מאת:

אף על פי שלאחרונה השתנה המצב המשפטי כך שהקניית נכסי נדל"ן לנאמנות נחשבת כאירוע מס, השימוש במוסד הנאמנות לצורך הבטחת עתיד כלכלי ליורשים עדיין אטרקטיבי.

נאמנות הוא מוסד משפטי בו אדם ('יוצר הנאמנות') נפרד מבעלות בנכסיו, ומוסר אותם לידי אדם או תאגיד אחר ('נאמן') שינהלם לטובתו או לטובת אדם אחר ('נהנה'). מוסד הנאמנות הוא כלי משפטי לצורך שימור רכוש, ניהולו והגנתו במטרה להבטיח הגשמת מטרות מסוימות, גם לאחר פטירת יוצר הנאמנות, באופן בו הנהנים ימשיכו ליהנות מפירותיהם של הנכסים שהוקנו לנאמנות בהתאם להנחיות הנקבעות על ידי יוצר הנאמנות.
כך, נהנים זכאים לקבל (בהתאם להוראות יוצר הנאמנות) סכום כסף חד פעמי או סכומים רב פעמיים, לדוגמא כאשר יחגגו יום הולדת 18, יום נישואים, לידת בן משפחה או כל אבן דרך משמעותית בחיי הנהנים.
יתרון נוסף בהקמת נאמנות הוא מקום בו יורשיו של מאן דהוא הם בעלי מוגבלות ואינם מסוגלים לקבל החלטות בנוגע לחלוקת הרכוש המשפחתי וניהולו. הקמת נאמנות בנסיבות אלו מזכה את הנהנים (בעלי המוגבלות) בתשלום קצבה חודשית ללא צורך להתעסק עם ניהול הנכסים וכך גם מובטח כי הנכסים לא יימכרו, ובכך מבטיח יוצר הנאמנות את עתידם הכלכלי של יורשיו.
בע"א 7610/19 מנהל מס שבח תל אביב 1 נגד סמואל גליס ואחרים מיום 30.06.22 (להלן: פסק הדין) ניתח בית המשפט העליון את סעיף 3 לחוק מיסוי מקרקעין בדבר פטור לעסקאות מקרקעין בהעברה לנאמן וביצע הבחנה בין הסכם והקמת נאמנות רצונית, לבין נאמנות המוקמת מתוקף דין כגון: פקודת פשיטת הרגל, פקודת החברות, חוק נכסי הגרמנים ועוד'.
פסק הדין קבע כי העברת נכסי מקרקעין לנאמנות רצונית ואף חלוקתם מידי הנאמן לידי הנהנה היא בגדר "מכירה" שאיננה זכאית לדחיית תשלום מסי מקרקעין, ובעת ההקניה תמוסה ההעברה לנאמנות במס רכישה ובמס שבח. זאת בניגוד להעברת נכסים אגב הורשה שאינה נחשבת כעסקה במקרקעין, בה קיימת דחיית תשלום המס עד למועד מכירת הנכס מידי היורש לצד ג'.
כדאי וחשוב לדעת כי הוראות חוק הנאמנות גוברות על הוראות חוק הירושה התשכ”ה-1965 (להלן “חוק הירושה”) בהיותו חוק ספציפי ומאוחר יותר.
יצירת נאמנות במסגרת צוואה רלוונטית לאור העובדה שהמחוקק הישראלי הגביל את כוחו של המוריש לקבוע מה ייעשה ברכוש אותו ציווה מעבר לתקופה מסוימת, למשל באמצעות הגבלת אפשרות ההורשה רק לאנשים שהיו בחיים במועד פטירת המוריש, או בהתאם לסעיף 42 לחוק הירושה - הורשה בדרך של יורש אחר יורש, ניתן להוריש ל ”שרשרת” של שני אנשים בלבד ולא ניתן לקבוע בצוואה כי מורישים את הרכוש לילדים ואח"כ לנכדים וכך הלאה אלא ההוראה מוגבלת ל 2 דורות בלבד.
ניתן לעקוף הגבלה זו על ידי הורשה לתאגיד או הקמת נאמנות במסגרת הצוואה ואז קרובי המשפחה נחשבים לנהנים בנאמנות ולא ליורשים. גם בית משפט כבר קבע כי אין מניעה או פסול בהקמת נאמנות אשר תעקוף את הוראות סעיף 42 לחוק הירושה לעיל.
 
לסיכום, הקניית נכסי מקרקעין לנאמנות רצונית, בין אם יוצר הנאמנות בחיים או לאחר פטירתו, הינה אירוע מס המחייב דיווח בניגוד להורשת נכסי מקרקעין בה קיים פטור ודחיית מס. יש לבצע תכנון מס מחושב ומושכל תוך התחשבות ביתרונות הקמת הנאמנות שהיא בין השאר דאגה לאנשים בעלי צרכים מיוחדים, הורה המבקש להבטיח כי לאחר מותו יישאר מי שיטפל בבנו החולה, או לצורך ביצוע העברה בין דורית לנכסים ליותר מ 2 דורות. כדאי ורצוי להסתייע בעורך דין הבקיא בתחום.
 
יצירת נאמנות והקניית נכסים יש לבצע בזהירות ובדייקנות, באמצעות הסכם נאמנות בו יוגדרו במדויק זהות הנהנים, תנאי הזכאות ל'פירות' הנאמנות, זהות הנאמן, חובותיו, תפקידיו וכיו"ב וכן נסיבות בהן תסתיים הנאמנות (ואף זהות מקבלי נכסיה לאחר פירוקה בנסיבות אלו). הדברים מקבלים משנה תוקף שעה שמדובר ביצירת הסדר צופה פני עתיד העשוי לחול אף דורות רבים קדימה – ועל כן מומלץ להיוועץ לצורך כך במומחים.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.