מאת:

זכות הגישה לערכאות מעולם לא צוינה מפורשות בחוק יסוד, ובכל זאת, זכות זו נגזרת מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו המכיר בזכות האדם לכבוד, לחירות ולשמירה על שמו הטוב. בין יתר הזכויות, נכללת  גם זכותו של אדם להתגונן מפני תביעה המוגשת כנגדו בבית המשפט.

ככלל, התנגדות לכתב תביעה יש להגיש בכתב לבית המשפט בו הוגשה התביעה ותוך פרק זמן הקבוע בתקנות סדר הדין האזרחי, בהתאם לסוג ההליך.
קיימים מקרים בהם לא מוגש כתב הגנה לבית המשפט בתוך פרק הזמן הקצוב, כאמור. במקרה זה, נותן בית המשפט פסק דין בהיעדר הגנה לטובת התובע.
מתן הסמכות לבית המשפט למתן פסק דין בהיעדר הגנה נתמכת, בין היתר, ברצון המחוקק לאזן בין זכות התובע לזכות הנתבע וכמו"כ למנוע פגיעה וזלזול בכבוד בית המשפט.

עם זאת, קיימים מקרים בהם יכיר בית המשפט בזכותו של הנתבע להתגונן גם לאחר מתן פסק הדין ובהתאם, יבטל את פסק הדין שניתן. כדברי השופטת אוסטרובסקי – כהן בבר"ע 301/81 "במקרים מסוימים, יעדיף בית המשפט את השגת מטרתו העיקרית לעשות משפט וצדק על מגמתו לשמור על כללי הפרוצדורה בקפדנות וללא פשרנות מוגזמת".

ע"מ לבטל פסק דין שניתן בהיעדר הגנה, יש לפנות בבקשה מסודרת אל בית המשפט שנתן את פסק הדין. בעניין זה קבע בית המשפט כי קיימות שתי עילות, בהתקיים אחת מהן, ניתן לבטל פסק דין שניתן במעמד צד אחד:
א. ביטול מחובת הצדק
ב. ביטול מכוח שיקול דעתו של בית המשפט
 

ביטול מחובת הצדק
מדובר במקרים בהם חל פגם מהותי בהליך עצמו כגון: אי הזמנת הנתבע לדיון, אי המצאת כתב התביעה לנתבע ועוד. במקרים אלו ודומים, יבטל בית המשפט את פסק דינו מבלי להתחשב כלל בתוצאות פסק הדין ובצדקתו.
במקרה כזה בו חל פגם מהותי בהליך, כל שמוטל על הנתבע הוא לפעול להוכחת פגם זה שמנע ממנו את התייצבותו לדיון או את מסירת כתב ההגנה.

 
ביטול מכח שיקול דעתו של בית המשפט
במקרה זה, בוחן בית המשפט שני שיקולים:
השיקול הראשון בוחן את הסיבה שמנעה מהנתבע להגיע לדיון ו/או למסור כתב הגנה
השיקול השני, בוחן את טענות הנתבע לגופו של עניין – האם טענותיו המהותיות לגופו של עניין מקימות סיכוי לשינוי פסק הדין או לכל הפחות יש בהן כדי להשפיע על ההליך.

חשוב לציין כי בית משפט נוטה לתת חשיבות יתרה דווקא לשיקול השני, קרי, ככל שהשיקול השני יהיה חזק יותר כך יידרש פחות חוזק לשיקול הראשון (תינתן אפשרות לביטול פסק הדין גם כאשר הנתבע לא הגיע לדיון מתוך שכחה או אי הבנה וכו')
מדברים אלו אנו רואים כי גם במקרים בו ניתן פסק דין בהיעדר הגנה, עדיין אין הדבר אבוד וניתן להגיש בקשה לביטול פסק הדין וכתוצאה מכך, לשינוי תוצאות ההליך כולו.
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

עבירות זיוף – הדין בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

עבירות זיוף מסמכים נחשבות לחמורות בתחום הפלילי, בשל הפגיעה באמון הציבור ובתקינות הפעולות הכלכליות והמשפטיות. זיוף יכול להתבטא במסמכים מכל סוג – החל מתעודות זהות ותעודות רשמיות, דרך צ’קים ומסמכים בנקאיים, ועד שטרות כסף. מערכת המשפט הישראלית מגדירה במדויק מהו זיוף ואוסרת על כל צורה של יצירת מסמך כוזב או שימוש בו. להלן נפרט מהי עבירת זיוף לפי חוק העונשין הישראלי, סוגי הזיוף העיקריים, העבירות הנלוות והשילוב עם עבירות מרמה, העונשים הקבועים בחוק, ולבסוף נדון בחשיבות קבלת ייעוץ משפטי במקרים אלו.

עבירות אלימות – הדין בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

עבירות אלימות הן עבירות פליליות הכוללות הפעלת כוח פיזי או איום בכוח נגד הזולת. במסגרת הדין הישראלי, מונח זה מתייחס לקשת רחבה של מעשים – החל מתקיפה פיזית ישירה, עבור באיומים מילוליים, ועד לפגיעה מינית בכפייה. מרבית עבירות האלימות מוגדרות כיום בחוק העונשין, התשל”ז-1977 (שבמידה רבה החליף את פקודת החוק הפלילי מימי המנדט), והן נחשבות לחמורות במיוחד בשל הפגיעה בערך המקודש של שלמות הגוף והביטחון האישי של הפרט. בתי המשפט מדגישים את הצורך בהגנה על שלום הציבור והרתעה מפני אלימות, ולכן נוטים להטיל עונשים משמעותיים על מורשעים בעבירות אלו. להלן סקירה של סוג

עבירות הטרדה מינית – הדין הפלילי והאזרחי בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק למניעת הטרדה מינית, התשנ”ח–1998, נחקק כדי להגדיר ולאסור באופן ברור התנהגויות המהוות הטרדה מינית וכן התנכלות (נקמה או פגיעה בעקבות תלונה או סירוב להיענות להטרדה). החוק מצהיר כי הטרדה מינית והתנכלות הן עבירות פליליות חמורות וכן עוולות אזרחיות. משמעות הדבר היא שמעשה של הטרדה מינית עשוי לגרור הן הליך פלילי מצד המדינה (כתב אישום ועונשים כמו מאסר) והן הליך אזרחי בו הנפגע/ת רשאי/ת לתבוע פיצויים אישיים. החוק נועד להגן על כבוד האדם, חירותו, פרטיותו והשוויון בין המינים, והוא חל בכל תחומי החיים, ובעיקר שם דגש על סביבת העבודה ומצבי יחסי מרות. מאז חקיקת

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.