מאת:

על פי הדין חייב אב במזונות ילדיו הקטינים שהנם מתחת לגיל 18 שנים. כעקרון, על פי ההלכה, רק האב מחויב במזונות הקטינים, אפילו אם הוא עני ואין לו כל הכנסה, ואפילו אם אינו יכול לספק את צורכי מחייתו שלו, שכן, חובתו כלפי ילדיו קודמת לזכותו לקיים את עצמו.

בפועל, ישנה חלוקה של החיוב במזונות על פי גילאי הילדים:
1. עד הגיע הקטינים לגיל 6, קרי, בעת היות הילדים בבחינת "קטני קטינים", נושא האב בחובת מזונות מוחלטת ללא התחשבות במצבו הכלכלי.
2. בהיות הקטינים בגילאים 15-6, חייב האב לשאת בצרכים הכרחיים בלבד של הקטינים, כאשר בצרכים לא הכרחיים של הקטינים, יתחלקו ההורים בנטל ההוצאות בחלקים שווים.
3. בהגיעה הקטינים לגיל 15 ואילך, חייב האב במזונות מדין צדקה, קרי, החיוב מתחלק בין ההורים בהתאם ליחס הכנסותיהם, הן לגבי הצרכים ההכרחיים והן לגבי הצרכים הלא הכרחיים.

במהלך תקופת שירות החובה של הילדים, חייב האב לשלם שליש מהמזונות שהיה משלם עובר להגיעם לגיל בגרות.

מה כוללים מזונות ילדים?

המזונות של הקטינים כוללים את כל צרכי מחייתם, כאשר קיימת הבחנה בפסיקה לגבי צורכיהם השונים של הקטינים:

צרכים הכרחיים: הצרכים החיוניים שבלעדיהם לא ניתן להתקיים. הפסיקה הגדירה צרכים אלו וקבעה כי הם כוללים מזון, הלבשה והנעלה, מדור ואחזקתו, צרכי חינוך וצרכים רפואיים. על פי הפסיקה על האב לשאת ב-30% משכר הדירה כאשר מדובר בילד אחד, 40% כאשר ישנם שני ילדים, ו-50% מעלות שכר הדירה כאשר ישנם שלושה ילדים. בית המשפט אף קבע כי גם כאשר האם אינה שוכרת דירה אלא רכשה דירה ומחזירה הלוואת משכנתא, יש לחייב את האב בהשתתפות במדורם של הקטינים.

צרכים לא הכרחיים: כל הצרכים שאינם צרכים קיומיים לרבות חינוך, חוגים, שיעורי העשרה, כסף כיס, בילויים, נופשים, מתנות לימי הולדת וכיו"ב.

הוצאות טיפול: האב חייב לשאת ולשלם דמי טיפול עבור הקטינים, בין אם הקטינים מטופלים על ידי אמם בלבד ובין אם מטופלים הם על ידי גורם שלישי.

מזונות זמניים: כשמם כן הם, אלו הם דמי מזונות אשר פוסק אותם בית המשפט לפני הדיון הראשון או במהלכו, במטרה למנוע פגיעה בתובעים למזונות עד לסיום ההליכים ומתן הגט. מטרתם של מזונות אלה לשמור על רמת החיים של האישה והילדים במהלך תקופת המשפט, אשר עלול להימשך זמן רב. לאחר שידון בית המשפט בבקשת הגירושין לגופה יפסוק מזונות קבועים, אשר יחליפו את המזונות הזמניים. את הבקשה למזונות זמניים יש להגיש לאחר הגשת כתב ההגנה בתביעה העיקרית למזונות.

כאמור דמי המזונות הזמניים נועדו לטפל בתקופת הביניים שבין הגשת התביעה למזונות ועד למתן פסק הדין בעניין זה, ועל כן מטרתם הינה לשמור על המצב הקיים טרם הגיעו הצדדים לפתחו של ביהמ"ש. במקרים מסוימים, כאשר הוגשה תביעה למזונות אשר הדיון בה טרם נקבע, או שטרם ניתנה החלטה סופית בתביעה, ובכדי למנוע מן הקטינים או מן האם חרפת רעב או ירידה משמעותית ברמת החיים ניתן לבקש מבית המשפט לחייב את הבעל לשלם מזונות זמניים עד שייערך דיון בתביעה למזונות. בשלב זה של הדיון אין בית המשפט נכנס לעובי הקורה והוא מסתפק בראיות לכאורה בלבד לסכומי המזונות הנתבעים. קורה לא פעם שהמזונות הזמניים שנפסקים בביהמ"ש אינם שווים למזונות הסופיים שקובע ביהמ"ש.

במקרה בו המזונות הקבועים עולים על המזונות הזמניים האב ייאלץ לשלם את הפרשי המזונות הרטרואקטיביים, אולם במצב בו המזונות הקבועים נמוכים מהמזונות הזמניים לא יקבל האב חזרה את ששילם ביתר (ומה ששילם ביתר גם לא יקוזז מדמי המזונות הקבועים), מהטעם שהקטינים כבר השתמשו בכספים אלו.

* לייעוץ משפטי של עורך דין משפחה ממשרדנו, לחץ כאן.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.