסה אשר הפיקה חברת משלח יד זרה, הנובעת מפעילות במשלח יד מיוחד, כשהיא מוכפלת בשיעור זכאותם, במישרין או בעקיפין, של בעלי מניותיה תושבי ישראל ברווחיה (הכנסה חייבת של החברה ממשלח יד מיוחד Xשיעור הזכות ברווח של בעלי מניות תושבי ישראל = הכנסה שרואים אותה כהכנסה שהופקה בישראל).
בנוסף, לעניין דיבידנד, המחולק על ידי חברת משלח יד זרה לבעלי מניותיה תושבי ישראל מהכנסה כאמור לעיל, יראו את חברת משלח היד הזרה כחברה ישראלית. המדובר בסעיף אנטי תכנוני ותכליתו היא למנוע מתושב ישראל להתחמק מחבות מס בישראל על הכנסות ממשלח ידו באמצעות שימוש באישיותה הנפרדת של חברה זרה.
על אף האמור לעיל, במסגרת תיקון 168 לפקודה תוקן סעיף 5(5) לפקודה, ונקבע כי לצורך בחינת אחוז החזקותיהם של תושבי ישראל בחברה הזרה לצורך בחינתו של החבר הזר כחברת משלח יד זרה, לא יובא חלקו בחברה הזרה של מי תושב חוזר ותיק וזאת במהלך 10 שנות שהותו הראשונות בישראל.
 
פטור מחובת דיווח על הכנסה אשר מקורה הוא מחוץ לגבולות ישראל
סעיף 131 לפקודה מטיל חובת דיווח על תושב ישראל. יחד עם זאת, בהתאם לסעיף 134ב לפקודה- תושב חוזר ותיק, פטור מהגשת דו"ח לפי סעיף 131 לפקודה בגין הכנסות הפטורות כמצוין לעיל. קרי, פטור בגין הכנסות אשר נצמחו או הופקו מחוץ לישראל במשך 10 השנים מהמועד הגדרתו כתושב ישראל.
כמו כן, בהתאם לסעיף 135(1)(ב) יחיד אשר הוכר כתושב חוזר ותיק, פטור מהגשת "הצהרת הון" בגין נכסיו והונו אשר מצויים מחוץ לישראל במשך תקופה של 10 שנים ממועד הכרתו כתושב ישראל כאמור.
יחיד אשר הוכר כתושב חוזר ותיק ייהנה מפטור ממס על רווח הון ממכירת נכס מחוץ לישראל אם מכרו תוך 10 שנים מיום הכרתו כתושב חוזר ותיק. כמו כן, נקבע, כי בניגוד לעבר, הפטור יינתן ללא תלות במועד רכישת הנכס ע"י היחיד (לפני השיבה לישראל או אחריה).
גם לכלל זה קיים הסייג, הקובע כי הכנסה שהופקה ממכירת נכס בחו"ל אשר הגיע לידי היחיד בפטור בהתאם לסעיף 97(א)(5) לפקודה (פטור בהעברת נכס במתנה לקרוב וכן מתנה ליחיד אחר אם שוכנע פקיד השומה כי המתנה ניתנה בתום לב ובלבד שמקבל המתנה אינו תושב חוץ) לא תהנה מהטבת המס כאמור לעיל.
פטור חלקי למכירה לאחר תקופת הפטור - כאשר נמכר נכס כאמור לעיל לאחר חלוף תקופה הארוכה בעשר שנים מהיום בו הפך היחיד לתושב ישראל, תינתן הקלה חלקית המחושבת על פי יחס תקופות: חלק רווח ההון הריאלי לתקופה שמיום הרכישה עד תום תקופת הפטור יהיה פטור ממס, ויתרת רווח ההון יהיה חייב במס בשיעור הקבוע בסעיף 91(ב) לפקודה.
 
 
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.