מאת:
23/1/2013

פנייה קלה ומהירה

אל תחכו - פנו אלינו עוד היום!
התקשרו ל- 054-4251054 או השאירו פרטים, ונעניק לכם ייעוץ ראשוני ללא התחייבות כדי להתחיל לפעול נכון כבר עכשיו.
 
תקציר המאמר בשאלות ותשובות – מעבר מהיר ↓
הסדר טיעון הינו הסכם בין תובע לנאשם שהתביעה מתחייבת בו לוותר על חלק מהאישומים המיוחסים לנאשם או להמיר אישום חמור באישום קל או לוותר לנאשם ויתור אחר המעניק לו הקלה בקשר לתוצאות המשפט, בתמורה להודאת הנאשם בעובדות שיש בהן כדי להרשיעו. הסדרי טיעון אינם בהכרח מחלישים את יסוד ההרתעה בענישה, אלא הם עשויים לתרום להרתעה אפקטיבית בכך שמביאים הם להרשעתם של נאשמים רבים יותר, ובהם נאשמים שמטעמים שונים היה עלול להתעורר קושי בביסוס אשמתם בראיות קבילות.

סעיף 17 לחוק זכויות נפגעי עבירה קובע את זכותו של נפגע עבירת מין או עבירת אלימות חמורה להביע את עמדתו לפני התובע בטרם תתקבל החלטה בדבר הסדר טיעון. סעיף זה הופך את נפגע העבירה לחלק מן ההליך של גיבוש הסדר הטיעון ומוסיף מימד חשוב לשיקולי התביעה. יחד עם זאת, החוק איננו מקנה לנפגע העבירה "זכות וטו" והסכמתו של הנפגע איננה תנאי לעריכת ההסדר וכי שיקול הדעת מסור לתביעה בלבד. כמו כן, צריך לזכור שעמדתו של נפגע עבירה אינה אובייקטיבית ועל כן להתייחס אליה במשנה זהירות. ככלל, אין בג"צ נוהג להתערב בשיקול דעת התביעה לעניין העמדה לדין או עריכת הסדר טיעון, כפי שעולה מבג"צ 4395/12 דרור כהן נ' פרקליטות מחוז מרכז (פורסם בנבו) מפי המשנה לנשיא מ' נאור. התערבות בשיקול געת התביעה תתאפשר אך במקרים נדירים בהם נפל פגם מהותי ואקוטי בהחלטתה, שאינו הולם את עקרונות המשפט המנהלי. הערכת הראיות וגם שינוי בהערכתן, הוא עניין מובהק לשיקול דעת הפרקליטות. בג"צ זה עוסק בעתירתם של משפחות הרוגים שקיפחו חייהם בתאונת רכבת מצערת, ודרשו את ביטול הסדרי הטיעון שאליהם חתרה הפרקליטות. לטענתם, הסדרים אלו בלתי סבירים ומנוגדים לאינטרסים ציבוריים. עוד הם טוענים כי לא ניתנה להם הזדמנות מהותית להציג את טענותיהם בפני רשויות התביעה, טיעון שהפרקליטות הצליחה לסתור לאור העובדות. כבוד השופטת מוסיפה כי הלכה פסוקה היא שבחינת הראיות לצורך הערכת סיכוייו של ההליך היא מלאכה מורכבת, ולא בכדי נוטה ביהמ"ש שלא להתערב בשיקול דעת התביעה בשאלה זו. 

לדעתנו, להסדר הטיעון ישנם יתרונות רבים כאשר הוא מייתר את קיומו של ההליך הפלילי ואף עשוי לייתר את הליך גזירת הדין שלאחר ההרשעה. כמו כן, במסלול זה נחסך מבית המשפט ניהול הליך אדוורסרי של הבאת ראיות בידי הצדדים ובחינתן, ונמנע ממנו הצורך לקבוע עובדות ולהסיק מהן עובדות משפטיות. כמובן שיתרון גדול מונח לרגלי הנאשם כאשר ייתכן והסדר הטיעון יקל בצורה משמעותית מהעונש שיוטל עליו ומחיקת סעיפי אישום רבים בתמורה להודאתו. בצד היתרונות של הסדרי הטיעון, אין להתעלם מהסיכונים שהסדרים אלה נושאים עמם והם "סיכונים טבועים" במוסד מעצם אופיו. מהצד האחד, עומד החשש מפני הרשעת נאשם חף מפשע עקב נכונותו להודות במיוחס לו בשל הפיתוי שבטובת ההנאה הגלומה בהסדר. מהצד האחר, אורב החשש מפני פגיעה בעקרון השוויון, שמא התביעה עלולה ליתן משקל בלתי ראוי לנימוקים מקלים מסוימים עד כדי פגיעה באינטרס הציבור להענשת עבריינים, או שמא עלולה התביעה להיכשל במשוא פנים כלפי עבריין בעל מעמד או השפעה. יתרונותיו של הסדר הטיעון אינם חזות הכול ומצויים הם על כף אחת של המאזניים. על הכף האחרת מצויים המקרים אשר בהם האינטרס הציבורי יחייב עמידה איתנה של התביעה ללא "קיצורי דרך" וללא הקלות. לאור האמור לעיל, אנו בדעה כי יש לעודד את הליך הסדר הטיעון עקב יתרונותיו הרבים, ובפירוש הליך הפועל לטובת שני הצדדים.

משרד עורכי דין דורון, טיקוצקי ושות' עומד לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

מדורג

 

4.5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חקירה נגדית: הטעויות שמכריעות תיקים ומי באמת שולט באולם הדיונים

מאת: אלי דורון, עו"ד

רוב התיקים המשפטיים אינם מוכרעים על פי המסמכים בלבד – אלא על פי מה שקורה בחקירת העדים באולם בית המשפט. מה ההבדל בין חקירה ראשית לחקירה נגדית? מתי מותר לשאול שאלות מנחות? כיצד הלכת בוריסי שינתה את כללי המשחק? ואילו טעויות דיוניות עלולות לפגוע באופן בלתי הפיך בסיכויי ההצלחה של התיק? סקירה מקיפה של הכללים, האסטרטגיות והפסיקה העדכנית שכל ליטיגטור ובעל דין חייבים להכיר.

זיכוי במשפט פלילי: מתי התביעה לא מצליחה להוכיח את האישום?

מאת: אלי דורון, עו"ד

מתי ניתן לטעון כי התביעה כלל לא הצליחה להוכיח את האישום – עוד לפני שהנאשם נדרש להציג את גרסתו? המאמר סוקר את דוקטרינת "אין להשיב לאשמה", אחד הכלים המשמעותיים ביותר במשפט הפלילי, ומנתח את פסיקות בית המשפט העליון, התנאים לקבלת הטענה, הסיכונים האסטרטגיים שבהעלאתה והשפעתה על גורל ההליך הפלילי. בנוסף נבחנות המגמות העדכניות בפסיקה והשלכותיהן על זכויות נאשמים, חזקת החפות והזכות להליך הוגן.

האם מותר לחוקר משטרה לשקר? זכויות נחקר ופסילת הודאה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם לחוקר משטרה מותר לשקר לנחקר? התשובה מורכבת הרבה יותר ממה שרוב האנשים חושבים. בתי המשפט בישראל מאפשרים שימוש בתחבולות חקירה מסוימות, אך מציבים קווים אדומים ברורים כאשר מדובר בזיוף ראיות, פגיעה בזכות השתיקה או יצירת הודאות שווא. במאמר זה נסקור את הפסיקה המרכזית של בית המשפט העליון, את גבולות המותר והאסור בחקירה פלילית, ואת המקרים שבהם תחבולות חקירה עשויות להוביל לפסילת הודאה או לפסילת ראיות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.