מאת:

עדכון תקנות מס הכנסה הנוגעות להטמעת תקן ה- CRS בישראל

 ה- OECD מחייב בנקים זרים להעביר מידע לגבי חשבונות בנק שמנהלים תושבי ישראל ומעביר מידע זה לרשויות המס בישראל.
 לאחרונה פורסמה טיוטא לתיקון תקנות מס הכנסה (יישום תקן אחיד לדיווח ולבדיקת נאותות של מידע על חשבונות פיננסים), התשע"ו-2017 הנוגעות להטמעת תקן ה- CRS בישראל. תקן זה מיועד להביא להחלפת מידע בין רשויות מיסוי לגבי חשבונות של תושביהן במדינות זרות. בישראל הוטמע תקן זה לפני שנים בודדות, ויישומו המוצלח הביא לחשיפתם של חשבונות בנק רבים שמנהלים ישראלים בחו"ל.

מהו תקן CRS?

כחלק מהמאבק בהון שחור החליטו מדינות ה-OECD לשתף פעולה וכוננו תקן ייעודי הנועד לייעל את תהליכי שיתוף הפעולה בין רשויות מיסוי מקומיות לצורך העברת מידע לגבי חשבונות שמנהלים תושביהן במדינות זרות.
התקן נקרא Common Reporting Standard  או בקיצור ה- CRS. תקן זה מחייב את המדינות שהצטרפו אליו להוציא אל הפועל חקיקה שתחייב מוסדות פיננסיים הפועלים במדינה לאסוף מידע לגבי חשבונות המתנהלים אצלם ואשר בבעלות תושבי חוץ, כאשר המידע מועבר למדינת התושבות של בעל החשבון ובכך הגישה של רשות המיסוי באותה מדינת תושבות תוכל לזהות הכנסות חייבות במס ביתר קלות.
 

CRS בישראל

החל משנת 2017 החלה הצטרפה ישראל לתקן האמור, והחלה לקבל מידע פיננסי ממדינות ה-OECD .

בכדי להטמיע את התקן בישראל, בשנת 2019 ועדת הכספים אישרה את תקנות מס הכנסה (יישום תקן אחיד לדיווח ולבדיקת נאותות של מידע על חשבונות פיננסים), התשע"ו-2017. לפיהן, מדינות החתומות על התקן יחלו לדווח לישראל על מידע פיננסי המצוי בגבולותיהן של תושבים ישראליים.

תיקון 227 לפקודת מס הכנסה והתקנות שהותקנו מכוחו הטמיעו את תקן ה- CRS בישראל המאשר אוטומציה של חילופי מידע פיננסי בין מדינות.
תקן ה- CRS – התקבל בישראל וחולק מידע על חשבונות פיננסיים אזרחיים בין מדינות למטרת גביית מס. בעקבות כך הותקנו, תקנות מס הכנסה (יישום תקן אחיד לדיווח ולבדיקת נאותות של מידע על חשבונות פיננסיים) (הוראת שעה), התשפ"א-2020.
 

תיקון תקנות ה-CRS בשנת 2022

ב-2022 – בעקבות פערים בין מערכת ה-CRS לתקנות, וביקורת שהתקבלה מצד ה-OECD בעניין פגמים בחקיקה הישראלית לצורך יישום יעיל של התקן כאמור, שעיקרה בשני פערים מהותיים: חוסר בהוראה מפורשת בתקנות ה-CRS לשמירת מסמכים ותיעוד פעולות ששימשו לסיווג חשבון כחשבון החייב דיווח, וחוסר בהוראה אנטי-תכנונית שמסמיכה את מנהל רשות המסים להתעלם מפעולה או מהסדר שמטרתם העיקרית היא התחמקות מדיווח לפי תקנות ה-CRS.
לצורך תיקון הליקויים הוצעה טיוטת תקנות מס הכנסה (יישום תקן אחיד לדיווח ובדיקת נאותות של מידע על חשבונות פיננסיים) (תיקון מס' 1), התשפ"ב-2022, שמחייבת שמירת מסמכים בקשר לחשבונות שסיווג כחייבים בדיווח לפי התקן לתקופה בת 6 שנים מתום שנת המס האחרונה, וכן תקנה שמאפשרת למנהל רשות המסים להתעלם מפעולות שלדעתו נעשו לצורך הימנעות מקיום חובות מכוח התקנות שהותקנו לצורך יישום התקן.
 

להקדים תרופה למכה – לדווח לרשות המסים באופן יזום על חשבונות בנק זרים, לפני שאלה יתגלו במסגרת תקן ה- CRS

חשוב לציין כי אי - דיווח לרשויות המס על הכנסות של 'תושב ישראל' מחוץ לגבולות מדינת ישראל מהווה עבירה פלילית וזאת מלבד החיוב במס, ריבית והפרשי הצמדה. במקרים מסוימים אף יוטלו קנסות גבוהים על נישומים שלא דיווחו על הכנסותיהם.

מהמצב המשפטי החדש עולה כי תושבי ישראל המחזיקים בחשבונות בנק מחוץ לישראל (במדינות OECD בהן חל תקן ה- CRS) ולא דיווחו על חשבונות אלה לרשות המסים מהמרים על מזלם הטוב, שכן המידע לגבי קיומם של חשבונות הבנק מועבר באופן אוטומטי לרשות המסים, וזהו אך ורק עניין של זמן עד שיוצאו שומות בגין ההכנסות שלא דווחו.

לאור זאת, מומלץ 'להקדים תרופה למכה' ולדווח מבעוד מועד, ביוזמת הנישום, על קיומם של חשבונות בנק זרים (והפעילות בהן, בדגש על ההכנסות), ובכך למנוע חשיפה אזרחית לסנקציות בצורת קנסות שונים ואף למנוע חשיפה פלילית בשל התוצאות הנובעות מהעלמת הכנסות מכוונת.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.