מאת:

בימים אלו הוגשה על ידי משרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי עתירה לבג"ץ (בג"צ 1844/10) אשר עניינה סירובו של משרד השומה לתקצר (לשדר) את דוחותיו של העותר כשומות עצמיות והחלטתו החד צדדית לשנות את שומותיו העצמיות של העותר כראות עיניו - התנהלות נעדרת תוקף חוקי, המנוגדת למושכלות היסוד בשיטת המס בישראל והמרוקנת מכל תוכן את הליכי השומה הקבועים בפקודת מס הכנסה העומדים לרשות נישום הסבור כי קופח על ידי החלטת רשות המסים.

על פי הוראותיה המפורשות של פקודת מס הכנסה, שעה שנישום מגיש דוחותיו לפקיד השומה מחובתו של פקיד השומה לתקצר (לשדר) הדוחות במערכת המחשב שלו כמות שהם "as is" ולחשב על פיהם את גובה המס - על כן דוחותיו של הנישום מוגדרים בחוק כ"שומה עצמית", כשמם כן הם. בשלב זה אין לפקיד השומה כל סמכות לשנות את דוח הנישום, ולו במאום, ואין הוא רשאי להפעיל שיקול דעת אשר תוצאתו סטייה מהכנסתו המוצהרת של הנישום (זולת מקרים בהם נפלה בדוח טעות חשבון אריתמטית-טכנית).

לאחר תקצור דוחות הנישום כשומות עצמיות, קובעת פקודת מס הכנסה את שתי הפעולות החוקיות היחידות בהן רשאי פקיד השומה לנקוט בטיפולו בדוח המוגש לו על ידי נישום - או אישור השומה העצמית או קביעת שומה חלופית לפי מיטב שפיטה. דהיינו, כל שינוי שיעשה פקיד השומה כראות עיניו בתקצור דוחות הנישום (למעט תיקון טעות אריתמטית ככל שנפלה בדוח) יוצר מצב בו פקיד השומה עושה שעטנז בלתי חוקי של הוראות הפקודה, אשר כאמור אוסרות על פקיד השומה לערוך שינויים בדוחות הנישום ובמקרה של מחלוקת בינו לבין הנישום בנוגע לתוצאת המס מסמיכות את פקיד השומה להוציא לנישום שומת מיטב שפיטה חלופית לדחותיו המוצהרים.

בעניינו של העותר, החליטה רכזת ממשרד השומה לתקצר מחדש את דוחותיו כראות עיניה על פי שיקול דעתה הסובייקטיבי באופן היוצר הכנסה "וירטואלית" ביתר, וזאת כתחליף להוצאת שומת מיטב שפיטה. בהימנעותה מהוצאת שומת מיטב שפיטה, למעשה מנעה הרכזת מהעותר את זכותו להגיש השגה ולערער על החלטתה הנ"ל, הואיל ועל פי הוראות החוק כמו גם הגיונם של דברים, השגה וערעור ניתן להגיש אך ורק על שומת מיטב שפיטה של פקיד השומה, ולא על דוח שומה עצמית אשר הוכן והוגש על ידי הנישום בעצמו.

בעשותה כן, מלבד פועלה בחוסר חוקיות ובחוסר סמכות תוך ריקון מתוכן של כל הליכי השומה הקבועים בחוק, הלכה ולמעשה חסמה הרכזת את גישתו של העותר לערכאה שיפוטית או מעין שיפוטית מתאימה. על כן עתר העותר לבג"ץ באמצעות באי כוחו ממשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי לשם קבלת צו שיפוטי אשר יורה לפקיד השומה לתקצר את דוחותיו כמות שהם, וככל שהלה סבור כי החבות במס שונה מהמוצהר על ידי העותר, כי יתכבד ויוציא לעותר שומת מיטב שפיטה על פי דין - ולא ינקוט ב"קיצור דרך" לא מוצלח תוך יצירת שעטנז של הוראות החוק בניסיון לעקוף "עבודה מיותרת" הכרוכה בפרוצדורה של הוצאת שומת מיטב שפיטה, על חשבון כיסו של הנישום.

לקבלת ייעוץ של עורך דין במיסים צור קשר עם משרד עורכי הדין

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.