מאת:

בפס"ד בנימין רוזנברג, פסק הדין החשוב ביותר בסוגיית אופן סיווג הכנסה ממכירת ידע, נדרש ביהמ"ש לשאלת סיווגו של תקבול ממכירת ידע, בקובעו כי שאלת סיווג התקבול כהכנסה פרותית או כהכנסה הונית תיחתך עפ"י השאלה: "אם בעל הידע מכר אותו ונפרד ממנו או אם שמר לעצמו זכות מקבילה לשימוש בידע או להעמידו גם לרשות אחרים".

הלכה זו הולכת יד ביד עם הפסיקה האנגלית בפרשת ROLLS (Jeffrey V. Rolls Royce Ltd (1962) 40 T.C 443). בפרשה זו דובר ביצרן מנועי מטוסים אנגלי, אשר היה מעוניין למכור מנועיו למדינות שונות. מחד, אותן מדינות סירבו לרכוש את מנועי המטוסים, אך מאידך, היו מעונינות ברכישת הידע הטכני על מנת ליצור את המנועים בעצמן. היצרן האנגלי מכר לאותן מדינות את הידע הטכני תמורת תשלום מסוים, וטען כי התשלום הוא בעבור מכירת נכס הוני. בית הלורדים דחה טענתו בקובעו, כי בהעברת הידע לא נפגע הונו במאומה, הואיל והידע שלו עדין עומד לרשותו, יש לו זכות מקבילה למכור את הידע הטכני במנועים גם למדינות נוספות.

נודעת חשיבות אף לאינטרס הכלכלי שיש לפרט בידע שלו. ברי, כי בסיטואציה בה מסתכם האינטרס הכלכלי של המוכר בידע שלו באפשרות שיש לו להעבירו לגוף אחר שיכול לנצלו מבחינה כלכלית, חייב גילוי הידע להיחשב למכירה הונית, הואיל וברור כי לאחר המכירה לא יישאר בידי המוכר כלום. לשם הדיוק נדגיש, כי הנכס הנמכר הוא הזכות הייחודית להשתמש בידע.

בעמ"ה 300/65 מ. אל-על נ' פ"ש (רו"ח ט"ז 187, קפ"ד ה(1) 85) דובר היה בפועל שהתמחה בייצור מזרונים אשר העביר ידע לחברה מסוימת, אך במקביל שמר לעצמו את הזכות להמשיך ולהשתמש בידע בעצמו. ביהמ"ש קבע, כי מדובר בהכנסה עסקית רגילה הואיל והנישום לא נפרד מהידע שלו, עובדה המאפשרת לו בעתיד לעשות בידע שימוש נוסף באופן עצמאי. ברי, כי בסיטואציה זו לא מדובר במכירה של "העץ", כלומר מקור ההכנסה, אלא במכירה של הפרות, היות והמקור הכלכלי של הנישום (הידע) הינו מקור קיים ושריר, הניתן לשימוש אף לאחר המכירה.

לאור האמור לעיל, יוצא שישנה חשיבות להבחנה בין מכר מוחלט (בעל הידע נפרד ממנו לצמיתות) לבין מתן זכות שימוש בנכס (שמר לעצמו זכות מקבילה לשימוש בידע או להעמידו לרשות אחרים).
יודגש, כי מכירה מוחלטת יכולה להיות מכירה הונית או פירותית. במידה והעסקה של המכירה המוחלטת בוצעה במהלך העסקים הרגיל של העסק, תהיה זו עסקה פרותית ותקום חבות מס לפי סעיף 2(1) לפקודה.
בהנחיותיו הפנימיות התווה מס הכנסה מספר מבחנים לבחינת קיומה של מכירה מוחלטת (יובהר כי מבחנים אלו משמשים את מס הכנסה לבחינת קיומה של מכירה מוחלטת של תוכנות אך הרעיון ישים אף לענייננו).

מבחן הגג בודק אם הבעלים של הידע מעביר את החלק המהותי בידע שלו ומוותר עליו. למבחן גג זה מספר מבחני משנה: א. האם הבעלים נפרד מהנכס לצמיתות; ב. האם זכויות השימוש של הרוכש כמעט בלתי מוגבלות; ג. האם זכות הרוכש בנכס בלעדית; ד. האם לרוכש הזכות לתבוע ולהגן על הידע; ה. האם הרוכש חופשי לבצע שינויים והתאמות וכל יישום הרצוי לו בידע; ו. האם הרוכש רשאי להפיץ את הידע לציבור ע"י מכירה, השכרה או השאלה, בכל דרך שהיא; ז. האם הרוכש רשאי להציג את הידע ברבים; ח. האם על הרוכש לא חלים תנאים כגון השמדת הידע לאחר זמן מוגדר או החזרתו בצורה אחרת.

אשר על כן, ברי כי כל מקרה ייבחן לגופו, בהתאם לנסיבותיו הספציפיות.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.