מאת:

ברשימה זו נקדיש כמה שורות לפרוצדורה של הליכי שומה כולל השגה וערעור. סעיף 131 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") מחיל ברשת רחבה כמעט על כולם חובת הגשת דוח על הכנסות (למעט הפטורים מחובה זו כגון שכירים שחובת הגשת הדוח בגינם חלה על המעביד).

 

מרגע הגשת הדו"ח ועד תשלום המס בפועל, ישנם ארבעה שלבים אפשריים:
1. שלב א' – שומה שנקבעת על ידי רשויות מס הכנסה - השלב שלאחר הגשת דו"ח על הכנסות (להלן: "הדוח"), שבו נקבעת ההכנסה החייבת של הנישום לפי סעיף 145 לפקודה. הדוח שהוגש נקרא "השומה העצמית". במידה והנישום משלם את המס שנקבע ההליך מסתיים בשלב א', היה והנישום איננו מקבל את השומה שהרשות קבעה לו הוא מגיש על כך השגה מנומקת לפי סעיף 150 לפקודה כאשר השגה מקבילה לשלב ב'.

2. שלב ב' – השגה וצו - לאחר שרשות המיסים הוציאה שומה והנישום השיג עליה, הצדדים יכולים לקבל את ההשגה, לשנות את הסכום וכו'. אם הסכימו הצדיים אז הנישום ישלם את המוסכם, במידה ולא רשות המיסים מוציאה צו לפי סעיף 152(ב) לפקודה (עדיין שלב ב').

3. שלב ג' – ערעור למחוזי - לאחר שרשות המיסים הוציאה צו והנישום מסרב לשלם את השומה הוא יכול להגיש ערעור (שלב ג') על הצו לביהמ"ש מחוזי.

4. שלב ד' – ערעור בזכות לעליון - במידה והנישום לא מרוצה מהתוצאה אליה הגיע בית משפט מחוזי, הוא יכול להגיש ערעור בזכות לעליון כיוון שבהליך הזה בימ"ש מחוזי נחשב לערכאה ראשונה מבחינה מהותית ולא ערכאת ערעור. בערעור הנישום הוא המערער ואילו פקיד שומה הוא המשיב. כעיקרון כלל פרוצדורלי חשוב הוא כי בהתאם להוראות הפקודה, יש להורות על העברת נטל ההוכחה כמו גם נטל הבאת הראיה לשכמו של המשיב אם ספריו של הנישום נקבעו כקבילים. ודוק:
 

סעיף 155 לפקודת מס בהכנסה קובע: "חובת הראיה כי השומה היא מופרזת תהיה על המערער; אולם אם המערער ניהל פנקסים קבילים, ובערעור על פי סעיף 130(ח) כאשר פנקסי החשבונות בוקרו על ידי רואה חשבון וחוות דעתו על הדו"חות הכספיים על פיהם היתה ללא הסתייגות או בהסתייגות שלדעת בית המשפט אין לה נפקות לענין קבילות הפנקסים, חייבים פקיד השומה או המנהל, לפי הענין, להצדיק את החלטתם."

 

בנוסף, תקנות בית משפט (ערעורים בענייני מס הכנסה), תשל"ט-1978 קובעות בסעיף 10(א): "מקום שהמשיב חייב, על פי הפקודה, להצדיק את השומה, חייב הוא להתחיל בהבאת ראיותיו; בכל מקרה אחר חייב המערער להתחיל בהבאת ראיותיו." כלומר, אם ספריו של המערער קבילים ולא נפסלו על ידי המשיב, על המשיב מוטל נטל ההוכחה בהליך שיתנהל בפני בית המשפט וחייב הוא להתחיל בהבאת ראיותיו לשם הצדקת השומה שהוציא למערער.

לקבלת ייעוץ של עורך דין מע"מ מומחה צרו עימנו קשר בהקדם!

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.