מאת:

בשעה טובה ומוצלחת מצא ילדכם את בן/ת הזוג שלו, כעת אתם מעוניינים לסייע לו ולזוגתו ברכישת דירה. השאלה העולה היא, איך מתרגמים את אותה עזרה מבחינת שמירת זכויות המשפחה בנכס למקרי חלילה וחס בהם הזוג מחליט להיפרד. הפתרון המוצע כמובן עלול להשתנות בשל הנסיבות, אשר הן למעשה מכריעות את הכף בעניינים מסוג זה.

בראש ובראשונה המסגרת החוקית, בנוגע לחלוקת הרכוש, היא חוק יחסי ממון. לפי חוק זה, עם פקיעת הנישואין בין הצדדים, תבוצע חלוקת הרכוש המשותף בחלקים שווים בין בני בזוג. כל רכוש אשר נצבר במהלך הנישואים, מיום הנישואים ועד יום הגירושין, משותף. חלוקה זאת נקראת גם "איזון משאבים". חשוב להדגיש כי רכוש אשר נצבר בידי אחד מן הצדדים לפני אותה תקופת נישואין איננו משותף ולכן לא יחולק. בנוסף, באם נוהגים בני הזוג להתייחס לרכוש מסוים שהתקבל לפני מועד הנישואין כמשותף, הוא אכן יחשב ככזה. אך בייחוד לענייננו יש לשים את תשומת הלב על העובדה כי רכוש שהתקבל במתנה ואו ירושה לאחד מבני הזוג לא יחשב כמשותף. ושוב, אלא אם הצדדים בדרך של נוהג רואים ברכוש כמשותף. ואכן בתי המשפט בעת האחרונה נוטים לראות בנכס ששימש את בני הזוג בפועל לחייהם המשותפים, יהא נכס משותף לצורך "איזון משאבים". המבחן אשר לפיו יבחן האם הרכוש משותף יהיה לרוב האם הושג הנכס במאמץ משותף, באם כן, חלה חזקה כי הנכס הינו משותף. בית המשפט יכול להעזר במבחנים נוספים כפי שציינו לעיל כמו מבחן כוונת הצדדים לראות בנכס כרכוש משותף.

על מנת לחרוג מאותה מסגרת אשר מציב חוק יחסי ממון, ניתן ערוך הסכם פרטני אשר נקרא לו לצורך העניין והדוגמה "הסכם יחסי ממון". באם נערך הסכם שכזה, יכולים הצדדים להחליט בעצמם על דרך חלוקת הרכוש ולהימנע מהתערבות גורמים חיצוניים ביחסים בין בני הזוג. כמו כן הסכם שכזה יכול לקבוע למשל כי ירושה הינה רכוש משותף. אך הורים נוהגים לעיתים למצוא פתרונות משלהם לצורך העברת הרכוש והבטחת הזכויות של ילדם, ולעיתים אי הבנה בסיסית בנוגע לגישת בית המשפט ביחס לפעולות בהן הם נוקטים, יכול להוביל לסיטואציה "לא נעימה". ונדגים: נניח כי ההורים מעניקים לילדם כספים מכוח הלוואה שמטרתה בעצם לבטח את הרכוש כנגד גירושין. ההלוואה נרשמת בחוזה מסודר ובסופו של דבר ההורים מרגישים כי הבטיחו את זכות ילדם. אך פסיקת בית הדין לענייני משפחה מצדדת בגישה כי כספים שהתקבלו במהלך הנישואים על ידי מי מבני הזוג הינו רכוש משותף, ואפילו אם כותרת ההסכם בין ה"מלווה" וה"לווה" היא הסכם הלוואה. לכן בית המשפט רואה בהסכמים שכאלו הסכמים פיקטיבים ובמיוחד אם הם נערכים על ידי אחד מבני הזוג בלבד. עם זאת, מדובר בחזקה הניתנת לסתירה באשר מדובר באמת ובתמים בחוזה הלוואה.

אפשרות נוספת היא לתת את המתנה לאחד מילדי הזוג ואז לא תחשב המתנה לרכוש משותף אך יש לזכור כי בנכסים כמו מקרקעין נדרש רישום. ובאם מדובר בילדים שהם קטינים אזי נדרש אישור בית המשפט לפעולה. נראה אם כן כי אם רוצה בן זוג או הורה לבטח את זכותו, הפתרון הטוב ביותר הינו הסכם ממון בין בני הזוג אשר בכוחו להחריג רכוש מסוים מחזקת השיתוף ובכל מקרה כמובן שעדיף לא להגיע למצב בו אנו נדרשים להגיע לחלוקת הרכוש.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

סכסוך משפטי בתוך המשפחה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו יידע לקבל שליטה על הסכסוך המשפחתי, להוציא מהמשוואה פרמטרים אמוציונליים לא רלוונטיים העלולים לפגוע בלקוח המשרד ולפעול לטובת המתחייב בתבונה ובזהירות מרבית.

העברת כספים בתוך המשפחה בימי הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בעריכת הסכמים דוגמת הסכמי הלוואה או הסכמי מתנה תוך שמירה על האינטרסים של כל בני המשפחה בתקופה רגישה זו - לחצו כאן לפרטים נוספים.

סכסוך בין זוגות חד-מיניים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משרדנו מתמחה בכל הנוגע בעולם המשפט החל על זוגות חד-מיניים, בקיא בכל הקשור בהתקשרות חוזית בין בני זוג מאותו מין ובאותה נשימה בקיא בטיפול בבעיות, סכסוכים, פירוק שיתוף, הליכים משפטיים, משמורת ילדים, טיפול בנכסים משותפים ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.