3/2/2019
הנדון - ניכוי פחת בגין דירת מגורים פרטית המשמשת עסק המתנהל מהבית
שאלתך:
אבקש להפנות שאלה בעניין דרישת פחת בגין דירת מגורים פרטית המשמשת עסק המתנהל מהבית, אולם הבית נרכש לפני כ-19 שנה ומעולם לא נדרש פחת. האם יש אפשרת לדרוש בשנת 2018 פחת בגין השימוש בדירה כאשר הדירה היא 6 חדרים וחדר משמש לחלוטין כעסק - עורך דין. אם כן איזה אחוז מעלות הדירה ומה אחוז הפחת?
תשובתנו:
- סעיף 21 לפקודת מס הכנסה עוסק בניכוי הוצאות פחת בגין רכוש קבוע.
על פי האמור בסעיף דנן, יותרו בניכוי הוצאות פחת של בניין או נכס אחר בבעלותו של נישום, המשמשים לצורכי ייצור הכנסות.
- במצב דברים בו לנישום חדר עבודה בחלק מדירת מגוריו המשמש לצורכי עבודה יש לבחון אם ההוצאה מותרת בניכוי, מכיוון שמדובר בהוצאה מעורבת שחלק ממנה אינו משמש לצורכי הכנסה.
- בתוך כך, קובע סעיף 32(1)לפקודה כי בבירור הכנסתו החייבת של אדם, לא יותרו ניכויים בשל הוצאות שאינן כרוכות ושלובות בתהליך הפקת ההכנסה, לרבות הוצאות הבית, הוצאות פרטיות וכדומה.
- בקובץ הפרשנות לפקודה (החבק) צוין בפרשנות לסעיף 31 כי בעל עסק או משלח יד העובד בביתו -
יותרו לו ההוצאות השייכות לחדר שבו מתנהל עסקו או משלח ידו, ובלבד שאפשר לזהות בבירור אילו הוצאות הוצאו בייצור הכנסתו בחדר זה.
- יוצא כי אם יהיה אפשר להוכיח לרשויות המס כי קיים ייחוס ספציפי של ההוצאות בין השימוש לצרכים הפרטיים לבין השימוש לצורכי העסק, וכי אכן ישנה הפרדה מלאה בין החלק הפרטי בדירת המגורים לבין החלק המשמש לעסק, אזי אפשר יהיה לנכות בהתאם את הוצאות הפחת בגין החלק המשמש כמשרד באופן יחסי, בדרך של ניכוי פחת. ייחוס ספציפי משמעותו חישוב מדויק של החלק בדירה המשמש לעסק ביחס לכלל שטח הדירה.
- שים לב כי דרישת הוצאות פחת במתווה המתואר לעיל עשויה להגדיל את מס השבח על הנכס בבוא העת.
- אין לראות בתשובה זו משום ייעוץ משפטי מחייב.
---------------------------
אנו עושים את כל המאמצים על מנת לענות בצורה מקצועית ומקיפה. יחד עם זאת, חשוב לנו להבהיר, כי אין לראות בתשובותינו כייעוץ משפטי מחייב ולאור העובדה כי אנו עדים לשאלות מעניינות ומקצועיות אשר לעתים חסרות בנתונים עובדתיים. משל כך אנו בדעה כי יהיה הכי טוב לתאם פגישה, על מנת שנוכל לתת לכם שירות מקצועי ואיכותי.