מאת:

משמעותם וחשיבותם של ארנקים דיגיטליים

בשנים האחרונות, ניתן לראות כי שימוש ומסחר במטבעות דיגיטליים, כגון מטבע הביטקוין וסוגי מטבעות קריפטוגרפים נוספים, צוברים תאוצה ומשפיעים על כללי המשחק בזירה המסחרית. השימוש במטבעות הדיגיטליים נעשה ללא מעורבות גופים ציבוריים או בנקים כאשר העברה נעשית באמצעות רשת האינטרנט באופן ישיר בין אדם אחד לאדם אחר.
המטבעות הדיגיטליים מאוחסנים ב"ארנק דיגיטלי" של בעלי המטבעות הווירטואליים, באמצעותו ניתן לעשות בהם שימוש באופן מאובטח ובנוחות. הארנק הדיגיטלי מתחבר לרשת הבלוקצ'יין ומאפשר לבצע פעולות מסחר וכן העברות כספיות. הארנק יכול להיות מאוחסן במחשב מקומי, שרת אינטרנט ואף על גבי סמארטפון.
 
ישנם סוגים שונים של ארנקים דיגיטליים, ביניהם ארנקים קרים וארנקים חמים:
ארנק קר הוא ארנק שאינו מחובר לרשת האינטרנט באופן רציף. בשל כך, נחשב לארנק בטיחותי במיוחד לאור חשיפה נמוכה יותר לניסיונות פריצה.
הארנק החם, מחובר באופן קבוע לרשת האינטרנט ומאפשר ביצוע פעולות ומסחר במטבעות הדיגיטליים בכל רגע נתון, באמצעות אפליקציה אותה ניתן להוריד למכשיר הנייד. מאחר והארנק החם מחובר באופן קבוע לרשת האינטרנט, הוא חשוף יותר למתקפות סייבר ווירוסים שונים ולכן נחשב לפחות בטוח לשימוש מהארנק הקר.
סוג נוסף הוא ארנק צד שלישי למסחר, המשמש בעיקר אנשים המעוניינים לסחור במטבעות הקריפטוגרפים שברשותם באמצעות אחסונם בארנק הבורסה. בפלטפורמה זו, בעל הארנק לא מקבל מפתח פרטי אלא נרשם באמצעות כתובת אימייל פרטית וסיסמה. אחסון בארנק מסוג זה לטווח ארוך עלול להוות סיכון לפריצות ואף לגניבת המטבעות הדיגיטליים.
 
אמנם המטבעות הדיגיטליים מהווים חלק מהמערכת הפיננסית של ימינו, אולם עפ"י קביעת חוזר מס הכנסה 5/2018, הם אינם מוגדרים כ"מטבע" או "מטבע חוץ" אלא כנכס החייב במס הכנסה/רווח הון. לפיכך, מסחר, השקעה או כל פעילות במטבעות דיגיטליים של אזרח ישראלי, מכל מקום בעולם, חייבים בדיווח ובתשלום מס לרשות המיסים במסגרת רווח הון בשיעור של 25%, כאשר הדיווח לרשות המיסים צריך להתבצע תוך 30 ימים ממועד העסקה.
אחת הבעיות המרכזיות בביצוע פעילות מסחר במטבעות דיגיטליים הוא הפקדת כספים למערכת הבנקאית הישראלית שמקורם במכירת מטבעות דיגיטליים. זאת מכיוון שפעילות פיננסית מסוג זה עלולה להוביל להלבנת הון בשל הקושי להוכחת מקור הכספים שהתקבלו בארנק הדיגיטלי. בעיה נוספת נובעת מסירוב הבנקים לקבל כספים שמקורם במטבעות דיגיטליים. הדיווח לרשות המיסים עלול להיות קשה מאוד ומורכב בשל התדירות הגבוהה של המסחר הדיגיטלי.
 
חשוב להיות מודעים לכך שאחריות הדיווח ותשלום המס לרשות המיסים מוטלת על כל אזרח ישראלי באשר לכלל הפעולות שביצע במטבעות הדיגיטליים מכל מקום בעולם. אי דיווח למס הכנסה ואי תשלום במועד הנדרש על פעילות מסחר חושפות בעלי ארנקים דיגיטליים להלבנת הון, שהינה עבירה פלילית חמורה. ישראלים רבים נמנעו עד כה מלדווח על פועלם בתחום ומשכך יש בנמצא להסיר את המחדל ולפעול לטובת דיווח נכון ולתשלום מס. עסקינן בהתנהלות זהירה מול רשות המס שכן בנסיבות יש לרשות המס סמכות, למרות הדיווח, בחלק נכבד של המקרים, לפצוח בחקירה פלילית כנגד המדווח. משכך, חשיבות להתנהל באופן מקצועי, המבוסס את אסטרטגיית מס נכונה, כזו שתקטין עד למינימום האפשרי על פי חוק את החשיפה לחבות מס גבוה ו/או לפתיחתה של חקירה פלילית. כיום אין בנמצא נוהל גילוי מרצון, כך שהיכולת לפתוח בחקירה ושיקול הדעת בעניין נתון בידי רשות המס, מה שמחייב משנה נזהיר. יחד עם זאת, יודגש כי למרות שאין בנמצא נוהל גילוי מרצון יש בנמצא חשיבות מכרעת לא להמתין ולא לחכות תוך תיקווה שלא תיחשף. נכון לפעול, לנקוט ביוזמה, להתנהל מרצון מול רשות המס, מומלץ באמצעות איש מקצוע ולקדם את הנדרש לטובת הסרת המחדלים. התנהלות ביוזמת האזרח עד בטרם נחשף עשויה לחסוך הרבה מאוד עוגמת נפגש ומורכבות משפטית, בהשוואה למצב בו האזרח נחשף, מה עוד שככול והארנק לא מוכשר, לא מדווח, יתקשה בעליו להמיר את תכולתו לשקלים, דולרים או מטבע מקובל אחרת (פיאט) ולהזרים הכספים לחשבון הבנק שלו. הבנק יבקש לוודא כי הארנק ותכולתו דווחו וכי על המס שולם בטרם יסכים , אם בכלל, לקבל לחשבון את כספי המימוש.
 
 

תנו לעו"ד מומחים ומנוסים לייצג אתכם נאמנה – בדיסקרטיות מלאה

לייעוץ ראשוני, פרטים נוספים ובכל שאלה פנו אלינו כעת: סניף מרכז 03-6109100סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054.

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

עשרת הדיברות לרוכשים מטבעות קריפטוגרפים

מאת: אלי דורון, עו"ד

המטבעות הקריפטוגרפים הפכו במידה רבה להיות עובדה מוגמרת. יותר ויותר ישראלים, פרטיים ועסקים, רוכשים את המטבעות, מודעים לכך שיש אלפי סוגים מהם, לומדים את אופן התנהלותם, מתבייתים על סוג ספציפי ומבצעים רכישות, מכירות ועוד מתוך תיקווה לייצר רווחים.

מיסוי מטבעות דיגיטליים

מאת: אלי דורון, עו"ד

השימוש ההולך וגובר בקרב הסוחרים במטבעות דיגיטליים הוביל את רשות המיסים לפעול ללא הרף מול בעלי ארנקים דיגיטליים ומטבעות קריפטו. אנו ממליצים לכל בעל ארנק דיגיטלי, אשר יש בו הכנסות לא מדווחות ו/או פעולות לא מדווחות, לפעול ללא דיחוי מול רשות המיסים.

חברות ארנק

מאת: אלי דורון, עו"ד

בעל חברה אשר נותן שירותים צריך לבחון ולבדוק האם הוראות המיסוי בדבר "חברת ארנק" חלות עליו. שכן, ככל והחברה שלו נכנסת להגדרת חברת ארנק, הרי שמדובר בשינוי חבות המס החייבת של החברה כמפורט בהמשך.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.