מאת: ;

ימים אחרונים לקבלת פטור מתשלום אגרה שנתית לרשם החברות במסגרת הליך פירוק מרצון

פירוק חברה מרצון הוא תהליך משפטי שנועד להביא את פעילותה של החברה לקיצה.
תהליך פירוק חברה מרצון יכול להיות רלוונטית מאוד עבור בעלי מניות שהגיעו לכדי מסקנה, שהחברה שבבעלותם אינה שימושית להם יותר, שכן לא צפויה בה עוד פעילות כלכלית מניבה והיא אינה צפויה עוד להשיא רווחים לבעליה או שמא שהם בכלל מעדיפים להוציא ממנה את הונם, במטרה לנתב אותו לאפיק השקעה אחר.
 
מצב בו חברה חדלה מלהיות פעילה מבחינה עסקית אך ממשיכה להיות פעילה על הנייר, אינו מצב מומלץ כלל. שכן, חברה כל עוד היא רשומה במרשמי רשם החברות, היא ממשיכה להיות מחויבת בתשלום אגרה שנתית לרשם החברות ואם טרם נסגרו תיקי מס הכנסה ומע"מ ביחס לאותה החברה, אזי היא גם ממשיכה להיות מחויבת מבחינה חשבונאית וממשיכים לחול עליה חובות הדיווח והגשת דוחות כספיים לרשויות המס, זאת גם אם מבחינה עסקית החברה הפסיקה להיות פעילה ואינה מבצעת עסקאות בפועל.
מילוי אחר כל המחויבויות הללו יחד, הנובעות מאי פירוק החברה ומחיקת רישומיה מרשם החברות ורשויות המס, כרוכות בהוצאות שנתיות היכולות להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים במצטבר.
על כן, במקרים כאלה, בהם החברה הפסיקה להיות פעילה ואינה מפיקה כל תועלת כלכלית, רצוי ואף מומלץ לפעול מידית לפירוקה, ולא רק כדי לחסוך בהוצאות מיותרות ובלתי נחוצות, אלא גם כדי להימנע מסנקציות כספיות ואחרות שיכולות להיות מוטלות הן על החברה והן על בעלי מניותיה באופן אישי, בגין אי מילוי הוראות החוק השונות, בכלל זה תשלום אגרה שנתית לרשם החברות וכן, הגשת דיווחים לרשויות המס.
בשנת 2017 התקבלה הוראת שעה אשר במסגרתה הותקנה תקנה 5א לתקנות החברות (אגרות), התשס"א-2001, לפיה החל מיום 1.1.2018 ולמשך תקופה מוגבלת של 5 שנים, תינתן לחברות ולבעלי מניותיה במסגרת הליך פירוק מרצון, אפשרות לקבל פטור מתשלום אגרת חברות שנתית, עבור השנים בהן החברה אותה נבקש לפרק, לא הייתה פעילה.
 
הוראת השעה המעניקה לחברות פטור מתשלום אגרה שנתית, נועדה לעודד חברות שאינן פעילות להתפרק מרצון, בין היתר, על מנת להקטין את הסיכון לשימוש לרעה באישיות המשפטית שלה, וכן, כדי לדלל את "הצפיפות המשפטית" הנובעת מקיומן של חברות רשומות רבות שאינן פעילות, המעמיסה על המערכת והמגבילה את יכולת  הבחירה והשימוש בשמותיהם של תאגידים, שהיא חלק מזכות ההתאגדות.
 
הוראת שעה זו, המאפשרת לחברות המצויות בהליך של פירוק מרצון, לקבל פטור מתשלום אגרה שנתית לרשם החברות, אמורה הייתה לפקוע ביום 31.12.2022 אך תוקפה הוארך ב – 15 ימים נוספים, לטובת אלה שטרם הספיקו להגיש בקשת פירוק עבור החברה שלהם, וכעת היא צפויה לפוג ביום 15.2.2023.
 
רשם החברות יצא לאחרונה בקמפיין שנועד לזרז את בעלי המניות להגיש בקשות לפירוק מרצון, ולעודד אותם ליהנות מהפטור שמוענק לחברות ביחס לשנים בהן לא הייתה להן פעילות. הפטור יכול להינתן, גם בעבור מספר שנים ולא רק ביחס לשנה האחרונה.
כאשר, מובהר בזאת, כי חברות שלא יגישו בקשות פירוק מרצון עד ליום 15.2.23, לא יוכלו ליהנות מהזכות לקבל פטור מאגרות שנתיות לרשם החברות במועד סגירתן.
הליך פירוק מרצון, לרוב, אינו מסובך ומורכבותו של ההליך משתנה מחברה לחברה בהתאם לנסיבותיה. המורכבות עשויה להיות מושפעת ממספר בעלי המניות בחברה ומיחס התפלגות אחזקותיהם בה, מכמות הנכסים שבבעלות החברה ואופיים של נכסים אלה, מהיקף החובות של החברה והיכולת שלה לפרוע אותם בטווחי זמן שונים, וכן מעוד פרמטרים נוספים שיש לבדוק, לפני שמתחילים בהליך של פירוק מרצון.
לעניין זה יודגש, כי תנאי הכרחי בו החברה צריכה לעמוד כדי שבקשת הפירוק מרצון שלה תאושר, היא שתהא סולבנטית או לכל הפחות מסוגלת לפרוע את כל חובותיה תוך 12 חודשים מתחילת הפירוק. יחד עם זאת, בהיעדר חובות כלל, ניתן לבחון אופציה להכניס את החברה למסלול של פירוק מרצון בהליך מזורז, במסגרתו, ניתן להביא את החברה לחיסולה הסופי תוך 4 עד 6 חודשים.
 
על כן, אם בבעלותכם חברה שאינה פעילה וידוע לכם כי לא צפויה בה כל פעילות עסקית בעתיד, הרי שכדאי ומומלץ לפעול לפירוקה וחיסולה המשפטי, כדי שלא תמשיך לגרור אחריה מחויבויות שונות וכן, כדאי לעשות זאת עוד השבוע על מנת ליהנות מפטור בגין תשלום עבור אגרות שנתיות לרשם החברות, היכול להינתן במסגרת הליך פירוק מרצון אך עד ליום 15.2.2023.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.