מאת:

רגע לפני תום שנת המס 2011, אנו מציגים בפניכם שלל עצות שימושיות, בעזרתן תוכלו להקטין באופן חוקי את חבות המס שלכם בשנת המס 2011, ולהיערך באופן אופטימלי לפתחה של שנת המס 2012:

חישוב נפרד של הכנסות לבני זוג

נקודת המוצא לעניין חישוב מס של בני זוג קבועה בסעיף 65 לפקודת מס הכנסה (להלן: "הפקודה"), הקובע כי יש לאחד את הכנסות בני הזוג ולמסות את ההכנסה המאוחדת, כאשר ההכנסה תיוחס לבן הזוג הרשום. אולם, הפקודה מאפשרת לבני זוג להקטין את נטל המס באמצעות חישוב הכנסותיהם מיגיעה אישית באופן נפרד, ובכך ליהנות ממדרגות מס נמוכות יותר, וכן מניכויים וזיכויים אישיים.

סעיף 66(ד) לפקודה קובע, כתנאי לחישוב נפרד כאמור הוא כי "הכנסת בן-הזוג האחד באה ממקור הכנסה שהוא בלתי תלוי במקור ההכנסה של בן הזוג השני". יודגש, כי הפסיקה הענפה (ע"א 900/01 קלס נ' פקיד שומה ת"א 4, עמ"ה 1250/05 שקורי שרה ושחר נ' פקיד שומה כפ"ס) הכירה גם בבני זוג העובדים יחד באותו עסק, שותפות או חברה שבבעלותם, כזכאים לחישוב מס נפרד.

ניכויים וזיכויים אישיים

ניכויים וזיכויים אישיים להם זכאי הנישום בשנת המס הנוכחית לא ניתנים להעברה לשנת המס הבאה. על כן, כדי ליהנות מהפחתת המס לה זכאי הנישום, עליו למצות את הניכויים והזיכויים האישיים המגיעים לו בשנת 2011, טרם תחלופנה השנה. בעניין זה, חשוב לציין כי החל מיום 01.07.2007 חיילים משוחררים זכאים לזיכויי מס מוגדלים בשל כל הכנסותיהם מעבודה במשך 36 החודשים הראשונים שלאחר חודש סיום השירות. יוער, כי הטבה זו תקפה גם לחיילים אשר שירתו שירות חובה חלקי (לדוגמה: שירות לאומי).

לסטודנטים שבינינו - סיימו את זכאותכם לתואר אקדמי, או לתעודת הוראה או ללימודי מקצוע בהיקף של 1,700 שעות, עוד לפני 31.12.2011, וזאת כדי שתוכלו לקבל את זיכוי המס המגיע לכם בשל לימודים אלו, כבר מתחילת שנת 2012. כל דחייה לזכאות לתואר תגרום לקבלת הזיכוי רק משנת 2013 ואילך. לבסוף, על פי המלצות ועדת טרכטנברג, החל מינואר 2012, אבות לילדים עד גיל 3 יהיו זכאים לקבלת 2 נקודות זיכוי (שווי ההטבה הנה בסך של כ- 5,000 ₪ בשנה), בנוסף לנקודת הזיכוי הנוספת שתקבלנה אימהות לילדים עד גיל 5.

התארגנות כחברה או כעצמאי

במידה ועסקכם צפוי לגדול בשנה הבאה או שמא יש צפייה לרווחים גדולים, כדאי שתשקלו להתאגד כחברה בע"מ מתחילת שנת 2012, וזאת כדי שתוכלו ליהנות משיעור מס החברות המופחת על רווחים לא מחולקים (23% בשנת 2012; עם זאת לפי המלצות ועדת טרכטנברג שיעור מס החברות בשנת 2012 יעלה ל- 25%, לעומת 48% מדרגת מס עליונה על משכורתו של היחיד), כמו גם פטור מתשלום ביטוח לאומי.

חשוב לציין כי בנוסף להיבט המיסויי, התאגדות כחברה בע"מ (בעירבון מוגבל) מומלצת לעסקים בהם ישנם גורמי סיכון גבוהים העלולים להטיל חבויות כספיות על בעל העסק באופן אישי.

מכירת ניירות ערך שטמון בהם הפסד וקיזוזם אל מול הכנסות מדיבידנד או מריבית

במסגרת תיקון מספר 147 לפקודה בוטל חלק ה3 לפקודה (החל מיום 1.1.2007) ונחקק סעיף 92(א)(4) לפקודה המאפשר לקזז את הפסד ההון שנוצרו במכירת ניירות הערך כנגד הכנסה מריבית או מדיבידנד שנתקבלו מאותו נייר ערך או מניירות ערך אחרים.

לאור האמור, ומכיוון שהמס על רווחים מניירות ערך מבוסס על עיקרון המימוש, אנו ממליצים למשקיעים בעליי רווחים מדיבידנדים וריביות בגין ניירות ערך, למכור ניירות ערך מופסדים, ובכך לקזז כנגדם את רווחיהם, דבר אשר יוביל להפחתת נטל תשלום המס.

בעניין זה, מן הראוי עוד להקפיד על הכללים אשר יאפשרו את קיזוז ההפסדים. כיום, הבנקים בישראל מנכים במקור 20% מס על הרווח ממכירת ניירות ערך. אולם, במידה ומוקדם יותר באותה שנת מס, הנישום מימש ניירות ערך מופסדים, הבנק מקזז באופן אוטומטי את ההפסדים אל מול הרווחים ומנכה לנישום את המס במקור רק על הרווחים בניכוי ההפסדים.

לעומת זאת, במידה והרווחים שנוצרו לנישום ממכירת ניירות ערך קדמו להפסדים ממימוש ניירות הערך המופסדים, הבנקים לא יקזזו אוטומטית את הרווחים אל מול ההפסדים והנישום יוכל לקזז את ההפסדים כאמור רק במידה ויגיש דו"ח למס הכנסה, במסגרתו יצורף אישור מהבנק אודות יתרת ההפסדים להעברה ממכירת ניירות הערך המופסדים.

על כן, אנו ממליצים לנישומים להגיש דו"ח למס הכנסה (במידה והעלויות הכרוכות בהגשת דו"ח קטנות מהחיסכון במס שיווצר עצם הגשת בדו"ח), בצירוף האישור מהבנק בדבר ההפסדים המאוחרים לרווחים, לשם הפחתה משמעותית של נטל המס בשנת 2011.

חשוב לציין כי החל מיום 01.01.2012 ייכנס לתוקפו תיקון לתקנות מס הכנסה, לפיו, קיזוז הפסדים מניירות ערך יבוצע כבר בניכוי המס במקור על רווחי הון (שנוצרו באותה שנת מס) על ידי הבנקים, גם במידה והרווחים ממימוש ניירות הערך קדמו להפסדים ממימוש ניירות ערך נסחרים.

הקדימו את הוצאותיכם

רכישת שירותים ומוצרים מסוימים, שאינם מלאי עסקי, הנה הוצאה מוכרת לצורכי מס הן אצל עסקים המדווחים על בסיס מצטבר והן אצל עסקים המדווחים על בסיס מזומן. אולם, להבדיל מעסק המדווח על בסיס מצטבר, עסק המדווח על בסיס מזומן חייב גם לשלם בפועל תמורת השירות ו/אן המוצר עד לסוף שנת המס 2011 כדי שההוצאה תותר לו בניכוי.

על כן, נכון להקדים ולרכוש עוד בשנת המס הנוכחית שירותים ו/או מוצרים אשר לא מהווים מלאי עסקי בעסקכם, ובכך להקטין את הכנסתכם החייבת במס. ראוי לציין כי הרכישות יותרו בניכוי בשנת המס 2011, כל עוד הן נעשו בסכומים סבירים ובמהלך הרגיל של העסק. הפרזה ברכישות עלולה לגרום לאי התרת ניכוי ההוצאה בשנת המס הנוכחית.

לנוחיותכם, ליקטנו עבורכם מספר הוצאות המותרות בניכוי, ובכלל זה הוצאות כגון: הוצאות פרסום ויחסי ציבור, אחזקה, תיקונים, רכישת ספרות, ייעוץ משפטי, עסקי ושיווקי, הוצאות בגין נסיעות לחו"ל, השתתפות בכנסים וועידות וכדומה.

פעלו במהרה לגביית חובות אבודים

חובות אבודים או בשמם הנוסף - חובות רעים, הנם חובות שאין הנישום יכול לגבותם. חובות אלו יוכרו כהוצאה אצל הנישום בהתקיים שני התנאים הקבועים בסעיף 17(4) לפקודת מס הכנסה: האחד, החובות נתהוו בעסקו או במשלח ידו;  השני, הוכח להנחת דעתו של פקיד השומה, כי החובות נעשו אבודים בשנת המס.

בפסיקה הענפה, נקבע כי על מנת להוכיח להנחת דעתו של פקיד השומה כי החוב נעשה אבוד בשנת המס, על הנישום לבצע פעולות לשם גביית החוב (פעולות כגון: פניות חוזרות לחייב, שכירת עו"ד לשם גביית החוב, פתיחת תיקים בהוצאה לפועל, תביעות משפטיות וכדו'). כמו כן, במידה והחייב פשט את רגלו או התפרק (תלוי בנסיבות העניין) על הנישום להציג בפני פקיד השומה מכתב מעורך הדין, במסגרתו עורך הדין מציין כי לעניות דעתו אין עוד אפשרות לגבות את החוב .

לאור האמור ולשם הקטנת הכנסתכם החייבת במס לשנת 2011, רצוי להקדים ולפעול לגביית החובות (תוך איסוף הוכחות על ניסיונותיכם לגבות את החוב), על מנת שאלו יוכרו כהוצאה עוד בשנת המס הנוכחית.

שווי שימוש ברכב – התועלת שברישומים מדויקים

שווי שימוש הנו הסכום הנזקף להכנסתו של עובד שקיבל רכב צמוד ממעסיקו. סכום זה מהווה שווי כספי של טובת ההנאה הגלומה בשימוש הפרטי שעושה העובד ברכב, מעבר לשעות העבודה. (ברכבים שעלו לכביש עד ליום 1.1.2010, שווי השימוש מחושב בשיטת "קבוצות הרישוי", ומיום 1.1.2010 ואילך, שווי השימוש מחושב בשיטת החישוב הליניארית- על פי מחיר מחירון).

לכאורה, תקנות מס הכנסה (שווי השימוש ברכב) קובעות מהו הסכום שיש לזקוף לשכרו של עובד שקיבל רכב צמוד ממעסיקו, אולם, בע"מ 872/06 עיריית נהרייה נ' פקיד שומה עכו, קבע בית המשפט כי ניתן לחלוק על תקנות הרכב ולקבוע שווי רכב לפי יחס הנסיעות הפרטיות בפועל לעומת הנסיעות העסקיות בפועל ברכב ולא לפי הטבלה שבתקנות.

בעמ"ה 131/08 (י-ם) עירית מעלה אדומים נ' פקיד שומה ירושלים 2, תק-מח 2011(2), קבע בית המשפט כי על מנת לסתור את הוראות תקנות שווי השימוש, כך שייזקף שווי שימוש אמיתי בגין השימוש הפרטי ברכב (ולא שווי שימוש שרירותי- לפי הטבלה), יש להוכיח בין היתר כי נעשה רישום שיטתי ומסודר של הנסיעות ברכב באמצעות יומן רכב מפורט (או קודן ממחושב משולב- GPS) וכי ישנה ביקורת ופיקוח בדבר אמיתות הרישום ביומן (אימות נכונות היעד, מספר הקילומטרים, מטרת הנסיעה וכד').

לאור האמור, ניתן לראות כי הקפדה על רישום נאות ומסודר ביומן, כמו גם על ביקורת ופיקוח על אמיתות הרישום ביומן יובילו הלכה למעשה לחסכון מס ניכר, הן לעובד והן למעביד.

ניכוי הוצאות לנישומים העובדים מביתם

על פי סעיף 17 לפקודת מס הכנסה, זכאי כל אדם (עצמאי או שכיר) לנכות מהכנסתו החייבת במס כל הוצאה שהוצאה לשם ייצור הכנסה. על כן, נישום העובד מביתו (בין אם הוא עצמאי ובין אם הוא שכיר), זכאי לנכות מהכנסתו החייבת הוצאות יחסיות לאחזקת הבית, בהתאם למ"ר המשמש אותו לעסקו.

הווה אומר, כי בהנחה וביתו של הנישום הנו בסך של 120 מ"ר, אך רק 30 מ"ר (25% מהשטח) משמש אותו לעסקו, יותר לנישום לנכות כ- 25% מהוצאותיו בגין אחזקת הבית. הוצאות אחזקת הבית המותרות לניכוי הן בין היתר: ריבית על המשכנתא כולל הפרשי הצמדה (עד 80% מגובה הריבית), הוצאות שכירות דירה, ארנונה, פחת, חשמל, מים, ועד בית, הוצאות טלפון, אינטרנט וכדו'.

קבלת דמי שכירות עסקית

בהתאם להוראות סעיף 8ב לפקודת מס הכנסה, הכנסה מדמי שכירות עסקית, תדווח על ידי הנישום על בסיס מזומן, קרי, במועד בו נתקבלו התקבולים בפועל (הגם שהנישום מדווח בעסקו על בסיס מצטבר).

לאור האמור ולשם הפחתת נטל המס בשנת המס 2011, שקלו להקדים את קבלת התקבולים מדמי השכירות העסקית (במידה והוצאותיכם גבוהות) או לדחות את קבלת התקבולים לשנת המס הבאה (במידה והכנסותיכם גבוהות), והכל בהתאם למצבכם המיסויי בשנת המס הנוכחית.

הצהרת הון

מפעם לפעם, נציבות מס הכנסה דורשת הצהרות הון מנישומים במסגרתה הם נדרשים לפרט את הונם עובר ליום האחרון של שנת המס, וזאת לשם בדיקת סבירותם ואמיתותם של הדוחות שהוגשו על ידיהם במהלך שנת המס, בדרך של השוואה בין שתי הצהרות הון, ואיתור הפרשי הון בלתי מוסברים.

על כן, תעשו נכון אם תכינו מבעוד מועד את המסמכים הרלוונטים, בכדי להקל על מלאכת הכנת הצהרת ההון, באם תתבקשו לכך. כמו כן, קיבצנו למענכם מספר עצות חשובות, בעזרתן תוכלו להצדיק את הגידול בהונכם: 

1. אל תקלו ראש ברישום שלל הכנסותיכם הפטורות ממס בדו"ח השנתי (הרשום הנו חובה, הגם שאינו רלוונטי לקביעת הכנסתכם), בין היתר לאור חשיבותו המכרעת של רישום זה בהסבר גידול ההון שנוצר לנישום, במסגרת השוואת הצהרת ההון שעורך מס הכנסה.

2. במידה ואתם עתידים לקבל מתנות בדמות סכומי כסף מחו"ל, דאגו לעשות זאת בדרך של העברה בנקאית תוך קבלת מסמך מהבנק, שבמסגרתו יהיה מצוין סכום המתנה וכן, שמכם ושם נותן המתנה (מסמך זה מהווה מקור לגיטימי לגידול בהון).

3. במידה והנכם מקבלים החזרים ממס הכנסה, שמרו על הספחים בהם נקובים סכומי החזרי המס, שכן החזרים אלו מהווים מקור כספי לגיטימי אצל הנישום ויש בהם משום הסבר מספק לגידול ההון שנוצר אצלו.

פטורים - מיסוי מקרקעין

כחלק ממגמת הממשלה להגדיל את היצע הדירות ומאידך להקטין את הביקוש לרכישת דירות להשקעה, נחקק חוק מיסוי מקרקעין (הגדלת ההיצע של דירות מגורים – הוראת שעה), התשע"א–2011 (נכנס לתוקף מיום 21.02.2011), המחולל שינויים במס השבח כמו גם במס הרכישה לשנים 2011-2012, כפי שיפורט להלן:

מס שבח- על פי הוראת השעה, בנוסף לפטורים ממס שבח המגיעים למוכר דירת מגורים לפי פרק חמישי 1 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), רשאי המוכר למכור שתי דירות מגורים נוספות בפטור מלא ממס שבח (מיום 01.01.2011 ועד ליום 31.12.2012), במידה וערכה של כל דירת מגורים אינו עולה על סך של 2,200,000 ₪. במקרה בו עלה שווי מכירת דירת המגורים על 2,200,000 ₪, יוטל על המוכר מס שבח בגין החלק היחסי שעבר את התקרה בלבד.

מס רכישה - מדרגות מס הרכישה המעודכנות הן:
א. מדרגות מס רכישה לרוכש דירת מגורים יחידה- סעיף 3 להוראת השעה:
על חלק השווי שעד 1,350,000 ₪- לא ישולם מס רכישה.
על חלק השווי העולה על 1,350,000 ועד 1,601,210- ישולם מס רכישה בסך 3.5%.
על חלק השווי העולה על 1,601,210 ₪ - ישולם מס רכישה בסך 5%.

ב. מדרגות מס הרכישה לרוכש דירת מגורים נוספת (לא יחידה)- סעיף 2 להוראת השעה: על חלק השווי שעד 1,000,000 ₪- ישולם מס רכישה בסך 5%.
על חלק השווי העולה על 1,000,000 ₪ ועד 3,000,000 ₪- ישולם מס רכישה בסך 6%.
על חלק השווי העולה על 3,000,000 ₪- ישולם מס רכישה בסך 7%.

* זקוקים לייעוץ מקצועי בנושא תכנון מס? לחצו כאן.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.