מאת:

שיטת המיסוי בישראל הינה שיטת מיסוי על בסיס פרסונאלי, כלומר, כל תושב ישראל ממוסה על כל הכנסותיו, בין אם הופקו בישראל ובין אם הופקו מחוץ לה. מכאן שלהגדרת התושבות כלפי נישום מסוים יש חשיבות רבה לעניין חישוב המס. כך הדבר גם לגבי קביעת המועד בו פסק מלהיות תושב, במידה והיגר הנישום מישראל, שכן במקרה זה חייב הנישום במס על הרווח מנכסים בהם החזיק במועד ההגירה.

הגדרת "תושב" לצורך מיסוי מופיעה בסעיף מס' 1 בפקודת מס הכנסה. לפי סעיף זה, תושב, כיחיד, מוגדר כאדם אשר מרכז חייו בישראל. לצורך קביעת מרכז חייו, יובאו בחשבון מקום מגוריו ושל משפחתו, מקום עיסוקו, מקום פעילותו וכד'. כמו כן, קובע סעיף 1 חזקות לפיהן מרכז חייו של אדם בשנת המס הוא בישראל - אם בשנת המס שהה בישראל 183 ימים או יותר, או אם שהה בישראל בשנת המס 30 ימים, וסך כל הימים בהן שהה בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה, הינו 425 ימים, או יותר.

כאמור, במידה ואכן הוגדר הנישום כתושב ישראל, אזי ימוסה הן על הכנסותיו בישראל והן על הכנסותיו בחו"ל. סיטואציה שכזו עלולה ליצור מצב בו הנישום ממוסה ע"י מדינת ישראל עקב היותו תושב, וכן ממוסה על אותה הכנסה ע"י המדינה בה מופקת ההכנסה, ולכן הנו חשוף לכפל מס. לצורך ההתמודדות עם מצב שכזה, נקבעו אמנות למניעת כפל מס.

הפסיקה בעניינו של דוד קניג נגד פקיד שומה תל אביב

אולם, לעיתים, האמור באמנת המס עלול להתנגש עם האמור בפקודת מס הכנסה. בבע"מ 3489-01-13 דוד קניג נגד פקיד שומה תל אביב 3, נדרש בית המשפט להכריע בסתירה שעלתה בין אמנת המס לבין סעיף 100א לפקודת מס הכנסה. במקרה זה, טען פקיד השומה כי מכירת מניות שביצע קניג בשנת 2007 חייבת במס בישראל, מכוח היותו תושב ישראל בעת המכירה, או לחילופין, מכוח סעיף 100א לפקודת מס הכנסה, הקובע כי רווח ממכירת נכס אשר היה בחזקתו של אדם בעת היותו תושב ישראל, יחויב במס גם אם המכירה התבצעה לאחר שחדל הנישום מלהיות תושב ישראל.

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי קניג היה תושב ישראל בעת ביצוע ההשקעה בחברה הנמכרת, שכן לא עמד בנטל סתירת חזקת התושבות לגבי אותן שנים. עם זאת, בניגוד לעמדת פקיד השומה, קבע בית המשפט כי בעת מכירת המניות, בשנת 2007, לא היה עוד קניג תושב ישראל. מכאן, שתחת קביעה זו, בחינת החבות במס בגין מכירת מניות אלה תיעשה לאור סעיף 100א' לפקודת מס הכנסה.

הבעיה הנובעת מקביעה זו היא כי בעת המכירה - כלומר, בעת הפקת ההכנסה - היה קניג תושב חוץ, ומשכך מוגן ע"י הוראות האמנה מפני כפל מס. בהיעדר מנגנון בסעיף 100א למניעת כפל מס במקרים שכאלה, החזיר בית המשפט את הסוגיה לפקיד השומה, כדי שזה יבדוק את דיווחיו של קניג בגין המכירה, על מנת למנוע מיסוי כפל.
 
* זקוקים לייעוץ משפטי נוסף בנושא? צרו עימנו קשר בכל עת באמצעות הטופס המופיע מימין.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הקמת עסק תאום בחו"ל בעקבות המלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

החלטתם אסטרטגית להקים עסק בחול? עסק אשר ידע לייצר את ההכנסות אותם אתם מבקשים לייצר בימים בהם מדינת ישראל מושבתת כתוצאה ממלחמה ו/או בכלל להקים עסק בחול אשר ידע לעשות את מה שהם יודעים לעשות בישראל, כך תעשו זאת נכון.

העברת כספים מחו"ל בזמן מלחמה

מאת: אלי דורון, עו"ד

בעת העברת כספים מחול לישראל מומלץ לבדוק תחילה כי הכספים המצויים בחשבון הבנק הזר הם "לבנים" וכי יש בידיכם את כל האישורים המעידים על כך והיה ויש בנמצא בעיה ו/או היה ואין בידך אסמכתאות ו/או היה והכספים "שחורים" אזי נכון לטפל בעניין מבעוד מועד, עוד בטרם תעביר את הכספים לישראל, לטובת הבטחת קליטת הכספים בישראל בחוקיות ובשקיפות וללא מעצורים מצד הרשויות ו/או הבנקים.

רילוקיישן לקפריסין בגיל פרישה

מאת: אלי דורון, עו"ד

קפריסין הינה אחד היעדים האטרקטיביים לביצוע רילוקיישן בגיל פרישה. יחד עם זאת, כדאי לדעת כי ביצוע רילוקיישן בגיל פרישה הינו מורכב יותר, בעיקר בשל העובדה כי לרוב האנשים בגילאים אלו משולמת פנסיה, ריביות או דיבידנדים שמקורם בישראל וכן רבים מחזיקים בנכסים שונים, בהם נכסי מקרקעין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.