מאת: ; ;

הדרכים לטיפול בגביית חובות לעסק שלך

חובות כספיים הינם תופעה אשר כמעט כל עסק בישראל נתקל בה במהלך פעילותו העסקית השוטפת. חובות כספיים אשר אינם מטופלים ונאכפים, עלולים לגרום לעסק לאובדן הכנסות של ממש ופגיעה בתזרים המזומנים וניהול העסק באופן תקין.
עסקים רבים מוצאים עצמם מול שורה של לקוחות פרטיים ו/או עסקיים, החייבים להם כספים בגין שירות כזה או אחר שניתן, אולם, אלה האחרונים מסרבים לשלם. למעשה, מדובר בתופעה נפוצה ורחבה – קיימים מקרים בהם לקוחות משלמים תשלום חלקי או לא משלמים בכלל, ואף ייתכנו מקרים בהם שיק שנמסר הוצג לפירעון על ידי בתי העסק אולם חזר בהיעדר כיסוי מספיק או שניתנה לגביו הוראות ביטול על ידי הלקוח בשל טענות על התמורה אותה קיבל ובמצב דברים זה לא יהיה מנוס אלא מלפעול כנגד אותו לקוח לשם גביית החוב. הדבר ייעשה במסגרת ניהול הליך בהוצאה לפועל או הליך משפטי בבית המשפט לצורך בירור המחלוקת וגביית הכספים שלא שולמו.
 
הפעולה הראשונה בתהליך הגבייה - מכתב אזהרה
אם ניהול הגבייה מול הלקוח אינו מניב פרי במשך תקופה, ישלח ללקוח מכתב אזהרה המורה לו לשלם את הסכום באופן מיידי, על מנת להימנע מהעברת התיק לטיפולו של עורך דין לצורך גביית החוב. במקרה שהחייב יבחר להתעלם ממכתב האזהרה או מהליכי הגבייה שננקטו עד כה, ניתן יהיה להעביר את הגבייה לטיפולו של עורך דין, מטעמו יישלח מכתב טרם נקיטה בהליכי הוצאה לפועל או בהליכים משפטיים על פי חוק. בנקודת זמן זו, גביית החוב מהלקוח עוברת הלכה למעשה לטיפול משפטי ישיר על ידי עורך דין, שצפוי לצמצם את פרק הזמן שיחלוף עד להסדרת התשלום.
בטרם פנייה לערכאות משפטיות, על בעל עסק המעוניין לנקוט בפעולות משפטיות כנגד לקוח שלא שילם, לוודא, כי יש בידיו אסמכתאות ו/או ביטחונות שחתם או מסר הלקוח וזאת על מנת לבחור את המסלול הנכון עבורו לצורך הגשת תביעה. כך לדוגמא, עסק המחזיק בידיו שטר חוב עליו חתום הלקוח, יוכל לפתוח כנגדו תיק הוצאה לפועל ללא התראה מוקדמת בהתאם לסעיף 81 לחוק ההוצאה לפועל. הדבר זהה ככל ובעל העסק מחזיק בשיקים המשוכים על שם הלקוח שחזרו בהיעדר כיסוי.
 
במקרים בהם בעל העסק מחזיק במסמך חתום (שאינו שטר) על ידי לקוח או מי מטעמו, כגון: הסכם התקשרות, חשבוניות מס חתומות, תעודות משלוח או טופס הזמנה, יוכל להגיש תביעה על סכום קצוב ישירות בלשכת ההוצאה לפועל וזאת, במידה והחוב הכולל הוא עד לסכום של 75,000 ₪.
גם במקרים בהם בעל העסק אינו מחזיק באחד מהמסמכים המוזכרים לעיל, אין הדבר אומר כי מדובר בחוב אבוד וגם במקרים אלו בהם לא קיימת אסמכתא המעידה על היווצרות החוב, ניתן יהיה לדרוש את פירעון החוב באמצעות תביעה כספית לבית המשפט (בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי) במסלול שייקבע – בהתאם לגובה החוב הנתבע. בסיום ההליך המשפטי, עם קבלת פסק דין לטובת בעל העסק ניתן יהיה לפתוח תיק בלשכת ההוצאה לפועל לצורך מימושו של פסק הדין.
 
גביית חובות בעידן פשיטת הרגל וחוק חדלות פירעון
אין זה סוד שהליכי חדלות פירעון הפכו נפוצים מאוד בקרב החייבים, בעיקר לאור כניסתו של חוק חדלות פירעון לתוקף בחודש ספטמבר 2019. למעשה, כיום ישנה קלות יחסית שבה כל אדם המסובך בחובות יכול לפנות להליך חדלות פירעון.
בענייננו, חשוב לציין כי לא ניתן לפתוח תיק הוצאה לפועל כנגד אדם המצוי בהליך מסוד זה. כנגד יחיד המצוי בהליך חדלות פירעון ניתן צו פתיחת הליכים, והדרך היחידה לגבות את החוב היא באמצעות הגשת תביעת חוב (כל עוד מתנהל ההליך). את תביעת החוב יש להגיש בתוך 6 חודשים ממועד מתן צו פתיחת הליכים. במקרה כזה, בהנחה שבסופו של יום יינתן לחייב צו הפטר והוא יופטר מחובותיו, אזי, הנושה עשוי לקבל דיבידנד (חלקי או מלא) בגין תביעת החוב שהוגשה במסגרת ההליך.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.