מאת:

סעיף 41 לחוק מע"מ קובע כי אין לנכות מס על תשומות אלא אם הן לשימוש בעסקה חייבת במס. לעניין מהותו של סעיף 41 הנ"ל הסביר המלומד פרופ' אהרון נמדר בספרו "מס ערך מוסף" (חושן למשפט-2000) (להלן: "נמדר"), בעמ' 529-530: "המשמעות של הוראת הסעיף הנה שהמחוקק מתיר לעוסק לנכות את מס התשומות, אך ורק אם הוא מצליח בסופו של דבר לגלגל את המס שחסך על צרכן הסופי, אך כאשר העסקה פטורה מן המס כי אזי העוסק בעצמו ייחשב כצרכן סופי, והוא לא יוכל לנכות את מס התשומות שהוטל עליו".

 

יוצא אפוא, כי לצורך בחינת תחולתו של סעיף 41 לחוק מע"מ השאלה העומדת על הפרק הנה האם העסקה העתידית הנה "עסקה החייבת במס", קרי עסקה שאינה פטורה ממס, וככל שהתשומה נועדה לשימוש בעסקה שאינה פטורה ממס, תותר היא בניכוי. חוק מע"מ קובע הוראות לעניין סוגי עסקאות הפטורים ממס, ובכלל זה סעיפים 31-35 לחוק, המגדירים עסקאות מסוימות כעסקאות פטורות. פסקי הדין אשר ניתנו בעבר על ידי בימ"ש העליון בעניין סעיף 41 לחוק מע"מ התמקדו אך ורק במקרים בהם טען מנהל מע"מ כי אין להתיר את הקיזוז מן הטעם שהתשומות נועדו לשמש בעסקה הפטורה ממס, ומקום בו נקבע על ידי בימ"ש כי כך אכן הדבר, לא הותר קיזוז התשומות. (ראו לאחרונה: ע"א 507/02 ממונה אזורי מע"מ חיפה נ' אבי צמיגים בע"מ, פ"ד נח(3) 817 [6]; ע"א 9142/02 מנהל מע"מ עכו נ' החברה לפיתוח כפר ורדים בע"מ, מיסים כ/2 (אפריל 2006) ה-1 עמ' 1). באותם מקרים שהובאו בפני ביהמ"ש, לא נצטרך הוא להכריע בשאלת המבחן הראוי שיש להחיל לצורך בחינת קיומה של עסקה עתידית מן הטעם הפשוט שדבר קיומה של עסקה עתידית לא היה מוטל בספק. למעשה, רק פסקי הדין של בימ"ש מחוזיים ניתנו בנושא הנדון והמגמה הבולטת בהם היא כי צריכה להתקיים הסתברות גבוהה או סיכוי טוב שעסקה עומדת להתבצע וכי היא תהיה חייבת במע"מ כל זאת, כשאר בימ"ש בוחן את ההסתברות בדיעבד (ראו ע"ש (חיפה) 285/92 אלוני עופר בע"מ נ' מנהל מע"מ, ע"ש (חיפה) 139/00 בעיר אחזקות בע"מ נ' מנהל מע"מ חיפה; ע"ש (חיפה) 316/00 כהן נ' מנהל מע"מ). יחד עם זאת, צריך לזכור כי מדובר בפסיקה מנחה בלבד ולא בהלכה מחייבת.

 

לנו נדמה כי הגיעה השעה כי תצא הלכה מחייבת ברורה באשר לשאלה אם נכון לשלול, מכוח סעיף 41 לחוק מע"מ את ניכויו של מס תשומות הכלול בחשבוניות שהוצאו כדין לעוסק, גם במקרים בהם אין ספק כי כאשר תצא עסקה לפועל, תהא זו עסקה חייבת במס, אלא שחוסר הוודאות נוגע לשאלת קיומה של אותה עסקה עתידית זו. לדעתנו לעניין דין קיזוז התשומות על פי סעיף 41 לחוק מע"מ, יש ליישם מבחן פרוספקטיבי צופה פני עתיד (הנערך במועד שבו הוצאה ההוצאה) ולא רטרוספקטיבי הבוחן בדיעבד את הסבירות לקיומה של עסקה בפועל. פרופ' נמדר, בספרו הנ"ל ממתייחס לעניין מבחן "הסתברות סבירה", בעמ' 535- 536 כדלקמן: "לדעתנו, יש לאמץ את העמדה הקובעת כי אין להרחיק לכת עד כדי כך, אלא בכל מקרה יש לבדוק מהי ההסתברות שהעסקה העתידית עשויה להתבצע בעתיד הנראה לעין ואם יש סיכוי סביר לביצוע העסקה יש להתיר את ניכוי מס התשומות". קביעה אשר תכרוך בין זכות ניכוי התשומות לקיומה של עסקה עתידית חייבת במס בפועל מעגנת בתוכה ניסיון בלתי אפשרי לצפות אירועים עתידיים. שהרי, לא אחת עסקינן בעסקאות ארוכות טווח. עוסק סביר לא יהיה מוכן לשרור באי של חוסר ודאות אשר עתיד לגלגל על שכמו בעתיד את נטל המס הגלום בתשומות שהוציא בהווה. בגישה שמבכרת התרת ניכוי תשומות בגין עסקאות חייבות מס בפועל בלבד, מעבירה מסר מגונה לעוסקים לא ליטול סיכונים עסקיים ולא להשקיע. בסופו של יום שכרה של הגישה הנ"ל עלול לצאת בהפסדה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.