מאת:

סעיף 65 לפקודת מס הכנסה קובע כי הכנסות בני זוג לעניין הפקודה ימוסו בהתאם לגובה הכנסתם המאוחדת. המשמעות של חישוב מאוחד זה משמעותית, שכן מדרגות המס הראשונות (בהן שיעור המיסוי נמוך יותר) יחול רק פעם אחת- על ההכנסה המשותפת. כמו כן, קיימים ניכויים וזיכויים אישיים אשר ניתן לקבלם רק מקום בו מבוצע חישוב מס נפרד.

על אף האמור, סעיף 66 לפקודה, מאפשר לבני זוג לערוך חישוב הכנסות נפרד, אך זאת רק כאשר הכנסת בן הזוג האחד באה ממקור הכנסה שהוא בלתי תלוי במקור ההכנסה של האחר.

סעיף 66 קובע הנחייה נוספת המגבילה את האפשרות להפריד בין ההכנסות. המדובר במקרים בהם לא יראו את הכנסות בן הזוג כאילו באו ממקור אחר, דוגמת הכנסה הנובעת מעסק בן הזוג השני, או חברה אשר בה לשני בני הזוג זכות בהנהלה או 10% מזכויות הצבעה בתנאים מסויימים.

המצב החקיקתי למעשה מקפח בני זוג העובדים יחד בעסק שבבעלותם לדוגמא, לעומת בני זוג שאינם עובדים באותו העסק או בחברה שבשליטתם ואשר זכאים לחישוב מס נפרד!

בתי המשפט החלו במגמה אשר הקלה את החלת מבחני "התלות" במקורות ההכנסה שבסעיף 66. כך, בע"א 900/07 רון ואסתר קלס נ. פקיד שומה ת"א 4, קבע בית המשפט העליון כי בני זוג רשאים לנסות ולהוכיח את היעדר התלות במקורות ההכנסה, על אף התקיימות נסיבות המונעות מהם חישוב נפרד (דוגמת עסק משותף, כאמור לעיל).

פסק הדין של בית המשפט המחוזי, עמ"ה 1250/05 שקורי שרה ושחר נ' פקיד שומה כפר סבא אשר ניתן לאחרונה על ידי כבוד השופט מגן על טוביה, הרחיב את המקרים בהם ניתן יהיה לבצע חישוב נפרד של הכנסות בני זוג.

נקבע, כי כאשר עסקינן בהכנסות מיגיעה אישית של בני זוג, נקודת המוצא היא חישוב נפרד. לאחר מכן יש לבחון האם מקור ההכנסה של בן הזוג אינו תלוי בהכנסתו של האחר. המונח "אינו תלוי" פורש בהרחבה על ידי בית המשפט, כך שנקבע כי כל אימת שבני הזוג יוכיחו כי לא נעשתה מניפולציה בהכנסותיהם לשם ניצול לרעה של החישוב הנפרד, אף אם שניהם משיאים הכנסה מיגיעה אישית מאותו "מוקד", אין לראות בהכנסת מי מבני הזוג כתלויה בזו של האחר.

בית המשפט למעשה מאפשר לבני זוג העובדים יחד משיקולים כלכליים ואישיים כאחד, והמשיאים את הכנסתם מאותו המוקד, במטרה ליצור לעצמם סביבת עבודה נוחה, לשלם מס ככל שני שותפים או בעלי חברה שאינם בני זוג!

בנסיבות בהן משולמת לבני הזוג משכורת בגין תפקיד המוכח כנחוץ, היינו מקום בו בהיעדר בן הזוג יהא צורך להביא עובד אחר תחתיו, כך שהעסק לא יוכל להתנהל כשורה בהיעדרו, הרי שיש בכך בכדי להעיד כי שיקול כלכלי גרידא הוא שהוביל את בני הזוג לעבוד יחד באותו העסק ויש בכך בכדי לשלול טענת מניפולציה בהכנסותיהם.

בהתאם לפסיקת בית המשפט, הרי שיש לבחון את מבחן הנחיצות של בן הזוג בעסק ואת מבחן נאותות התמורה בכדי למנוע את האפשרות של הימנעות ממס בלתי נאותה, ואין עוד צורך כי מרכזי הרווח של בני הזוג יהיו נפרדים לחלוטים על מנת לאפשר להם לבצע חישוב נפרד.

נראה אפוא כי הגישה המרחיבה שנקט בה בית המשפט המחוזי, תאפשר החלת חישוב מס נפרד לבני זוג רבים יותר אשר יצליחו להוכיח אי תלות במקור ההכנסה זה של זו. יחד עם זאת, ואחר ולא מן הנמנע כי רשויות המס עוד יערערו על החלטת בית המשפט המחוזי שלהלן, הרי שבטרם הגשת בקשה לחישוב נפרד, ישנה חשיבות רבה להיוועצות עם בעל מקצוע מתאים מתחום המס אשר יפרוס בפניכם את הסוגייה האמורה על כל היבטיה.

מכל מקום, נציין, כי מאמר זה אינו ממצה את הסוגיה שבנדון עד תום ואינו נועד לשמש תחליף לייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

תיקון תקנות מס רכוש - אפריל 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

ב-9.4.24 פורסמו תיקונים לתקנות מס רכוש תקנות מס רכוש וקרן פיצויים. כל הפרטים במאמר>>

פיצוי ממס רכוש בגין מיזמים שלא יצאו אל הפועל עקב המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם הנזקים העקיפים שנגרמו לבעל עסק כתוצאה מביטול, דחייה, או סיכול של מיזם אשר לא יצא לפועל כתוצאה מהמלחמה, הינו נזק בר פיצוי במסלול האדום?

מסלול אדום לבוקרים, בעלי עדרי בקר בקו העימות

מאת: אלי דורון, עו"ד

את התביעות במסלול האדום יש לקדם ללא דיחוי, מועד הגשת התביעות נגזר משורה של פרמטרים, אם כי אין בנמצא צורך ב"הפסקת פעילות" שכן התקנות אינן דורשות הפסקת פעילות בענף החקלאות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.