מאת:

מיסוי פרסונאלי או טריטוריאלי? תמונת מצב לאחר למעלה מעשור של תחולת שיטת המס הפרסונאלי

בשנים האחרונות מתגבר השיח הציבורי הנסב סביב סוגית מיסויים בישראל של יחידים תושבי ישראל על הכנסותיהם המופקות בחו"ל. רשויות המס בישראל נלחמות בשיניים ובציפורניים על מנת לשמר אחיזה איתנה בהכנסות המופקות על ידי אותם ישראלים בחו"ל ובתוך כך מנסות ככל שאפשר לנגוס נגיסות גדול מההכנסות האמורות, ועל הכף השנייה של המאזניים הממשלה ומשרד האוצר "שוברים את הראש" בכדי לשמור על בעלי ההון קרובים אליהם, ועושים ככל שביכולתם כדי למנוע מהם לנתק את זיקתם למדינת ישראל לטובת הגירה למדינות אחרות המוגדרות כמקלטי מס.

תופעת נדידת בעלי ההון לחו"ל איננה תופעה חדשה, מאז רפורמת המס שהוחלה בשנת 2003, יותר ויותר בעלי הון ישראלים מעתיקים את מקום מגוריהם ומרכז חייהם לחו"ל במטרה לנתק את זיקת תושבותם מישראל ולפטור עצמם אגב כך מ-"אימת" המיסוי הישראלי. נזכיר כי עד אותה שנה הייתה נהוגה בישראל שיטת מיסוי טריטוריאלי, על פיה הכנסות שהופקו בתוך גבולותיה של המדינה מוסו בכפוף לדין הישראלי, לעומת הון שנעשה בחו"ל שהיה פטור מתשלום מס בישראל ובקונסטלציה מסוימת אף פטור מחובת הדיווח הנוהגת. אין חולק כי באותם ימים ישראל נחשבה ליעד אטרקטיבי יותר עבור בעלי ההון. עד ה-1.1.2003 מדינת ישראל מיסתה את כל ההכנסות שהופקו או שנצמחו בתוך שטחיה, וכל מי שהפיק הכנסות בתחומיה שילם בגינן מס. עם זאת לשיטה הטריטוריאלית היה שלוחות פרסונאליות כך שהכנסות המופקות על ידי ישראלי העוסק במקצוע מסוים בתוך ישראל אך נותן שירותיו בחו"ל – השלוחה הפרסונאלית הייתה מופעלת והעוסק היה ממוסה על הכנסות אלו בישראל. הבנת הדין כפי שנהג עובר לתחולת הרפורמה דנן מצמיחה נפקות מעשית להבנת הדין הנוהג כיום, אשר הרחיב את בסיס המס והעביר באופן מלא את שיטת המיסוי לשיטה הפרסונאלית.

ולעניינו נדגיש את האמור בסעיף 2 לפקודת מס הכנסה (רישא):
"מס הכנסה יהא משתלם, בכפוף להוראות פקודה זו, לכל שנת מס, בשיעורים המפורטים להלן, על הכנסתו של אדם תושב ישראל שהופקה או שנצמחה בישראל או מחוץ לישראל (שיטה פרסונאלית) ועל הכנסתו של אדם תושב חוץ שהופקה או שנצמחה בישראל (שיטה טריטוריאלית)" (ההדגשות אינן במקור).
אף על פי שהרפורמה חתרה להרחבת בסיס המס על פיו ימוסה תושב ישראל על הכנסותיו, קהילת אנשי המס לא חסכה מהעלאת ביקורות נגד שיטת המיסוי הפרסונאלי, אשר לשיטתם פוגעת במידה מסוימת ביכולתן של החברות הישראליות לקבל יתרון ולהתחרות בצורה טובה יותר בשוק בחו"ל. כיום, רוב משרדי עורכי דין העוסקים בתחום המיסוי הבינלאומי רואים ברשימה לא קצרה של מדינות בעולם כיעדים אטרקטיביים יותר למיצוי הפוטנציאל העסקי של פעילות לקוחותיהם בחו"ל.

 

התרחיש הקלאסי

לשם המחשה נתאר תרחיש קלאסי העומד בפני בעל הון ישראלי בבואו להשקיע הונו באפיקי השקעות שונים - בעל ההון משקיע כספיו בתוך גבולות מדינת ישראל וגם מפזר השקעות רבות במדינות אחרות הנחשבות למקלטי מס כגון: איי הבתולה הבריטיים, קפריסין, הונג קונג וכו'. בדרך העניינים הרגילים של עסקיו של בעל ההון הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בחו"ל לצורך פיקוח על השקעותיו וכספיו. לצורך הדוגמא נניח שבהתחלה היקף השקעותיו בארץ גדול מזה שבחו"ל. לימים בעל ההון מצליח להניב תשואות נאות מהשקעותיו בחו"ל ולאור הקלות והטבות המס שמקבל באותן מדינות – מתחיל להרחיב ולהגדיל את השקעותיו בחו"ל, אט אט היקף ההשקעות בחו"ל עוקף את היקף ההשקעות בארץ – ואף במרוצת השנים היקף ההשקעות בארץ הופך לאחוז מזערי יחסית מסך ההשקעות של בעל ההון. השקעותיו משגשגות בחוץ לארץ אך עודנו משלם בגינן מס בישראל בשל שיטת המיסוי הפרסונאלי. במצב דברים זה נעדרת למדינת ישראל היכולת למשוך או לפתות בעל ההון שלא לנתק את מקום מושבו מהמדינה ולהפוך לתושב חוץ.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.8 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.