מאת:

על המגבלות בהפקדת מזומנים בחשבון הבנק וכיצד ניתן להתמודד עמן

המדיניות הרגולטורית - הנוקשית - אשר מכתיב המחוקק בניסיון להיאבק בתופעת ההון השחור בישראל מוצאת את ביטויה הן בחקיקה ראשית והן בחקיקה משנית אשר מתעדכנת לחומרא מדי תקופה. אך לאחרונה (באוגוסט 2022) תוקנה מגבלת השימוש במזומנים לסך של 6,000 ₪ בלבד, זאת לעומת מגבלת השימוש במזומנים לסך 11,000 ₪ אשר הייתה קודם לכן, ברם נראה כי אין זו אלא קדימון לעתיד לבוא.
ביום 23.5.2022 פרסם משרד האוצר הודעה לעיתונות לפיה הצוות הבין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד האוצר למאבק בהון השחור (להלן: 'הצוות הבין-משרדי') השלים את עבודתו ועתיד הוא להגיש את מסקנותיו לממשלה.
 
במסגרת ההמלצות המתגבשות של הצוות הבין-משרדי לצמצום תופעת החזקת המזומנים בסכומים גבוהים מסתמן כי תוגבל - משמעותית - היכולת להחזיק כספים במזומן בסכומים גבוהים. חלק מחברי הצוות, ובראשם יו"ר הצוות רם בלינקוב, סברו כי יש להטיל מגבלות על החזקת מזומנים בסכום העולה על 200 אלף שקל, ולחייב את המחזיק בדיווח לרשות המסים על סכומים בין 50,000 ₪ ל- 200,000 ₪. עם כניסת איסור ההחזקה וחובת הדיווח לתוקף יעמדו בידי גורמי האכיפה הכלים לתפוס את המזומן, לקנוס את המחזיקים בו, ולגבות בגינו מס כחוק. חלק אחר מחברי הצוות סברו כי די בהטלת חובת דיווח על סכומים מעל 200 אלף שקלים עם כלי האכיפה הנדרשים בכדי להשיג את המטרה הנדרשת. כך או אחרת, ניתן להיווכח כי היכולת להחזיק מזומן בסכום גבוה תוגבל משמעותית.
 
עוד בטרם יכנסו לתוקפן ההנחיות המתגבשות, אשר - כאמור - עלולות לכלול סנקציות כספיות על העובר עליהן, הרי שיש לבכר הפקדת המזומנים מבעוד מועד ולהקטין את החשיפה לקנסות ולתשלום מס בגין החזקתם. 
עם זאת, כל המעוניין להפקיד מזומן בסכומים גבוהים אשר עולים על סך של 50,000 ₪, צפוי הוא להיתקל בסירוב של הבנק אשר ימאן לשים את עצמו בחשיפה למול הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ולכל הפחות - צפוי הוא להיתקל בבירוקרטיה בנקאית מסועפת ומתישה. כמו כן, כל סכום מעל 50 אלף שקל שמופקד במזומן בבנק מדווח אוטומטית לרשות לאיסור הלבנת הון.
 
בניסיון להימנע מחשיפה זו ועל-מנת להבטיח כי לקוחותיו אינם מלבינים כספים אשר מקורם אינו חוקי, מנסים הבנקים לקבוע שורה של "קווי הגנה" לניטור פעולות חריגות אשר מעלות חשש להלבנת הון. אחד מאותם "קווי הגנה" הוא הפעלת אגף ציות, בראשו עומד קצין ציות של הבנק, אשר מנטר, בוחן, וחוקר את הפעילות החריגה אשר מעלה חשש להלבנת הון, ובמידת הצורך מעביר את העניין אשר הובא לפתחו לרשות לאיסור הלבנת הון. 
לפיכך, בניסיון להבטיח כי הבנק לא יערים קשיים מיותרים מעבר לנדרש, יש לנהוג בשקיפות מוחלטת למול הבנק ולהציג בפניו אסמכתאות בדבר מקורם של הכספים אותם מעוניינים להפקיד בחשבון הבנק, ולאלו יש לצרף תצהיר של המחזיק בהם אודות מקור הכספים. כאמור, יש להקדים ולבצע פעולות אלה, זאת עוד בטרם יכנסו לתוקפן ההנחיות המתגבשות אשר ניכר כי יערימו קשיים נוספים בהפקדת המזומנים.
מהאמור לעיל עולה כי נכון לעתה אין מגבלה קטגורית באשר לצבירה ו/או הפקדה של מזומנים בבנק. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון כי צבירת מזומנים ו/או ניסיון להפקיד מזומנים מעורר את חשד המערכת הבנקאית, מה שמחייב אותה מתוקף היותה "שומרת סף" לקבל אישורים משכנעים לעניין הכסף, ובכלל זאת - כי מקורו בפעילות חוקית, כי המס בגינו שולם, ועוד.
 
לאור פני הדברים, כל הצובר מזומנים בביתו חייב לדאוג לשמירה על אסמכתאות ולזכור כי בסופו של יום ל"כסף אין ריח", כך שאין ערובה לכך שהבנק יסכים בנקל להפקיד אצלו את המזומנים בחשבון הבנק היה ויבקש לעשות כן.
הניסיון מלמד כי המבקש להפקיד מזומנים במערכת הבנקאית חייב להתנהל בשקיפות ובחוקיות, תוך גיבוש התנהלות אסטרטגית המתיישבת עם הוראות החוק, הנחיות בנק ישראל, חובות המערכת הבנקאית, ועוד. בסופו של יום על המפקיד הנטל להוכיח כי הכסף "כשר" והיה ולא יעלה בידו לעשות כן הבנק עלול לסרב לקבלו. היה והבנק פועל בהעדר סבירות, אזי יוכל המבקש להפקיד לפנות לבית המשפט על-מנת שזה יורה לבנק לקבל את הכספים. אין לפסול אפשרות לפיה הבנק, לא אחת, יעדיף לקבל החלטה מחייבת מערכה שיפוטית על-פי קבלת החלטה בעצמו.
מעבר לאמור ולאור המגמה המתוארת יש לזכור כי שעה בה מוחזק כסף מזומן בבית, נכון יהיה לכלול את הנתון במסגרת הצהרת ההון ואף לשקול הגשת הצהרת הון יזומה, היה וזו לא נדרשה. זאת בנוסף על שמירה על אסמכתאות לעניין מקור הכסף, ועוד. הכללת הנתון בהצהרת הון- בנוסף על אסמכתאות נוספות - תסייע בעתיד היה ונבקש להפקיד האמור. כנ"ל לעניין מקרים בהם אוחז המזומן יבקש לרכוש עמו מטילי זהב, יהלומים ו/או כל נכס אחר.
 

לסיכום

הרושם המתקבל הוא כי יש צורך מהותי לחדד את הרגולציה בעניין הפקדת מזומנים, שכן נכון להיום ישראלים רבים נאלצים להתמודד עם קושי אותו מציב בפניהם הבנק שעה בה מבקשים הם להפקיד את כספם.
יובהר כי שעה בה פלוני מחזיק מזומנים אשר הושמטו מהצהרת ההון שלו, אזי יש בנמצא בסיס לטענה לפיה חזקה על אותו מזומן להיות "שחור" שהרי כסף "לבן" היה נכלל בהצהרת הון, כך שיש לקחת פרמטר זה בחשבון.
יתרה מזאת, יש לקחת בחשבון כי שעה בה עוברים מזומנים בירושה, אזי האחריות מאותה נקודה של פטירה עוברת במידה רבה על היורשים, כך שככול שחלה עליהם חובת דיווח, אם במסגרת הצהרת הון ואם באופן אחר, אזי מחויבים הם לפעול לטובת הדיווח. ככול שהכסף לא דווח ולא שולם עליו מס, יש לפעול לטובת הסרת המחדלים ותשלום המס בגינו.
 
לקריאת הדו"ח המלא של הרשות לאיסור הלבנת הון – לחץ כאן
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.