מאת:

קבלת הטבות מס למפעל טכנולוגי מועדף

החוק לעידוד השקעות הון מעניק הטבות מס מפליגות העשויות להביא לחסכון מס בהיקף נרחב עבור מפעלים העונים על תנאיו. עמידה בתנאי הזכאות מתאפשרת במספר מסלולים שונים כאשר במאמר זה נעסוק בהטבות המס המגיעות לעסק המוכר כ-"מפעל טכנולוגי מועדף", הכרה הכרוכה בעמידה בתנאים מורכבים המחייבים תכנון קפדני של הפעילות.
 
במאמר קודם אשר פרסמנו סקרנו את הטבות המס המגיעות על פי מסלול הטבות נפרד אשר נקבע ל"מפעל מועדף" רגיל.
 

הטבות המס הניתנות למפעל טכנולוגי מועדף

מס חברות מופחת- היקף הטבות המס הניתנות לחברה שבבעלותה מפעל טכנולוגי מועדף תלוי במספר גורמים, כאשר:
  • מפעל הממוקם באזור המוגדר כאזור פיתוח א' (אזורי הפריפריה) נהנה משיעור מס חברות מופחת של 7.5% על הכנסה טכנולוגית מועדפת;
  • מפעל הממוקם בכל מקום אחר ברחבי הארץ נהנה אף הוא משיעור מס חברות מופחת אולם זאת בשיעור של 12% על הכנסה טכנולוגית מועדפת;
  • מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד שעליו נפרט בהמשך נהנה משיעור מס חברות מיוחד של 6% בלבד על הכנסה טכנולוגית מועדפת.
כפי שניתן לראות שיעורי מס החברות הנ"ל מעניקים הטבה משמעותית לעומת שיעור מס החברות הרגיל בישראל העומד לנכון למועד כתיבת מאמר זה על שיעור של 23%.
מס מופחת על הדיבידנד- שיעור המס על הדיבידנד אותו מחלקת חברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי מועדף לבעלי מניותיה עומד אף הוא על שיעור מופחת של 20% (בגין רווחים הנובעים מהכנסה טכנולוגית מועדפת), זאת לעומת שיעור המס הרגיל על הדיבידנד העומד על 30% לבעל מניות מהותי (המחזיק ב- 10% מהון המניות של החברה ומעלה) ועל 25% למי שאינו בעל מניות מהותי.
יתרה מכך, כאשר מדובר בחברה ש- 90% ממניותיה או יותר מוחזקות בידי חברה זרה, אזי על הדיבידנד המשולם על ידי החברה המועדפת לחברה הזרה יחול מס בשיעור של 4%. 
צירוף שתי ההטבות הנ"ל מביא לחסכון אפקטיבי של קרוב למחצית מסכום המס על ההכנסה הטכנולוגית עבור בעל מניות מהותי בחברה מועדפת שבבעלותה מפעל טכנולוגי מועדף באזור פיתוח א', לעומת בעל מניות בחברה רגילה.
מס רווח הון למפעל טכנולוגי מועדף- במקרה המיוחד שבו מפעל טכנולוגי מועדף מוכר קניין רוחני השייך לו לחברה קשורה שהיא תושבת חוץ, ניתנת הטבת מס נוספת בדמות מס רווח הון מופחת של 6% או 12% בכפוף לעמידה בדרישות המתאימות כגון קבלת אישור מאת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית וכן בכפוף למקור ממנו נרכש הקניין הרוחני, כל זאת בשונה משיעור מס החברות הרגיל החל על מכירת קניין רוחני על ידי חברה ישראלית והעומד על 23%.
 

חברה מועדפת

מהם אם כן, התנאים העיקריים המאפשרים לחברה לקבל מעמד של חברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי מועדף הזכאית להטבות המס המפורטות לעיל?
חברה ישראלית- ראשית, על החברה להיות חברה שהתאגדה בישראל, או שותפות של חברות שהתאגדו רק בישראל, כאשר השליטה על עסקיה וניהולם מתבצעים מתוך ישראל.
מקיימת את חובותיה החוקיות בתחום המס - שנית, חברה מועדפת נדרשת לעמוד בתנאים נוספים לרבות עמידה בחובת ניהול ספרים והגשת דוחות כדין וכן היא ו/או בעל תפקיד בה לא הורשעו ב- 10 השנים שקדמו לשנת המס הרלוונטית בעבירות מס שונות על פי הרשימה המופיעה בחוק.
בבעלותה מפעל טכנולוגי מועדף- שלישית, וזהו התנאי המשמעותי ביותר, על מנת ליהנות משיעורי המס החליף על מפעל טכנולוגי מועדף, על החברה להיות בעלת מפעל טכנולוגי מועדף.
ראוי לציין, כי החוק כולל הגבלות נוספות לצורך הכרה בחברה כחברה מועדפת, לרבות הדרישה לכך שלא מדובר בחברה ממשלתית ו/או קיבוץ ו/או חברה משפחתית ו/או חברה שקופה וכד'.
 

מפעל טכנולוגי מועדף

מהם אם כן התנאים המאפשרים הכרה במפעל כמפעל טכנולוגי מועדף? כפי שנראה להלן, מדובר ברשימה של תנאים מורכבים שהמפעל חייב לעמוד בהם על מנת לזכות בהכרה וזאת כדלקמן:

השקעה במחקר ופיתוח- המפעל הוציא במהלך 3 שנים לפני הגשת הבקשה להכרה (או ממועד הקמת המפעל, ככל שהוא הוקם לפני פחות מ-  3 שנים) סכום מינימלי של 7% מכלל הכנסותיו או סכום מינימלי של 75 מיליון ₪ בשנה לצרכי מחקר ופיתוח.

בנוסף על פעילות המפעל לקיים לפחות אחד מתוך 5 התנאים החלופיים שלהלן:
  1. 20% או יותר מעובדי המפעל הם עובדי מחקר ופיתוח;
  2. או- 200 עובדים לפחות מעובדי המפעל הם עובדי מחקר ופיתוח (גם אם זה פחות מ- 20% מעובדי המפעל);
  3. או- קרן הון סיכון השקיעה 8 מיליון ₪ לפחות בחברה בעלת המפעל;
  4. או- מדובר בחברה שמחזור ההכנסות המינימלי שלה בכל אחת מ- 3 השנים שקדמו להגשת הבקשה להכרה עמד על 10 מיליון ₪ כאשר מחזור הכנסות זה הלך וגדל במשך 3 השנים הנ"ל ב- 25% בשנה בממוצע או יותר (כלומר במועד הגשת הבקשה להכרה מחזור החברה צריך לעמוד על כ- 19.5 מיליון ₪ לפחות); 
  5. או- החברה העסיקה 50 עובדים לפחות בכל אחת מ- 3 השנים שקדמו להגשת הבקשה להכרה עמד כאשר מספר העובדים הלך וגדל במשך 3 השנים הנ"ל ב- 25% בשנה בממוצע או יותר (כלומר במועד הגשת הבקשה להכרה מספר עובדי החברה צריך לעמוד על 98 לפחות); 
מפעל מקדם חדשנות- לחילופין, גם אם המפעל אינו עומד בכל התנאים המפורטים בפרק "השקעה במחקר ופיתוח" לעיל הוא יוכל לזכות בהכרה במידה וניתן אישור מאת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, כי המפעל הינו מפעל מקדם חדשנות בזכות יצור בשיטות טכנולוגיות מתקדמות וכד';
מפעל בר תחרות (סעיף (18א(ג)(1) או(2))- הדרישה השניה להכרה במפעל כמפעל טכנולוגי מועדף הינה היותו "מפעל בר תחרות התורם לתוצר המקומי הגולמי". על מנת לקיים את הדרישה להיות המפעל "בר תחרות", על המפעל לעמוד באחת מתוך החלופות שלהלן:
  • מפעל בתחום הביוטכנולוגיה או הננוטכנולוגיה- עיקר פעילותו של המפעל היא בתחום הביוטכנולוגיה או הננוטכנולוגיה וניתן על כך אישור מאת הרשות הלאומית לחדשנות;
  • מפעל שהמכירות שלו מפוזרות במספר שווקים בעולם- הכנסתו, בשנת המס, ממכירות המפעל בשוק מסוים, אינה עולה על 75% מכלל הכנסתו ממכירות המפעל באותה שנת מס. במילים אחרות, הדרישה היא לכך שהמפעל מבצע מכירות בהיקפים משמעותיים במספר שווקים בעולם ואינו מוגבל לשוק עיקרי אחד בלבד.
  • מפעל שחלק משמעותי מהמכירות שלו מתבצע מחוץ לישראל-  25%או יותר מכלל הכנסתו, בשנת המס, ממכירות המפעל, הן ממכירות בשוק מסוים המונה 14 מיליון תושבים לפחות; במילים אחרות, גם אם מדובר במפעל שאינו עונה על התנאי הקבוע בסעיף הקודם, כך שלמעלה מ- 75% מהמכירות של המפעל הן באותו שוק, מדובר בשוק המונה למעלה מ- 14 מיליון תושבים (קרי- אינו מדינת ישראל).
  • מפעל המייצר רכיב עבור מפעל אחר (יצואן עקיף)- לגבי מפעל תעשייתי המוכר מוצר, שהוא רכיב במוצר אחר, המיוצר על ידי מפעל תעשייתי אחר, אותו מפעל המייצר את הרכיב יוכל להיות מוכר כמפעל מועדף אם הוא מוכר את הרכיב למפעל אחר שהוא בעצמו מפעל בר תחרות ובכפוף לכללים נוספים שקבעו השרים לעניין זה לרבות כללים בנוגע להיקף המכירות.
  • מפעל בר תחרות בתחום האנרגיה המתחדשת- מפעל שעיקר פעילותו היא בתחום האנרגיה המתחדשת וניתן על כך אישור של המדען הראשי (ובלבד שלא מדובר בפעילות של מכירת חשמל) או לחילופין מפעל המייצר רכיבים למתקן המבוסס על ידע בתחום האנרגיה המתחדשת, כאשר קיימים תנאים נוספים לעניין היקף הכנסותיו של אותו מפעל ממכירת מוצרים בתחום האנרגיה המתחדשת מתוך כלל הכנסותיו של המפעל.
חמשת התנאים המפורטים לעיל הינם תנאים חלופיים ודי בכך שהמפעל יכנס לתוך אחת מתוך 5 החלופות הנ"ל על מנת להיות מוכר כמפעל בר תחרות.
היקף הכנסות הקבוצה- תנאי אחרון להכרה במפעל טכנולוגי מועדף הינו, כי סך כל היקף ההכנסות של קבוצת החברות אליה משתייכת החברה בעלת המפעל אינו עולה על 10 מיליארד שקלים בשנה. 
לסיכום האמור לעיל, לצורך הכרה במפעל טכנולוגי מועדף, על החברה בעלת המפעל לקיים את התנאי בדבר היות המפעל שבבעלותה- "מפעל בר תחרות" ואת תנאי "היקף הכנסות הקבוצה". בנוסף על החברה לקיים את התנאי של "השקעה במחקר ופיתוח" או לחילופין את התנאי של "מפעל מקדם חדשנות", כאשר כל אחד מ- 4 התנאים הנ"ל כולל בתוכו תתי תנאים מצטברים ו/או חלופיים רבים.

 

מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד

כאמור לעיל, החוק כולל הגדרה נפרדת של מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד, כאשר זהו מפעל הממלא אחר כל הדרישות החלות על מפעל טכנולוגי אולם היקף ההכנסות של הקבוצה שאליה משתייכת החברה בעלת המפעל עומד על 10 מילארד ₪ או יותר. מפי שהוזכר לעיל, מפעל טוכנולוגי מועדף מיוחד זכאי לשיעור מס חברות מופחת מיוחד בשיעור של 6% וזאת אף ללא קשר למיקום המפעל.

 

הכנסה טכנולוגית מועדפת

ראוי להדגיש כי הטבות המס המפליגות הנזכרות לעיל אינן ניתנות על כל הכנסה שיש לחברה אלא רק על אותו חלק מתוך הכנסת החברה המהווה הכנסה טכנולוגית מועדפת ו/או על אותו חלק מתוך הדיבידנד הנובע מהכנסה טכנולוגית מועדפת.
החוק כולל הגדרה מורכבת ומפורטת של הכנסה טכנולוגית מועדפת, אולם ככלל מדובר בהכנסה המופקת ממכירת מוצר ו/או שירות המבוסס על פיתוח טכנולוגי ו/או קניין רוחני שפותח בישראל. ככל שלחברה ישנן הכנסות נוספות ממקורות אחרים, הרי שאלה ימוסו בשיעורי מס הרגילים החלים על כל חברה אחרת ו/או בשיעורי המס המופחתים החלים על מפעל מועדף (שאינו מפעל טכנולוגי מועדף), ככל שיתר הפעילויות של החברה עומדות בהגדרת מפעל מועדף.
 

לסיכום

אם כן, סיווגה של חברה כחברה מועדפת שבבעלותה מפעל טכנולוגי מועדף עשוי להביא לחסכון מס בהיקפים נרחבים עבור החברה וכן עבור בעלי מניותיה. עם זאת, לצורך קבלת ההטבות המגיעות למפעל טכנולוגי מועדף, נדרשת החברה לעמידה קפדנית בתנאים רבים ומורכבים אשר נקבעו בחוק, בתקנות ובחוזרי רשות המסים. מילוי אחר התנאים הנ"ל מחייב תכנון יסודי של הפעילות המתנהלת במפעל ובחלק מהמקרים גם קבלת אישורים מאת הגורמים הרלוונטיים לרבות המדען הראשי והרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית. אך טבעי, כי תכנון הפעילות וקבלת האישורים הנדרשים לצורך קבלת ההטבות מחייבים ידע מקצועי וניסיון משמעותי בתחום, לרבות הבנת הדקויות הרלוונטיות העשויות להשליך על ההחלטה הסופית של רשויות המס אם להכיר בחברה כבעלת מפעל טכנולוגי מועדף.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.