מאת:

בעלי זכויות בחשבון זר? מומלץ להקדים ולפנות לרשות המסים ולגלות על קיומו

לאחרונה עלתה לכותרות סוגיית חבות המס של תושבי ישראל בגין הכנסותיהם מחוץ לישראל זו פעם נוספת, כאשר רשות המסים שלחה מכתבים ואזהרות לבעלי חשבונות בנק זרים בארה"ב ובשוויץ. נכון להיום רשות המסים מקבלת באופן אוטומטי מידע מרשויות מס מקבילות של מדינות ה-OECD לגבי תושבי ישראל המחזיקים חשבונות בנק באותן מדינות, ובכך הפך איתור נכסיהם של תושבי ישראל בחו"ל לפשוט הרבה יותר, וכפועל יוצא ממנו – כך גם הפכה גביית המס לפשוטה משמעותית.
אנו ממליצים 'להקדים תרופה למכה' ולדווח לרשות המסים לגבי כל חשבון זר שבבעלותכם, בין אם פתחתם אותו ביוזמתכם ובין אם התקבל בידיכם בירושה, ובכך להקטין את החשיפות האזרחיות והפליליות שעלולות להיגרם לכם מקום בו רשות המסים תפנה אליכם מיוזמתה.
 
כפי שפרסמנו בעבר [תקנות CRS], מדינת ישראל הצטרפה להחלת תקן הדיווח האחיד 'COMMON REPORTING STANDARD' ("CRS"), שהוא למעשה שיתוף פעולה בין מדינות ה-OECD להעברת מידע בין רשויות המס לגבי נכסים פיננסיים (בעיקר חשבונות בנק) שמחזיקים תושביהן במדינות זרות.
תקן ה-CRS, שהוטמע בחקיקה בישראל, מחייב כל מוסד פיננסי (לרוב בנקים) לוודא לגבי המחזיקים בו חשבון מהי מדינת תושבותם. מידע על חשבונות המנוהלים על ידי תושבים זרים מועבר לרשות המסים, וממנה לרשות המסים המקומית של מדינת התושבות של בעל החשבון.
הליך מקביל מתרחש גם עבור תושבי ישראל להם חשבונות במדינות זרות, ורשות המסים מקבלת מידע באופן אוטומטי על ישראלים להם חשבון בנק זר. לאחר קבלת המידע 'מצליבה' רשות המסים את המידע עם הדיווחים שמגיש בעל החשבון, כאשר אם מתברר שהחשבון הזר, וההכנסות בו, אינם מדווחים כנדרש – עלולה רשות המסים לנקוט בהליכים אזרחיים ואף פליליים כנגד הנישום.
מאז החלת תקן ה-CRS החלה רשות המסים לקבל מידע בהיקף רב מרשויות המס המקבילות, והליך בירורן של העובדות עלול לקחת זמן רב – אך יתרחש בוודאות.
 
עוד יודגש שנפטרים רבים החזיקו חשבונות בנק בחו"ל טרם פטירתם, והורישו חשבונות אלה ליורשיהם תושבי ישראל. במצב זה הדין הישראלי קובע שהאחריות לדווח ולשלם את המס נופלת על כל אחד מיורשי המנוח/ה בהתאם לחלקו בעיזבון, כאשר היורשים 'נכנסים בנעליהם' של הנפטרים לעניין חבות דיווח ותשלום המס.
משעה שהתגלה חשבון זר  פונה רשות המסים לנישום ה'חשוד' בהחזקת חשבון זר שלא דווח בפנייה 'תמימה', אך אל תטעו שכן תגובתו של הנישום לפנייה זו עלולה להוות הודאה הלכה ולמעשה – בהסתרת הכנסות. עבירה זו על סעיף 220 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] עלולה לגרור סנקציות פליליות כבדות מלבד שומות אזרחיות (אליהן יצורפו רכיבי ריבית והצמדה).
 
אמנם כיום אין הוראה תקפה המחילה אפשרות לפנות לנוהל 'גילוי מרצון' (שמאפשר לנישום לפנות מיוזמתו ולדווח על הכנסותיו בתמורה ל'חסינות פלילית'), עדיין ישנו יתרון משמעותי בפנייה יזומה מטעם הנישום לרשות המסים, כאשר נישום שפונה מיוזמתו ומדווח על הכנסותיו תוך רצון כנה ואמיתי לשלם את המס הנובע מהן – יהיה במצב טוב עשרות מונים מאשר נישום ש'נתפס על חם' בהחזקת חשבון בחו"ל, ובו מוסתרות הכנסות.
לאור האמור, מומלץ לישראלים שלהם חשבונות בנק בחו"ל (בין אם בבעלותם ובין אם קיבלוהם בירושה), וטרם דיווחו לרשות המסים על הכנסותיהם בחשבונות אלו – למהר ולפנות מיוזמתם, בליווי משפטי, לרשות המסים. בכך תקטן החשיפה והנזק שיגרם להם בוודאות בגין גילוי של רשות המסים לגבי אותם חשבונות והכנסות.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.