7/2/2011
מיסוי יחידים בקפריסין והשלכות המס על ישראלים המשקיעים בה
בשנת 2003 נכנס לתוקפו החוק לתיקון פקודת מס הכנסה במסגרתו הוחלט לשנות את שיטת המס הנהוגה בארצנו.
עיקר הרפורמה התמצה במעבר משיטת מיסוי על בסיס טריטוריאלי, קרי מיסוי כל ההכנסות שהופקו או נצמחו בישראל בלבד,
למיסוי על בסיס פרסונאלי, קרי מיסוי כל ההכנסות של תושב ישראל, ללא תלות בזהות מקום הפקת ההכנסה.
התוצאה של שינוי שיטת המס והמעבר למיסוי על בסיס פרסונאלי פרושה הרחבה, הלכה למעשה, של בסיס המס בישראל, כך לדוגמא רווחי ישראלים רבים מעבר לים עשויים להיות ממוסים בישראל ולכן צומחת חשיבות רבה לשיטות/שיעורי המס במדינות בהם מוצאים ישראלים הזדמנויות להשקעה. במאמר זה נתמקד בשיטת המס בקפריסין לעניין מיסוי בינלאומי להכנסות יחידים וההשלכות הנובעות מכך על ישראלים.
סעיף 1 לפקודת מס הכנסה קובע לגבי יחיד, כי תושב ישראל הינו מי שמרכז חייו בישראל. לעניין זה יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים של הנישום, ובין השאר יש לקחת בחשבון את מקום ביתו הקבוע; מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו; מקום עיסוקו הרגיל או הקבוע; מקום האינטרסים הכלכליים הפעילים והמהותיים שלו; מקום פעילותו בארגונים, באיגודים או במוסדות שונים ועוד. בהתאם לפקודת מס הכנסה, לצורך קביעת תושבתו של הנישום יש להחיל את מבחן מירב הזיקות, הבודק את מכלול קשריו של הנישום אל מדינת התושבות (ישראל). ככל שלנישום קשרים משפחתיים, כלכליים וחברתיים רבים יותר בישראל, כך גדל הסיכוי כי רשויות המס יראו בו תושב ישראל, ולפיכך ימסו אותו בגין כל הכנסה שנצמחה לו ללא קשר למקום היווצרותה.
בנוסף, קובעת פקודת מס הכנסה חזקה הניתנת לסתירה, כי מרכז חייו של יחיד בשנת המס הוא בישראל אם:
א. שהה בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר
ב. שהה בישראל בשנת המס 30 ימים או יותר, וסך כל תקופת שהייתו בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה הוא 425 ימים או יותר.
לאור האמור, נישום אשר על פי מבחני התשובות נחשב "תושב ישראל" ימוסה גם בישראל על הכנסותיו שהופקו מחוץ לישראל.
תושבות בקפריסין
באופן כללי תושבי קפריסין משלמים מיסים על הכנסה, שהופקה בקפריסין ומחוצה לה, בכפוף לפטורים מסוימים. תושבי חוץ, אשר מפיקים הכנסת עבודה בקפריסין ישלמו מס הכנסה רק על ההכנסה שהופקה בקפריסין. תושב קפריסין חייב במס על מלוא הכנסותיו ללא קשר למקום הפקת ההכנסה בעוד יחיד תושב חוץ חייב בקפריסין על הכנסה שהפיק בקפריסין בלבד. כדי שפלוני יעלה כדי הגדרת תושב קפריסין, עליו לשהות בקפריסין מעל 183 ימים בשנת מס. מעסיקים בקפריסין מחויבים לנכות במקור בכל חודש מהמשכורות המשולמות לעובדיהם את התשלומים עבור מס הכנסה וביטוח לאומי.
יחידים(תושבי קפריסין או תושבי חוץ) המפיקים הכנסת עבודה בקפריסין נהנים מפטור ממס לגבי ה-19,500 יורו הראשונים,
כאשר יתרת הכנסתם תמוסה בקפריסין על פי מדרגות המס, מיסוי פרוגרסיבי בהתאם לשיעורי המס הבאים:
Cyprus Individual income tax rates 2009
Tax % Tax Base (EUR)
0 Up to 19,500
20% 19,501-28,000
25% 28,001-36,300
30% 36,301 and over
בהתאם לאמור, נראה אפוא כי שיעור המס המקסימאלי בגין הכנסות יחיד הנו 30%.
נציין, כי בנוסף לאמור, בקפריסין קיים גם תשלום לביטוח לאומי בסך של 6.3% מן הכנסות היחיד (עד לתקרה של כ-46,000 יורו). לאור כל האמור לעיל, הריש שבטרם תנסו לבחון את מזלכם העסקי מחוץ לגבולות ישראל, במטרה להשיא רווחים בעידן השוק הגלובאלי, הרי שיש לבחון את השלכות המס הנובעות מכך. בכל מדינה ומדינה שיטות מס שונות במקצת, העשויות במקרים מסויימים להכריע בדבר כדאיותן של עסקאות שונות. שיעורי מס שונים בין מדינה למדינה אינם תמיד ידועים וברורים למשקיע החדש.
יודגש כי מאמר זה אינו ממצה את הסוגיה שבנדון עד תום ומאמר זה אינו נועד לשמש תחליף לייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית.
אנו ממליצים לכם להיוועץ, במידת הצורך, בעו"ד הבקיא בתחום המיסים, בכדי שיפרוש בפניכם את הסוגייה העולה על כל היבטיה.