מאת:

הבנקים הגדולים בישראל מיישמים את הוראות חוק ה-FATCA האמריקאי

במטרה להעמיק את הגבייה ולתפוס עד כמה שיותר נישומים אזרחי ארה"ב (פרטיים וחברות) ברשת המס האמריקאית, וכן לגבות מס ממיליוני אמריקאים מעלימי הכנסה שחיים מחוץ לארה"ב, חוקק בשנת 2010 חוק הנקרא "החוק לאכיפת מיסים בחשבונות זרים" או בשמו האמריקאי: Foreign Account Tax Compliance Act. ראוי לציין שאזרחי ארה"ב ברחבי העולם חייבים בדיווח שנתי, אף אם הם בעלי אזרחות כפולה, על הכנסותיהם במידה ועברו את רף ההכנסה של 10,000$ לשנה (חובת הדיווח חלה, אף אם לא יהיה צורך בתשלום מס כלשהו).
 
עיקרי החוק הינם:
  1. החלת חובת דיווח מיידית על אזרחים מחזיקי נכסים פיננסיים זרים בשווי שעולה על 50,000$ - לצורך כך מיושם טופס חדש (8938) שיצורף לדיווח השנתי הרגיל.
  2. החלת חובת דיווח על מוסדות פיננסיים ברחבי העולם, לגבי חשבונות של אזרחים אמריקאיים שמתנהלים אצלם.
  3. החלת חובת דיווח על מוסדות פיננסיים ברחבי העולם, לגבי חשבונות של חברות זרות אשר לאזרחי ארה"ב יש בהן בעלות, שליטה, או אחזקה משמעותית (מעל 10%).
  4. מוסדות פיננסיים אלה יחויבו להיות מחוברים לרשות המיסים האמריקאית (IRS), וידווחו למערכות שלה באופן שוטף.
  5. כניסת מערכת ONLINE שתהא מחוברת למערכת דיווח המס של ה-IRS ותיכנס לפעולה בתאריך 1/1/2013.
  6. על המוסדות הפיננסיים ברחבי העולם תהא מחויבות לחתום על הסכם עם ה IRS על העברת המידע המבוקש. העברת המידע תבוצע באמצעות טפסים מובנים שהכינה רשות המיסים האמריקאית.
  7. על מוסדות פיננסיים שיסרבו לשתף פעולה עם החוק, יוטל מס במקור בשווי של 30% שינוכה מכל העברות כספים מארה"ב הן למוסדות והן לחברות ו/או ליחידים, בשל פעילות עסקית שתבוצע בתוך ארה"ב.
  8. המוסדות הפיננסיים יכול שיהיו: בנקים, בתי השקעות, נאמנויות, חברות ביטוח ועוד.

על מנת להקל את יישום החוק, תכננה אותו רשות המיסים האמריקאית(IRS) שייכנס בשלבים:

א. ינואר 2013 – כניסת החוק לתוקף.
ב. ינואר 2014 – מוסדות פיננסיים זרים יידרשו למסור את שמות בעלי החשבונות האמריקאיים, כתובת מגורים, מספר חשבון בנק ויתרה.
ג. ינואר 2016 – מוסדות פיננסיים זרים יידרשו למסור בנוסף גם פירוט הכנסות של בעלי החשבון.
ד. ינואר 2017 – מוסדות פיננסיים זרים יידרשו למסור פירוט של כל העסקאות של בעלי החשבון.

במטרה לקבל בהמשך הדרך את הסכמתן של מדינות רבות בעולם למהלך, נחתמו הסכמים ראשונים מיוחדים עם צרפת, אנגליה, גרמניה, איטליה וספרד להעברת מידע הדדי בנושאי מיסים. במסגרת ההסכם יבצעו המדינות שחתמו שינויי חקיקה פנימיים במדינותיהן על מנת לאכוף את חובת הדיווח לגבי החשבונות שמתנהלים בארצן והמוחזקים על ידי אזרחי ארה"ב. וכן יעדכנו את תוכנות המחשב שלהן על מנת שיוכלו לעמוד בקשר מקוון עם מערכות המחשב של רשות המיסים האמריקאית (IRS).

 

החששות של המוסדות הפיננסיים במדינות להצטרף למהלך ברורים בהחלט וביניהם:

  1. הפיכה לזרוע אכיפה של רשות המיסים האמריקאית ("האיש הרע").
  2. הכבדה כלכלית, בשל הצורך להתאים עצמם לדרישות רשות המיסים.
  3. העברת הכספים המושקעים אצלם יועברו לרכישות נדל"ן.
  4. הליך הגילוי יביא עמו בריחה המונית של משקיעים והפסדים כספיים עצומים.
  5. לקוחות לא יהיו מוכנים לשתף פעולה, לחתום על כל הטפסים הנלווים הנדרשים ע"י ה-IRS לפתיחת החשבון, מה שיאלץ אותם לוותר על אותם לקוחות.
  6. משיכת הכספים העצומה, תיאלץ אותם להעלות את הריבית על האשראי שהם נותנים.
  7. רשויות מס זרות אחרות, יקפצו על העגלה ויטילו אף הן חובת דיווח.
מה המצב בישראל נכון להיום לגבי הערכות לחוק?
  1. על פי ההערכות, בישראל יש כ-200,000 אזרחי ארה"ב, שמתוכם כ-80,000 מחויבים בדיווח (לפי תנאי רשות המיסים בארה"ב), לפי חוקי המס האמריקאי עוד בטרם חוקק החוק החדש.
  2. המוסדות הפיננסיים ותחילה הבנקים, כבר החלו לשתף פעולה עם ה-IRS בלימוד של כל הדרוש על מנת לעמוד בדרישות החוק.
  3. חלק נכבד מחייבי הדיווח לא מחכה ליישום בינואר 2013 והחל כבר למשוך את הכספים ולהעבירם למקומות אחרים (בעיקר לאסיה (סינגפור), ולחשבונות שנפתחים ללא שימוש בדרכון האמריקאי) ולרכישות נדל"ן, לנוכח החשש הכבד שישראל בשל היחסים הטובים עם ישראל תיענה לבקשה.
  4. בהתאם לאמנת כפל המס שקיימת בין ישראל לארה"ב , ברור שלא כל מי שידווח יאלץ אכן לשלם מס (המס בישראל ברוב המקרים גבוה מהמס המוטל בארה"ב), אלא אם כן ישנו מס המוטל בארה"ב שלא קיים בישראל (כדוגמת מס עיזבון).
  5. במידה והמוסדות הפיננסיים הגדולים ברחבי העולם שמתנגדים נמרצות ליישום החוק, יוותרו ויספקו את המידע המבוקש, לא תהיה לישראל ברירה, אלא ליישר עמם קו.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

4 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הפטר על חוב מזונות - פסק דין תקדימי

מאת: אלי דורון, עו"ד

פס"ד תקדימי וחשוב זה קבע כי בתנאים מסוימים ניתן ליתן הפטר לחוב מזונות בהליך פש"ר או חדל"פ

השיטה היעילה לגביית חובות מלקוחות

מאת: אלי דורון, עו"ד

בעולם העסקי, כמעט כל עסק או גוף מסחרי, נתקל מפעם לפעם בתופעה של לקוחות, החייבים בתשלום על התמורה בגין השירות או המוצר שסופקו להם. תהליך גביית חוב על פי דין נעשית בהדרגה, 'מהקל אל הכבד', תוך הפעלת סנקציות בחומרה מתגברת על החייב על מנת לכפות את פירעון החוב.

הדרכים לטיפול בגביית חובות לעסק שלך

מאת: אלי דורון, עו"ד

חובות כספיים הינם תופעה אשר כמעט כל עסק בישראל נתקל בה במהלך פעילותו העסקית השוטפת. חובות כספיים אשר אינם מטופלים ונאכפים, עלולים לגרום לעסק לאובדן הכנסות של ממש ופגיעה בתזרים המזומנים וניהול העסק באופן תקין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.