11/4/2013
זכות הגישה לערכאות מעולם לא צוינה מפורשות בחוק יסוד, ובכל זאת, זכות זו נגזרת מחוק יסוד כבוד האדם וחירותו המכיר בזכות האדם לכבוד, לחירות ולשמירה על שמו הטוב. בין יתר הזכויות, נכללת גם זכותו של אדם להתגונן מפני תביעה המוגשת כנגדו בבית המשפט.
ככלל, התנגדות לכתב תביעה יש להגיש בכתב לבית המשפט בו הוגשה התביעה ותוך פרק זמן הקבוע בתקנות סדר הדין האזרחי, בהתאם לסוג ההליך.
קיימים מקרים בהם לא מוגש כתב הגנה לבית המשפט בתוך פרק הזמן הקצוב, כאמור. במקרה זה, נותן בית המשפט פסק דין בהיעדר הגנה לטובת התובע.
מתן הסמכות לבית המשפט למתן פסק דין בהיעדר הגנה נתמכת, בין היתר, ברצון המחוקק לאזן בין זכות התובע לזכות הנתבע וכמו"כ למנוע פגיעה וזלזול בכבוד בית המשפט.
עם זאת, קיימים מקרים בהם יכיר בית המשפט בזכותו של הנתבע להתגונן גם לאחר מתן פסק הדין ובהתאם, יבטל את פסק הדין שניתן. כדברי השופטת אוסטרובסקי – כהן בבר"ע 301/81 "במקרים מסוימים, יעדיף בית המשפט את השגת מטרתו העיקרית לעשות משפט וצדק על מגמתו לשמור על כללי הפרוצדורה בקפדנות וללא פשרנות מוגזמת".
ע"מ לבטל פסק דין שניתן בהיעדר הגנה, יש לפנות בבקשה מסודרת אל בית המשפט שנתן את פסק הדין. בעניין זה קבע בית המשפט כי קיימות שתי עילות, בהתקיים אחת מהן, ניתן לבטל פסק דין שניתן במעמד צד אחד:
א. ביטול מחובת הצדק
ב. ביטול מכוח שיקול דעתו של בית המשפט
ביטול מחובת הצדק
מדובר במקרים בהם חל פגם מהותי בהליך עצמו כגון: אי הזמנת הנתבע לדיון, אי המצאת כתב התביעה לנתבע ועוד. במקרים אלו ודומים, יבטל בית המשפט את פסק דינו מבלי להתחשב כלל בתוצאות פסק הדין ובצדקתו.
במקרה כזה בו חל פגם מהותי בהליך, כל שמוטל על הנתבע הוא לפעול להוכחת פגם זה שמנע ממנו את התייצבותו לדיון או את מסירת כתב ההגנה.
ביטול מכח שיקול דעתו של בית המשפט
במקרה זה, בוחן בית המשפט שני שיקולים:
השיקול הראשון בוחן את הסיבה שמנעה מהנתבע להגיע לדיון ו/או למסור כתב הגנה
השיקול השני, בוחן את טענות הנתבע לגופו של עניין – האם טענותיו המהותיות לגופו של עניין מקימות סיכוי לשינוי פסק הדין או לכל הפחות יש בהן כדי להשפיע על ההליך.
חשוב לציין כי בית משפט נוטה לתת חשיבות יתרה דווקא לשיקול השני, קרי, ככל שהשיקול השני יהיה חזק יותר כך יידרש פחות חוזק לשיקול הראשון (תינתן אפשרות לביטול פסק הדין גם כאשר הנתבע לא הגיע לדיון מתוך שכחה או אי הבנה וכו')
מדברים אלו אנו רואים כי גם במקרים בו ניתן פסק דין בהיעדר הגנה, עדיין אין הדבר אבוד וניתן להגיש בקשה לביטול פסק הדין וכתוצאה מכך, לשינוי תוצאות ההליך כולו.