מאת:

רווח הון נוצר בעת מכירת המקור אשר מניב את ההכנסה, עם זאת האבחנה בין הכנסה הונית להכנסה פירותית אינה תמיד ברורה וקלה. מקובל לדמות הכנסה פירותית להכנסה הנובעת ממכירת הפירות הגדלים על העץ בעוד הכנסה הונית היא זו שנובעת ממכירת העץ עצמו. על מנת שניתן יהיה לסווג את התמורה כרווח הון, עלינו לתור תחילה אחר הנכס. במאמר זה נתייחס לבחינתו של הידע הגלום בייצור המוצר או לחילופין זכויות קניין רוחני כלשהן הקשורות במוצר ובכלל זה הזכויות לרישום הפטנט במוצר.

 

בפסק דין בנימין רוזנברג נדרש בית המשפט לשאלת סיווגו של תקבול ממכירת ידע, בקובעו כי שאלת סיווג התקבול כהכנסה פרותית או כהכנסה הונית תיקבע עפ"י התשובה לשאלה: "אם בעל הידע מכר אותו ונפרד ממנו או אם שמר לעצמו זכות מקבילה לשימוש בידע או להעמידו גם לרשות אחרים". בפסק דין מ.אל-על דובר היה בפועל שהתמחה בייצור מזרונים אשר העביר ידע לחברה מסוימת, אך במקביל שמר לעצמו את הזכות להמשיך ולהשתמש בידע בעצמו. ביהמ"ש קבע, כי מדובר בהכנסה עסקית רגילה הואיל והנישום לא נפרד מהידע שלו, עובדה המאפשרת לו בעתיד לעשות בידע שימוש נוסף באופן עצמאי. ברי, כי בסיטואציה זו לא מדובר במכירה של "העץ", כלומר מקור ההכנסה, אלא במכירה של הפירות, היות והמקור הכלכלי של הנישום (הידע) הינו מקור קיים ושריר, הניתן לשימוש אף לאחר המכירה.

 

לאור האמור, הכנסה כתוצאה מהעברת ידע לאחר ניתנת לסיווג כהכנסה הונית, במידה ובעל הידע מגביל בהסכם ההעברה את הזכות שלו להשתמש בידע או להעבירו לאחר למשך כל תקופת חיי הידע ונפרד ממנו לצמיתות מבלי יכולת להשתמש בו או להעמידו לאחר למטרות עסקיות/כלכליות. נוסיף ונציין עוד, כי סעיף 89(ג) לפקודה קובע מפורשות, כי עסקה העשויה להתחייב הן לפי פרק ב' (הכנסה פירותית) והן לפי פרק ה' (הכנסה הונית), תחויב במס רק לפי פרק ב', ובענייננו: תחויב במס כהכנסה מעסק לפי סעיף 2(1) לפקודה ולחילופין תחויב במס כהכנסה מתמלוגים לפי סעיף 2(7) לפקודה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.