מאת:

הסכמים בתקופת משבר הקורונה: אפשרות השינוי או הביטול

נבקש לעדכנכם כי ביום 7 ליולי 2020 פורסמו מסקנות והנחיות מטעם משרד המשפטים בעניין השפעות משבר הקורונה על קיום חוזים. במסגרת האמור, הוקם צוות בשיתוף נציגים ממשרד האוצר, בנק ישראל, המועצה הלאומית לכלכלה, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן ורשות שוק ההון (להלן: "הוועדה"). המלצות הוועדה שופכות מעט אור בעניין הדין החל על חוזים, אשר נבצר מהצדדים להם לקיימם בהתאם להסכמות שנקבעו וזאת עקב משבר הקורונה.
 
ההמלצה הראשונה שהתווה משרד המשפטים הינה כי על הצדדים לחוזה לפעול בשיתוף פעולה ובתום לב תוך מטרה להתמודד עם השפעות משבר הקורונה. בתוך כך עמדה הוועדה על תנאיו של סעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 (להלן: "חוק החוזים תרופות"), שכותרתו 'פטור בשל אונס או סיכול החוזה'; הוועדה דנה בתנאי המקדמי לטענת סיכול החוזה, לפיו על התובע להוכיח שאירוע המסכל הינו אירוע בלתי צפוי וקבעה כי קשה לקבוע כי התפשטות מגפת הקורונה הייתה צפויה. לצד זאת הדגישה הוועדה כי על פי הדין הקיים, תנאי לתחולת הסיכול הוא שהחייב לא יכול היה למנוע את הנסיבות או את השפעתן על החוזה. בהתאם לכך, עולה כי שעה בה צד לחוזה עמד על תנאי החוזה, בחוסר תום לב עת הנסיבות סיכלו את קיומו הלכה למעשה, עמידה זו תהא בעוכריו בכותלי בית המשפט. בהתייחס לנקודת מבט זו, מפנה הוועדה לעילות שונות ומגוונות אשר יש ביכולתן להביא את הצדדים המצויים בסכסוך חוזי לקיימו, תוך בקשה מבית המשפט לפרש את תוכנו של החוזה ולהתאימו למציאות החיים החדשה אשר פקדה אותנו בשנת 2020. עולה מן האמור כי נקיטת צעדים מושכלים אשר מטרתם להקטין את גובה הנזק ולמנוע הגעתו להיקפים הרסניים, תוך התווית שיטת פעולה בהליכי המו"מ בשינוי תנאי החוזה והתאמתו למציאות החיים, יכולה לצמצם את היקף הנזק בין אם בשעת המשבר ובין אם לאחריה, עת יידרשו הצדדים לחוזה שיגיעו לפתחי בית המשפט, לתת את הדין על התנהלותם בעת משבר.
 
בהמשך לאמור, ההמלצה השנייה של הוועדה קבעה הסדרים פרטניים - כך למשל, סעיף 5א לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 המטיל סנקציה על קבלן שאיחר במסירת דירה, יתוקן וזאת לנוכח העובדה שסנקציה זו לא הולמת את רוח התקופה לנוכח האילוצים והעיכובים האינהרנטיים למשבר. כך גם הוצע על ידי הוועדה לשקול הסדר משפטי, כהוראת שעה, לפיו יינתן לצרכן שרכש כרטיס למופע תרבות, כרטיס חלופי הניתן למימוש במסגרת תקופה בת 12 חודשים. הכרת הוראות הדין, המתעדכנות במיוחד בתקופה זו, חדשות לבקרים הינה כ-"חבל הצלה" של ממש עבור אלו החשופים לתביעות עקב הפרת חוזה ועבור אלו המבקשים החזר כספי ומוצאים עצמם אל מול שוקת שבורה. משרדנו יידע לתת לכבודכם את מלוא הליווי והסיוע והכל תוך מטרה לרפא, ככל הניתן, את הנזקים שנגרמו עקב פרוץ משבר הקורונה. אל תישארו לבד, חשיפה משפטית בעת זו עלולה להיות פתח למדרון חלקלק. ראוי לציין כי כהחלטה גורפת, נקבע כי לא תתבצע חקיקה או התערבות, בשלב זה, בכל הקשור לחוזי שכירות. בהתאם לכך ולאמור לעיל, התנהלות נכונה אל מול השוכרים או המשכירים, כזו אשר הולמת את הוראות הדין, הינה "דרך המלך" להיחלצות מגדר הסכסוך ולהקטנת ואך עצירת הנזקים שנגרמים לצדדים לחוזה.
 
לסיכום הדברים, התנהלות מדויקת ונכונה, על פי הוראות הדין, אל מול הגורמים המתחייבים בין אם אל מול הצד השני לחוזה בין אם אל מול הרשויות ובין אם אל מול שותפים עסקיים, תאפשר "לאתר קרקע יציבה" דווקא בעת המשבר. ברור כי לא מעשי להמתין ליום שבו נחזור לשגרה לשם קבלת מענה לשאלות משפטיות דחופות. להפך, יש בדבר חשש לרשלנות או לחוסר תום לב בקיום החוזה - עניינים משפטיים רבים צריכים טיפול ומענה מיידי כאשר הטיימינג הוא גורם מכריע. צוות משרדנו, הכולל עו"ד, רו"ח, כלכלנים, חלקם יוצאי רשויות מס, משרד המשפטים ועוד, ישמח לענות לכם על כל שאלה משפטית ובנסיבות הנדרשות להעניק לכם ליווי משפטי ו/או מענה משפטי הולם.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4.8 ע"י 5 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הסכם לייסוד חברה: חשיבותו ומטרתו

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); אהרון חזן, משפטן

הסכם המייסדים טומן בחובו הגנה על אינטרסים כללים של המייסדים כקבוצה אך גם אינטרסים אישיים של כל אחד מהמייסדים כפרט, ולכן יש להוציא את כל אלו אל הפועל בהצלחה.

מכירת חנות אמזון

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

למכירת חנות אמזון מאפיינים ייחודיים שכדאי להכיר. עבור המוכר כדאי להיות מודע למאפיינים ייחודיים אלה על מנת למקסם את פוטנציאל הרווח שלו בעת מכירת החנות בעוד שעבור הרוש כדאי להיות מודע למאפיינים אלה כדי לוודא שהוא רוכש נכס איכותי ובעל ערך.

יחסי אמונאות בדיני חוזים

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

פסק דין חדש של בית המשפט המחוזי בבאר שבע קבע, כי במקרים המתאימים ניתן לראות התקשרות חוזית בין שני צדדים פרטיים כמקימה יחסי "אמונאות" במסגרתה מוטלת על אחד הצדדים לחוזה חובת נאמנות מוגברות כלפי הצד שכנגד. בית המשפט הוסיף וקבע כי במקרים מהסוג הזה, הפרת החוזה בידי הצד שעליו מוטלת חובת נאמנות מהווה לא רק הפרה חוזית אלא גם הפרה של חובת הנאמנות ובמקרים כאלה שיש להחמיר עם המפר בחישוב הפיצויים, בהטלת נטל הראיה ואף להימנע מהפחתת הפיצויים בגין אשם תורם.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.