מאת:

במסגרת תביעה למזונות קטינה ודמי טיפול בבית המשפט לענייני משפחה בת"א נקבע לאחרונה כי לא ניתן לחייב את האב לגור בחו"ל, בארץ בה מתגוררות גרושתו ובתו, וכי קנה המידה לקביעת דמי מזונות יהיה לפי הנורמה בחברה בה מתגורר ומתפרנס האב.

במהלך המשפט עלתה הטענה כי בשל תמיכתו של הסב, הורגלה הילדה לרמת חיים מסוימת ועל כן יש לחייב את האב לעמוד באותה רמת חיים בתשלום מזונותיו, אלא שביהמ"ש קבע כי אין להתחשב בהזרמת הכספים מידי אביה של האם בקביעת רמת החיים של המשפחה בזמנו.

מדובר היה בצדדים יהודים, כשהאם והקטינה מתגוררות בחו"ל, והאב בישראל. האם והאב התגרשו, והאם במעמד סטודנטית לרפואת שיניים מזה 10 שנים והיא נתמכת על ידי אביה.
במהלך המשפט לא היתה מחלוקת לגבי חובת האב לזון את הקטינה, אלא שהמחלוקת היתה סביב השאלה, האם ניתן לחייב את האב לגור בארץ הנוכרייה, והאם גובה המזונות צריך להיקבע בהתאם לנורמה בארץ הנוכריה, והאם רמת החיים ו/או עלות צרכי הקטינה גבוהים ונופחו באופן מלאכותי עקב תמיכת אביה של האם.

ביהמ"ש לענייני משפחה פסק כי בהעדר כל פסיקה אחרת, אין לחייב את האב לגור בארץ נוכריה. לעניין זה ביהמ"ש הדגיש והבהיר כי לא מקובלת עליו הטענה, לפיה לאב יכולת/רשות/היתר/זכות לעבוד בחו"ל וכי בשל כך עליו לרדת מהארץ, הודגש כי כל הורה חופשי לבחור לעצמו מקום מגורים אשר יתאים לו מבחינה כלכלית ו/או נפשית. עוד קבע ביהמ"ש כי קנה המידה לקביעת מזונות התואמות את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מחייבת קביעה לפי הנורמה בחברה בה מתגורר ומתפרנס האב, כמו גם, כאשר מדובר במקום שבסופו של יום אמור להוות יעדה הסופי של המשפחה.

אשר לרמת החיים של הקטינה, קבע ביהמ"ש, שהוצאות האם מבוססות בידיעה שיש לה גב כלכלי מצד אביה, וכי אין להתחשב בהזרמת הכספים מידי אביה של האם בקביעת רמת החיים של המשפחה.

ביהמ"ש הבהיר כי לאור הפסיקה המתפתחת במדינת ישראל, יש להתחשב בהכנסות שני בני הזוג ולאזן ביניהם, כאשר חובת האב לזון את הקטינה מצטמצמת לצרכיה ההכרחיים של הקטינה. בתוך כך, קבע ביהמ"ש כי יהיה מקום להשית על שני בני הזוג את החיוב בהוצאות הקטין באופן שווה תוך שימת לב לעצם היותה של האם ההורה המשמורן, אשר נדרשת לשאת בהוצאות נלוות שוטפות של הקטינה. ביהמ"ש ציין כי בעניין הנדון אין לייחס לאב חובה לזון את הקטינה לפי המתנות אשר מקבלים בני הזוג מהסבים, אלא לתוכנית הכלכלית המשפחתית בעת שהחליטו להינשא ולהביא ילדים לעולם.

בקביעת המזונות ביהמ"ש התייחס לכך כי מדובר בזוג אשר הינו יהודי ועל כן בעניין דנן חל דין המשפטי העיברי. הלכה פסוקה היא "שאדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו ושל בן זוגו, לפי הוראות הדין האישי החל עליו". בפסיקה נקבע כי ככל שהקטין בו יש לטפל, הינו בגיל צעיר יותר, גובה הפסיקה יהיה גבוה יותר, כשאר דמי הטיפול בעבור קטיני קטנים (עד גיל 6), יחול רק על האב.

ביהמ"ש ציין כי קנה המידה לקביעת מזונות התואמות את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מחייבת קביעה לפי הנורמה בחברה בה מתגורר ומתפרנס האב. מעבר לאמור לעיל, ציין ביהמ"ש כי יש להתייחס לעצם רמת החיים של הקטין. האם הינה במעמד של סטודנטית לרפואת שיניים זה 10 שנים. ניתן להבין מהראיות והנסיבות שהאם נתמכת על ידי אביה. אי לכך, ללא תמיכה עד כה מצד אבי הקטינה, האם מצליחה להחזיק דירה שדמי השכירות החודשיים עבורה הינם בסך של 800 אירו, זה כאשר, לכאורה, אין לה הכנסה למחייתה.

ואזכיר, במקרה שלפנינו לא מדובר בשאלה האם חובת האב לזון את הקטינה, אלא השאלה היא, האם רמת החיים ו/או עלות צרכי הקטינה גבוהים או שמא נופחו באופן מלאכותי עקב תמיכת אביה של האם.

על כן פסק ביהמ"ש כי במקרה דנן, המדובר באם אשר מהווה הגורם היחידי והמהותי בטיפול הקטינה ועל כן מוגבלת ביכולתה להשתכר ולהשתתף באופן משמעותי במזונות הקטינה, גם בשל היותה עדיין סטודנטית לרפואת שניים וכן בשל העובדה, כי עליה לעבור התמחות בתחום במשך שנתיים נוספות.

על כן נקבע כי בשלב זה ניתן לייחס לאם את התרומה למזונותיה של הקטינה מעצם היותה מטפלת צמודה, ולהימנע מלחייב את האב בתשלום דמי טיפול. יחד עם זאת, נקבע כי יש לקבוע צרכי הקטינה נוכח הכנסות האם, שכן היא נתמכת בשולחנו של אביה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.