מאת: ; ;

נזק בבתים של מפונים בגין הזנחה ונטישה

עם תחילת מלחמת חרבות ברזל, התקבלה החלטה ברשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון, על הפעלת התכנית לפינוי תושבי יישובי הדרום והצפון סמוכי הגבול. במסגרת הפעלת תכנית זו מאות אלפי אזרחים מצפון ומדרום נאלצו לעזוב את בתיהם ולהשתכן בבתי מלון בערי ויישובי מרכז הארץ. נכון לימים אלה אותם אזרחים מחוץ לביתם כבר יותר מחמישה חודשים, ויש להניח כי נגרם לביתיהם ולרכושם נזקים רבים – הן עקב פעולות אויב והן עקב הזנחה ונטישה.
אין חולק כי נזקי רכוש אשר נגרמו מפעולות אויב הינם נזקים ישירים ברי פיצוי, אולם עולה השאלה האם אותם נזקי הזנחה ונטישה הינם נזקים ישירים אשר יזכו את הניזוק בפיצוי.
 
על נזקים ישירים ועקיפים
חוק מס רכוש הינו חוק מעורב של מיסוי וביטוח, כאשר בחלק הביטוחי מבקש הוא לקבוע הסדר מחייב לפיצוי על נזקי מלחמה, הסדר זה מבחין בין שני סוגי נזקים:
נזק ישיר: זהו כל נזק הנגרם לנכס עקב פעולות המלחמה, בין אם מפעולות האויב ובין אם מפעולות צה"ל.
נזק עקיף: מוגדר כהפסד או מניעת רווח מעסק או מנכס שלא ניתן לנצלו עקב המלחמה.
בעוד שלפיצוי בגין נזק ישיר זכאים ניזוקים מכל רחבי הארץ, פיצוי בגין נזק עקיף מוגבל לניזוקים עסקיים אשר נכסם ממוקם ביישוב ספר למרות שבתקנות ניזוק מוגדר כ -  "מי שהיה בעל הנכס ביום שנגרם לו נזק...." ואין התניה כי רק "עוסק" יפוצה. ולכן מפונים פרטיים שנגרם לרכושם נזק שמקורו בהזנחה יוכלו לתבוע פיצוי בגין הנזק רק אם יוכר כנזק ישיר.
 
נזקי הזנחה כנזקים ישירים
כאמור, נזקים ישירים הם נזקים הנגרמים לנכס באופן ישיר מפעולות המלחמה. על פניו באופן אינטואיטיבי  קשה לומר כי נזקים הנגרמים עקב הזנחה הינם נזקים שנגרמים באופן ישיר מפעולות המלחמה, ובאופן ראשוני רואים בנזקים אלה כנזקים שנגרמו באופן עקיף מהמלחמה. אולם בסופו של דבר יש לראות בנזקים אלו נזקים שנגרמו לרכוש באופן ישיר עקב הפינוי שנכפה עליהם ובפרט עקב צווי האלופים שסגרו ומנעו את הגישה לשטח, כך נמנעה מהם אפילו האפשרות להגיע מעת לעת אל ביתם.
עקב אותו פינוי נגרמו למפונים נזקים רבים שנגרמו עקב היעדר טיפול ברכוש, בעלי חיים שנכנסו לחצרות ולבתים, בין היתר עקב העובדה שצה"ל הסיר גדרות וכו'. נזקים אלו נגרמו עקב פעולות המלחמה שהן פינוי התושבים וחסימת וסגירת השטחים.
עניין זה עלה בפרשת מוטיוק (רע"א 2438/98 מנהל מס רכוש חיפה נ' שמואל מוטיוק) פרשה זו, נדונה סביב ערעור מנהל מס רכוש על החלטת ביהמ"ש מחוזי, לפסיקת פיצוי לתושב נהריה, בגין פריצה וגניבה מביתו, בעת שהיה מפונה עקב המבצע הצבאי "ענבי זעם".
שם נטען כי אותו נזק שנגרם התאפשר עקב פעולת מלחמה שבוצעה על ידי צה"ל. לבסוף ביהמ"ש קיבל את ערעור מנהל מס רכוש ושלל את פיצויו של מוטיוק אך זאת עקב כך שלא הוצגו ראיות שהיישוב פונה. אולם הכיר בנזקים אלו כנזקים ישירים ברי פיצוי כאשר קבע כי "התופעה שפורצים וגנבים מנצלים מצב מלחמתי שבו תושבים נוטשים את בתיהם לשם ביזה, היא תופעה ידועה ואין ספק שהיא אחד הסיכונים של מצב בו מתבצעות פעולות מלחמה".
ביהמ"ש למעשה אינו שולל את כך שנזקים אלו הינם ברי פיצוי, מבחינת ביהמ"ש הדיון וההכרעה של מקרה זה הינה בשאלת הפינוי בלבד. ביהמ"ש אף מציין כי אילו היו מוצגות ראיות כי אפילו שכונה שלמה פונתה, קביעתו הייתה כשל בית המשפט המחוזי. דהיינו, דחיית הערעור והשארת הפיצוי על כנו. אולם בעניינו של מוטיוק עולה כי מוטיוק עזב בעצמו את ביתו כיוון שלא היה קיים בו ממ"ד או מקלט ושאר התושבים אינם פונו.
קביעה זו הינה קביעה חשובה ביותר במלחמת חרבות ברזל כאשר אין כל ספק, כי יישובים שלמים מצפון ומדרום פונו מבתיהם, והצגת ראייה התומכת בכך אינה משימה קשה. פירוש הדבר הוא, שתושבי הצפון/דרום אשר יישובם פונה, וביתם נפרץ ונשדד בעת שהיו מפונים מביתם, יהיו זכאים לפיצוי כנגד נזק זה.
פסק הדין אמנם מדבר על נזקי ביזה כנזקים ישירים אולם ממנו ניתן להקיש לנזקים אחרים לרבות, נזקי הזנחה. שכן פסק הדין נותן מענה למשוכה המשפטית שהיא הכרה בנזקים שנגרמים עקב פינוי כנזקים ישירים ברי פיצוי, השאלה אם נגרמו עקב ביזה, הזנחה או סיבה אחרת היא משנית. יתרה מכך, ניתן אפילו לומר כי אם נזקים שנגרמו עקב ביזה ומעורב בהם צד שלישי (וניתן אף לסווגם כפליליים ולא ביטחוניים) הוכרו כנזקים ישירים אז קל וחומר לגבי נזקים שנגרמו עקב נטישה או הזנחה ללא מעורבות של צד נוסף.
 
לסיכום
המצב הביטחוני הקשה אשר מדינת ישראל מצויה בו בימים אלו עקב מלחמת חרבות ברזל, הביא עמו את הצורך, בפינוי רחב היקף של תושבי הצפון והדרום לאזורים בטוחים יותר עבורם. פינויים של תושבי הצפון והדרום מביתם גרם להם נזקים כלכליים רבים, בין כלל הנזקים שנגרמו ישנם סוגי נזקים אשר נגרמו לנכסים ולרכוש עקב נטישתם והזנחתם.
 
לשיטתנו נזקים אלו, כמו כל נזק הנגרם עקב פעולות המלחמה, הינם נזקים ישירים ברי פיצוי, נזקים אלו נגרמו עקב פעולות המלחמה – תכנית הפינוי וכן סגירת וחסימת השטחים לפי צווי אלוף. בהתאם לפסה"ד בעניין מוטיוק פינוי התושבים הרחב שבוצע במלחמה הנוכחית יביא להכרה בנזקים אלו כברי פיצוי.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.