מאת:

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, סעיף 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

ניתן להסתלק בשני אופנים:

1. הסתלקות כללית: עם הסתלקות היורש, חלקו בעיזבון "חוזר" לעיזבון הכולל, ומתחלק בין שאר היורשים שנותרו.

2. הסתלקות ספציפית: יורש רשאי לקבוע כי הוא מסתלק לטובת אדם אחר, היינו, אותו אדם אחר יירש את מלוא חלקו בעיזבון של היורש המקורי. ואולם, החוק מבהיר כי ניתן להסתלק אך ורק לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

ההסתלקות טומנת בחובה יתרונות משמעותיים:

ראשית, כאשר אדם מסתלק מחלקו בעיזבון, בפועל כאילו העביר את הנכסים שיועדו לו ליורשים האחרים. ואולם, מאחר והחוק רואה במסתלק כמי שלא היה יורש מלכתחילה, העברת הנכסים לא תהווה אירוע מס, ולא תהיה כרוכה מתשלום מס.

שנית, פעמים רבות יורש יבחר להסתלק מחלקו בעיזבון, כאשר יש לו נושים אשר יחפצו להיפרע מירושתו. עד לשנת 1995, הגישה הייתה כי כל עוד לא הוטל עיקול על חלקו של היורש בעיזבון (דבר אשר נושה רשאי לעשות על פי ס' 7 לחוק הירושה) היורש רשאי להסתלק מחלקו בעיזבון, גם אם הוא חייב.

על פי חוק הירושה, המניעים העומדים בבסיס רצונו של היורש להסתלק אינם רלוונטיים לקביעת תוקפת של ההסתלקות. כך נקבע בע"א 639/69 שלכטר נ' חרש פ"ד כד(2) 138 (1970)"הוראה מפורשת של המחוקק היא כי כל עוד לא הוטל עיקול, זכאי יורש להסתלק מחלקו בעזבון ויש לראותו – ואף נושהו חייב לראותו – כאילו לא היה יורש מלכתחילה [...] נושה הרוצה למנוע הסתלקות של היורש מחלקו בעזבון, החוק מחייבו להזדרז ולהטיל את העיקול לפני שהיה סיפק בידי היורש להגיש הודעת הסתלקותו"

ואולם, בשנת 1995, גישה זו השתנתה ונקבעה הלכה חדשה בע"א 4372/91 סיטין נ' סיטין,  פ"ד מט(2) 120 (1995) - נקבע כי יש מקום לצאת ולהרחיב על סעיפי החוק, כאשר עצם ההסתלקות מהווה שימוש לרעב בזכויות משפטיות, ומשכך, ניתנת היא לביטול: "כאשר בבסיסה של ההסתלקות ניכרות רמייה או כוונה לפגוע בזכויות צדדים סמוכים, על בית המשפט להעמיק ולבחון את נסיבות הפעולה מחוץ לגדרי חוק הירושה".

הלכת סיטין, שנשמרה עד היום, אינה מבטלת את זכות ההסתלקות כלל ועיקר, אולם מכפיפה אותה לעיקרון תום הלב, אשר עשוי לעיתים להצדיק, לאור נסיבות המקרה, את ביטול ההסתלקות.

יודגש, כי יורש רשאי להסתלק מחלקו בעיזבון כל עוד לא הוטל עיקול על ירושתו.

> זקוקים לייעוץ אישי של עו"ד צוואות? לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.