מאת:

במהלך שנת 2012, נכנס לתוקפו תיקון 113 לחוק העונשין התשל"ז, 1977. תיקון זה, חוקק על רקע המצב המשפטי שקדם לו, בו סמכות הענישה של שופט בישראל רחבה מאוד ושיקול דעתו רב ואולם סמכותו הייתה כמעט נטולת הנחיות. האמנם קיימות מספר עבירות לגביהן נקבע עונש מרבי בחוק, אך גם במקרה שכזה, שיקול דעת רחב נותר בידי בית המשפט בקביעת העונש הקונקרטי בכל מקרה ומקרה, עד לתקרת הענישה הקבועה בחוק וללא כל הנחיות ו/או הכוונה של המחוקק בנושא.

בעניין הענישה, קיימים מספר עקרונות עיקריים: גמול, הרתעה אישית או כללית, הגנת שלום הציבור ושיקום.
טרם תיקון 113, ההכרעה בדבר סדר העדיפויות בין העקרונות השונים אינה הוסדרה בחקיקה והייתה מסורה לשיקול דעתו הכמעט בלעדי של השופט. תיקון 113 בא לעגן בחוק העונשין את עקרונות הענישה שעל השופט להתחשב בהם ולקבוע את האיזונים ביניהם. ע"פ התיקון, נקבע כי עקרון העל החל בדיני העונשין יהיה עקרון ההלימות, לפיו, נדרש יחס הולם בין חומרת המעשה, העבירה ואשם הנאשם לבין חומרת העונש שיוטל עליו. יחס זה מבטא את עיקרון הגמול.

עיקרון זה מעוגן בסעיף 40 והוא מותיר בידי בית המשפט שיקול דעת תחום ומודרך בדבר סוג העונש ומידתו. בבואו של בית המשפט לדון בעונשו של נאשם שביצע עבירה, עליו לקבוע מתחם עונש הולם למעשה העבירה שביצע הנאשם, בהתאם לעקרון המנחה ולשם כך יתחשב בערך החברי שנפגע מביצוע העבירה, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירה ולאחר מכן יעבור לקבוע את עונשו של הנאשם במסגרת מתחם העונש אותו קבע. עם זאת, קובע התיקון שני חריגים לעקרון ההלימות בהם ניתן להתחשב במטרות ענישה נוספות ולחרוג כתוצאה מכך ממתחם העונש. האחד, חריג לקולה – לצורך שיקום והשני, חריג לחומרה – לצורך שמירה על שלום הציבור מפני הנאשם. במקרים כאלה, רשאי בית המשפט לחרוג מעקרון ההלימות, אך לא להתעלם ממנו ועל כן, במקרה בו בחר בית המשפט לחרוג ממתחם העונש אותו קבע, עליו לנמק זאת בפירוש בגזר הדין.

במקרה של ריבוי עבירות, גם כן, יקבע בית המשפט את מתחם העונש לכלל העבירות שבוצעו יחד תוך התחשבות בשיקולים לעיל ולאחר מכן, יעבור לבחון את המקרה מבחינה סובייקטיבית, מבחינת הנאשם ובהתאם, יקבע את עונשו. אם כן, אנו רואים כי תיקון 113 לחוק העונשין נועד לערוך מעט סדר בעניין הענישה, דרך מתן הנחיות ברורות לשם קביעת העונש ובכך, יוותר בידי בית המשפט שיקול דעת רחב אלא שכעת, יהיה הוא כפוף לעקרונות המנחים אותם קבע המחוקק.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

3.5 ע"י 4 גולשים

עשוי לעניין אתכם

מועד הגשת התביעות במסלול האדום

מאת: אלי דורון, עו"ד

בהתאם לסעיף 36 לחוק מס רכוש וקרן פיצויים התשכ"ח 1961, תביעה לפיצוי בגין נזק עקיף במסלול האדום תוגש תוך שלושה חודשים מקרות הנזק. אך מאחר ומלחמת חרבות ברזל נמשכת כבר חודשים ארוכים הובהרו פרטים נוספים.

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.