מאת:

בית המשפט השלום בחיפה קיבל את תביעתה העקרונית של חברת יוסף חיים (יבוא ושיווק) בע"מ, משווקת מוצרי "גולד ליין", וקבע כי סיווג סחורה שיובאה לישראל על ידי רשויות המכס הינו שגוי, וכי יש לקבל את הסיווג המוצע על ידי התובעת ולהשיב לה את התשלום שחויבה היא לשלם כתוצאה משינוי סיווג זה.

במסגרת פעילותה המסחרית ייבאה התובעת מנורות נטענות לשם מכירתן כתאורה רב תכליתית. לצורך תשלום המסים הנדרשים ולאור אופיין של המנורות, סיווגה התובעת במסגרת מסמכי הייבוא את המנורות כ-"מנורות חשמליות מיטלטלות/ניידות". אולם, עובדת קיומו של שקע בגב המנורות המאפשר תלייתן על גבי קיר וכי המנורות חסרות ידית אחיזה, הובילה את רשויות המכס למסקנה מנוגדת לפיה המנורות אינן ניידות, ולפיכך יש לסווגן כ-"תאורת חירום הנדלקת באופן אוטומטי עם הפסקת החשמל".

לסיווג המנורות קיימת משמעות ישירה לגבי גובה המסים שהתובעת נדרשת לשלמם לצורך ייבואן, ואכן לאור הסיווג השונה נדרשה התובעת לשלם הפרשי מס בסך של עשרות אלפי שקלים. התובעת באמצעות עו"ד תמיר קלדרון, שותף במשרד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, צדרבוים, הגישה תביעה כנגד רשויות המכס בו נטען כי יש לקבל את סיווגה של החברה כפי שנרשם במסמכי הייבוא שכן מדובר כמנורות חשמליות מיטלטלות ניידות המתוכננות לפעול באמצעות מקור אנרגיה שלהן - ומנורות ניידות אלו פטורות מתשלום מכס. לעומת זאת, הסיווג שרשויות המכס קבעו הינו סווג שגוי הגורם לתשלום נוסף של מס על אותן מנורות.

על מנת להוכיח את טענות התובעת, עו"ד קלדרון הצביע כי המנורה העומדת במחלוקת מיועדת לשימוש רב גוני בבית ומחוצה לו וכי מדובר במנורה נטענת היכולה לפעול על מקור מתח פנימי שהוא סוללה, מה שמוכיח כי זו עומדת במבחן קבלת הפטור לסיווג מתשלום מכס. כמו כן טען עו"ד קלדרון כי מדובר במנורה שרוחבה 5.5 ס"מ בלבד (כשל טלפונים סלולריים הנמכרים כיום בשוק), בעלת מבנה המאפשר אחיזה עם כפתור נוח להפעלה, וששוקלת כמו טלפון סלולרי ממוצע, כך שלא ברור מדוע זה רשויות המכס מבקשות לסווגה ככזו שלא ניתן לנייד ממקום למקום.

קביעת בית המשפט

לאחר בחינת טענות התובעת וטענות רשויות המכס, ולאחר שבית המשפט התרשם מהמנורה וממנורה נוספת דומה שהוגשה לו, קיבל הוא את מלוא תביעתה של התובעת וציין כי די בתיאור המוצר שעונה על סיווג מנורה כניידת ולקבוע כי התובעת סיווגה באופן נכון את המוצר ולכן זכאית היא להחזר. בית המשפט קבע כי לא רק שהמנורה יכולה להיות ניידת, היא הרבה יותר ניידת ממנורה אחרת שהוגשה לו שהיא כבדה ומסורבלת ושיש לה ידית אחיזה. כך, בית המשפט גם קיבל את הטענה בדבר ה-"אבסורד" שהציג בפניו עו"ד קלדרון שמנורות גדולות, עוצמתיות וכבדות בהרבה, המשמשות לתאורת חירום, כן סווגו על ידי רשויות המכס כמנורות ניידות רק בשל קיומה של ידית אחיזה. זאת, כאשר המוצר שייבאה התובעת, הינו קל יותר, בעל מבנה מעוצב לאחיזה כך שאינו דורש ידית ועל אף זאת רשויות המכס מבקשות לראותה ככזו שאינה ניתנת לניוד, ומיועדת לחיבור קבוע לתקרה או לקיר.

גם במישור המשפטי קיבל בית המשפט את טענותיו של עו"ד קלדרון, בקובעו כי יש להעדיף את גרסתה של התובעת על פני זו של רשויות המכס וכי אין בצו תעריף המכס ובתוספות לו דרישה כלשהיא לקיומה של ידית אחיזה בכדי להגדיר את המנורות כניידות. עוד נקבע כי על אף שישנה אפשרות הפעלה אוטומטית של המנורות בעת הפסקת זרם החשמל, אין לקבוע כי מדובר ב-"תאורת חירום מובהקת", זאת כיוון שהמנורות ניתנות להסרה מידית ואינן מיועדות להיות מקובעות לקיר באופן אופקי.

בסיומו של פסק הדין קבע בית המשפט כי הוא מקבל את טענות התובעת והורה למדינה להשיב לה את תשלומי המס העודפים אותן נאלצה לשלם עקב הסיווג השגוי של המנורות מצידה של המדינה.

עו"ד תמיר קלדרון מסר כי המקרה הזה מגולל סוג של חוסר הגיון ואף אטימות של שלטונות המכס כלפי ציבור היבואנים והמשווקים, שמתבטא בסופו של דבר גם במחיר שהצרכנים משלמים על המוצרים הנרכשים על ידם ועל יוקר המחיה שכה מדברים עליו, אולם דומה כי אין למדינה באמת אינטרס להפחתתו, וחבל שכך.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

יבוא מוצרים לישראל ולמדינות נוספות

מאת: אלי דורון, עו"ד

הניסיון מלמד כי מוצר המצליח במדינה מסוימת, בסבירות גדולה יצליח גם במדינת ישראל ו/או במדינות אחרות, כך שבהחלט יש בנמצא הגיון כלכלי באיתורו של מוצר מוצלח באזור מסוים של העולם – סין, אירופה, ארה"ב ועוד - וייבואו לישראל ולמדינות נוספות.

תכנית "נטו למשפחה" - הרהורים על הפחתת המכס על נעליים וסלולריים

מאת: אלי דורון, עו"ד; ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); חגי אפלקר, רו"ח ומשפטן

לפני ימים ספורים פרסמה רשות המסים הודעה, כי שר האוצר חתם במסגרת תכנית "נטו למשפחה" על הצו המבטל את המכס המוטל על יבוא נעליים. הודעה זו באה בהמשך להודעה מן החודש שעבר בעניין חתימת שר האוצר על הצו המבטל את מס הקנייה על טלפונים סלולריים.

רשות המיסים פרסמה את העמדות החייבות בדיווח לשנת 2016

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; רימון זינאתי, עו"ד

לאחרונה ובהתאם להוראות סעיף 131ה' לפקודת מס הכנסה, להוראות סעיף 67ד' לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 ולהוראות סעיפים 231ד' ו-231ה' לפקודת המכס, שעניינם "נקיטת עמדה חייבת בדיווח", פרסמה רשות המסים את רשימת העמדות החייבות בדיווח מטעמה לשנת 2016.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.