מאת:

סעיף 195 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה"), לשונו: "מס יכול להיות נתבע ונפרע עם כל ההוצאות מאת האדם החייב בו על ידי פקיד השומה בשמו הרשמי בבית משפט מוסמך, כאילו היה חוב לממשלת ישראל ויכול שיהא נתבע ונפרע על ידיו בדרכים שנקבעו בסעיף 193".

הסעיף הנ"ל מאפשר לפקיד השומה לנקוט הליכים אזרחיים רגילים בבית המשפט, כדרך חלופית לגביית המס על פי פקודת המסים (גביה) במסלול הוצאה לפועל. תביעה על ידי פקיד השומה, לשון הסעיף, הינה סעד עצמי, ומאפשרת לתבוע את הנישום בסדר דין מקוצר בהתאם לתקנה 202(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984. גם לולא ההוראה המפורשת שבסעיף 195 לפקודה, רשאי מס הכנסה להגיש תביעה בגין חוב למס הכנסה בדרך של תביעה אזרחית מכוח תקנה 202(1)(ב) לתקסד"א המורה כי תביעות בסדר דין מקוצר ניתן להגיש: "מכח חיוב לשלם סכום כסף קצוב שעילתו בהוראה מפורשת של חיקוק". נוסיף כי בנוסח הסעיף מופיע צירוף המילים "יכול שיהא", פרשנות מילים אלו סובלת את הפרשנות המרחיבה כי פקיד השומה יוכל לנקוט הן בהליכי גביה מנהליים והן בהליכים אזרחיים במקביל. אין בסעיף זה כל הגבלה המנתבת את פקיד השומה לבחור בדרך אחת בלבד, ומשבחר בדרך זו ויתר על הדרך השנייה.
 
סעיף 193 לפקודה מורה על גביה מנהלית לפי פקודת המסים (גביה). הוראות פקודת המיסים (גבייה) מאפשרות לגבות את התשלום המגיע לשלטונות המס ולנקוט צעדים נגד סרבן המס, בלי להיזקק להליכי ההוצאה לפועל הרגילים או להליך אחר בבית-משפט.

על-פי פקודת המיסים (גבייה) ניתן:
• לעקל רכושו של סרבן מס - רכוש הנמצא בידיו או המוחזק על-ידי צד ג'.

• לרשום הערת שיעבוד בפנקסי המקרקעין כנגד סרבן המס, לפיה המס יהיה שיעבוד על מקרקעין שבבעלותו של סרבן המס. ניתן גם לרשום הערת שיעבוד על מיטלטלים מעוקלים, שהעברת הבעלות עליהם טעונה רישום לפי כל דין. רישום שיעבוד כאמור דינו כדין משכון רשום, לפי חוק המשכון, התשכ"ז-1967.

• להסמיך את הממונה על הגבייה, כמשמעותו בפקודה זו, לצוות על מכירתם של מיטלטלים שעוקלו, כדי שישמשו לתשלום סכום המס המגיע ולתשלום הוצאות ההוצאה לפועל. כמו-כן, רשאי הממונה על הגבייה למכור מקרקעין, אם לא נמצאו די מיטלטלים שישמשו לכיסוי תשלום החוב המגיע מאת הסרבן.

• להסמיך את הנציב למנות כונס נכסים לנכס פלוני לשם מימוש חוב מס של פלוני מאותו נכס. לכונס יהיו מוקנות הסמכויות שיש לכונס נכסים לפי חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967.

• הליכי הוצאה לפועל על-פי פקודת המיסים (גביה) יש להפעיל, רק אם סרבן המס לא שילם חוב מס גם בתוך 15 יום למן היום שהיה חייב לפורעו, ולאחר שנשלחה אליו דרישה בכתב לשלם את סכום החוב לעיל אך הוא לא פרע את החוב.

כאמור, ניתן לאכוף את התשלום בדרך חלופית, בהליכים אזרחיים, בהתאם לסעיף 195 לפקודה. דרך חלופית זו היא מסורבלת יותר, ועל-כן יש לנקטה רק אם אמצעי האכיפה על-פי פקודת המיסים (גבייה) אינם יעילים.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.