מאת: ; ;

חזרתו של נוהל גילוי מרצון - צעד מתבקש למילוי הקופה המתרוקנת

לאחרונה פורסם כי רשות המסים החליטה להפעיל מחדש את נוהל "גילוי מרצון" המאפשר לנישומים תושבי ישראל לפנות מיוזמתם לרשות המסים ולדווח על הכנסותיהם שטרם הוצהרו (ולשלם את המס בגינן), תוך קבלת חסינות מפני נקיטה בהליכים פליליים.
צעד זה, כך נדמה, מגיע כחלק משורת צעדים שנוקטת הממשלה על מנת להגדיל את בסיס ההכנסות התקציבי לאור הגידול החד בהוצאות, בין היתר בשל המלחמה.
 

מהו גילוי מרצון?

נוהל "גילוי מרצון" הנו נוהל שהפעילה רשות המסים בעבר, שמטרתו הייתה לעודד את ציבור הנישומים אשר עברו עבירות על חוקי המס, לתקן את דיווחיהם ולדווח נתוני אמת, תוך מתן התחייבות מצד רשות המיסים שלא לנקוט בהליכים פליליים כנגדם.
במסגרת הנוהל הגיש הנישום בקשה מפורטת למחלקת חקירות ומודיעין ברשות המסים, אשר כללה את מלוא המידע הרלוונטי, לרבות מקור ההכנסה, פירוט סכומי ההכנסה שהושמטה, בצרוף מסמכים תומכים.
לאחר אישור הבקשה ע"י מחלקת חקירות ומודיעין, היה הנישום דואג להשלים את ההליך האזרחי מול פקיד השומה הרלוונטי, ומשלם את המס הנובע מן ההכנסות שהושמטו, וכן תשלומי ריבית והצמדה.
ה"סוכרייה" בהליך זה הנה הענקתה של חסינות מלאה מפני נקיטה בהליכים פליליים בקשר להכנסות שהושמטו, תוך שהנישום מבטיח לעצמו "שקט" מפני הליכי חקירה, העמדה לדין, קנסות ואף עונשי מאסר, העלולים להיגרם עקב ביצוען של עבירות המס.
בחלק מהתקופות בהן נוהל גילוי מרצון הופעל, הוענקה לנישומים האפשרות לפנות באופן אנונימי (באמצעות מייצג) לרשות המסים ולנהל משא ומתן לגבי סכום המס אותו יידרשו לשלם ללא חשיפת זהותם.
חשוב לציין שניתן ליזום הליך גילוי מרצון לגבי כלל מקורות ההכנסה, לרבות שכר עבודה, הכנסות פסיביות (דיבידנד, ריבית), הכנסות מעסק, הכנסות הוניות (רווח ממכירת נכסים), הכנסות שכירות ועוד.
 

הפעלתו מחדש של נוהל "גילוי מרצון" – Now more then ever

לאחרונה נחשפנו לעובדה, כי בכוונת רשות המיסים להחזיר את "נוהל גילוי מרצון" עוד במהלך שנת 2024.
כותבי שורות אלה העלו בעבר נימוקים רבים לטובת הפעלתו מחדש של נוהל "גילוי מרצון", שעל יתרונותיו ניתן למנות את החיסכון המשמעותי למדינה בכל הקשור לאכיפת דיני המס על תושביה. כך, במתן חסינות מפני נקיטה בהליך פלילי בתמורה לתשלום המס במישור האזרחי, "חוסכת" המדינה הוצאות כבדות הנוגעות לניהול חקירת מס, ניהול הליך פלילי ועלויות הענישה של עברייני מס.
יתר על כן, במסגרת הפעלתו מחדש של "נוהל הגילוי מרצון" המדינה מגדילה את קופת הכנסותיה הן בשל המיסים שמשלמים הנישומים במסגרת ההליך והן לאור העובדה, כי אותם נישומים מצטרפים למעגל המדווחים, כך שאלה ישלמו מס גם על הכנסותיהם העתידיות מהמקורות אותם חשפו בפני רשויות המס.
הדברים מקבלים משנה תוקף לאור העלייה בהיקף הפעילות בתחום המטבעות  הקריפטוגרפים, וזאת לאור מאפייניו של התחום, הכוללים חשאיות מלאה בכל הקשור לזהות מחזיקי המטבעות ופרטי העסקאות שהם מבצעים, ובשים לב להיקף הכספי ההולך וגדל של פעילות זו. כך, ללא הליך מוסדר של גילוי מרצון, כמעט בלתי אפשרי עבור רשות המסים להתחקות ולגבות את המס מהכנסותיהם של נישומים הפועלים בתחום זה.
לכל האמור מצטרפת העובדה שישראל נכנסה למלחמה בהיקף חסר תקדים, המחייב את קובעי המדיניות למצוא מקורות הכנסה נוספים לתקציב המדינה.
לאור כניסתו המסתמנת לתוקף של נוהל "גילוי מרצון" עוד במהלך שנת המס 2024, אנו ממליצים לנישומים, השוקלים לנקוט בהליך גילוי מרצון, ולהתחיל ולהכין את עצמם לקראת חזרתו של ההליך, הן בהיבט של איתור והכנת המסמכים הרלוונטיים, לרבות הכנת התחשיבים המתאימים.
 

לסיכום

טוב תעשה מדינת ישראל אם תפעיל מחדש את נוהל ה"גילוי מרצון" בהקדם ובכך תגדיל את בסיס הכנסותיה, כאשר מן העבר השני – החלתו מחדש של נוהל זה תטיב עם נישומים רבים, שיתאפשר להם "להלבין" הכנסותיהם ולעשות בהן  שימוש חוקי ולגיטימי, והכל תוך הכנסת נישומים אלו למעגל המדווחים.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.