מאת:

אחת העובדות המפתיעות בתחום הונאה בהשקעות, היא העובדה הפשוטה שכל אחד יכול להיות קורבן למעשי הונאה (כן...גם אתה קורא יקר ...). למרות שהקורא עשוי לחשוב שרק אוכלוסיה חלשה כמו אלמנות, גמלאים וכן שכירים בעלי הכנסה נמוכה הם מטרה להונאה, הרי שהנוכלים במאובחן מסקטורים אחרים לא נוטים להפלות לרעה גם אנשים בעלי "פרופיל" שונה, כגון: ספורטאים, מנהלי עסקים מצליחים, עורכי דין ובעלי מקצועות חופשיים, מנהיגים פוליטיים, רופאים ואפילו כלכלנים.

למעשה, אוכלוסיית היעד של הנוכלים משתנה ודינמית. היא כוללת את כל מגוון האפשרויות: החל באנשים בעלי "כיסים עמוקים", ועד למשפחות מעוטות יכולת או אנשים הנתונים בקשיים פיננסיים, כאשר הם מבינים שאנשים כאלה יכולים להיות פתוחים במיוחד להצעות המבטיחות רווחים גדולים בתקופה קצרה. למרות שהקורבנות של השקעת הונאה יכולה שונים זה מזה במובנים רבים, יש להם מאפיין אחד משותף: רצון לרווח גדול ומהיר שגובר על עקרונות הזהירות שלהם והאורות האדומים.

בואו נודה בעובדה שעל פניו כולנו רוצים להרוויח יותר כסף – אם בכדי לשלם את החשבונות, לקנות בית גדול ויפה, לשלוח את הילדים ללמוד באוניברסיטה, לטייל ולפרוש בנוחות. לפעמים התשוקה לכסף מצליחה לשים צל כבד על יכולת שיקול הדעת שלנו, מה שמוביל אותנו להתעלם ממה שאומר השכל הישר ולבחור להאמין בחלום שמכרו לנו .
 

אם חושב הקורא "לי זה לא יקרה" עליו לחשוב שוב !


אל לאדם שקול ללכת שולל אחר סיסמאות כמו:
"אתם חייבים לפעול עכשיו כי זו הזדמנות נדירה ולא תימשך לאורך זמן!", "אנחנו מתחייבים שתראה רווחים גדולים!", "הכפל את כספך תוך חצי שנה ללא סיכון לחלוטין!"
ברור שאלו לרוב נאמרים מהפה החוצה ואין בהם בכדי להיות שיקוף אותנטי של המציאות.

לא משנה כמה אנחנו שומעים ו/או קוראים על הזדמנויות מעולות, גם קבלת עצות מבן משפחה, חבר, עמית לעבודה או שכן, שמדובר בהשקעה מעולה, אסור להן שירפו את שרירי הזהירות שלנו, ולמרות שחלקן של ההצעות לגיטימיות וטובות, אסור להתעלם מכך שרבות מהצעות ההשקעה הן חלון הזדמנויות של הנוכלים שמטרתם האמיתית הינה לגרום לנו להיפרד מכספנו.

השיטה הנודעת ביותר להונאה מתחילת שנות ה-40 ועד היום מכונה "שיטת פונזי", ושימו לב כמה השיטה פשוטה ומתוחכמת. פונזי, אותו מהגר איטלקי לארה"ב, הבטיח ללקוחותיו רווחים בלתי סבירים, שאותם שילם מתוך הכסף שאותו גייס לקופת החברה שהקים. הרווחים הגבוהים שאותם חילק ללקוחות הראשונים ולאלו שבאו בעקבותיהם, הבטיחו גידול מתמיד של מזומנים בקופה. מצב זה מחד, אפשר לפונזי להמשיך ולחלק רווחים, במקביל למשיכת כספים לחשבונותיו הפרטיים. ומאידך, גרמו הרווחים הגבוהים לכך שהמשקיעים לא רצו למשוך את הכספים, כדי להמשיך ולקבל תשואה גבוהה על כספם. מצב עניינים שכזה יכול להימשך זמן רב, ואכן אצל מיידוף, נמשכה ההונאה למעלה משלושים שנה. במקרה של פונזי התפוצצה ההונאה כאשר החלו שמועות על טיבה האמיתי של ה"חברה", ואילו אצל מיידוף היתה הסיבה לקריסה, המשבר הכלכלי שפקד את ארה"ב.

דוגמא מישראל לנוכלות בתחום ההשקעות ניתן למצוא בפס"ד פלילי משנת 2009, מדינת ישראל נ' סמואל ואח' (מחברת B ברוקר) ובו הורשע בעל החברה יוסי שובל בביצוע הונאה משותפת(יחד עם אותו סמואל – הנאשם הראשון ברשימה) של לקוחות בגיל פרישה, ששמו בידיו את הכספים שהיו מיועדים לצורכי מחיה בעת הפנסיה, בעיקר בשל הבטחות שווא שהיו מכוסות הן ע"י בעל החברה והן ע"י בני משפחה ממליצים, שבטחו בו ולא ידעו שהשקעתם יורדת לטמיון.

השופטת אמסטרדם גזרה על הנאשם 60 חודשי מאסר בפועל, 18 חודשי מאסר על תנאי, קנס כספי בגובה של 15,000 ₪ ופיצוי לכל אחד מהמתלוננים בגובה 258,000 ₪ .

אחת מהמתלוננות יוצגה בהליך באמצעות משרדנו (עו"ד יאיר מסלם) בהליך אזרחי נגרר לפסיקה הפלילית ובו נקבע בבית משפט השלום בסוף שנת 2011, שיושב לה כל הכסף שהפקידה כתוצאה מהבטחות שווא של אותו יוסי שובל.

דוגמא נוספת (שעדיין לא הגיעה לפתחו של ביהמ"ש) נמצאת בתרגיל העוקץ עליו פורסם לאחרונה, שבמסגרתו – על פי הנטען – הצליח מנהל השקעות מסביון להונות משקיעים וביניהם עורכי דין בהיקף מוערך של כ-80 מליון ₪, המנהל הצליח לגרום לכך שרבים וטובים הזרימו לידיו כספים מבלי שקיבלו שום תמורה במהלך של חודשים רבים, כשהוא מציג בפניהם מצג שווא לגבי השקעה ארוכת טווח שבוצעה בשוויץ, שמפירותיה הם אמורים ליהנות בתוך ימים אחדים.

 

 

 

 

 

מהן אם כך רשימת הדברות של עשה ואל תעשה בטרם קבלת החלטה על השקעה:
 

1. זכור! יועץ ההשקעות מתחבר ומתחבב עליך כל זמן שלא השקעת את כספך, לאחר שהשקעת, עליך לבחון את ביצועיו עפ"י סטנדרטים מקצועיים ולא חבריים.

2. קוסמים: כלל ברור עליו יש לשמו מכל משמר - לעולם אל תתפתה למי שמבטיח תשואות "דמיוניות" וגבוהות באופן ניכר מהתשואות המקובלות בשוק, זהו מתכון להתרסקות, כי ברור שרמת הסיכון גבוהה מאוד.

3. אם זה נשמע טוב מידי כדי להיות אמיתי, כנראה שזה מזויף!

4. וודא שליועץ ההשקעות שלך יש תעודה של חבר בורסה, דרוש לקבל תעודה של רשות ני"ע המעידה על היותו מנהל השקעות מורשה וכמה שנים הוא מחזיק בה. בדוק באתר הבורסה שרישיונו בתוקף.

5. אל תקבל החלטות השקעה ו/או העברת כספים, בלחץ. אם הוכנסת לסד זמנים הימנע מההשקעה. החלטות השקעה חייבות להתקבל בשיקול דעת ובבחינה מדוקדקת, ודא שאתה מבין בדיוק את מהות ההשקעה.

6. קבע בהסכם בכתב בינך לבין יועץ ההשקעות את תנאיי ההשקעה ובדוק מהם הבטוחות שהוא מציע לך.

7. ברר מה מס' המועסקים אצל יועץ ההשקעות והאם מורשים ע"י הבורסה.

8. גלה זהירות יתרה מכל מי שמציע לך תשואה קבועה על כספך, זו נורה אדומה שצריכה להידלק כבר בשלב זה.

9. אל תירדם בשמירה, בקש לקבל דוחו"ת בהקשר לעסקאות שבוצעו, וודא שהדוחו"ת שקיבלת אכן אותנטיים, ושעל כל דו"ח תתנוסס חתימתו של רואה חשבון מוסמך. דאג לכך שהבנק יעביר לך דוחו"ת עדכניים לגבי הפעילות בחשבונך.

10. הנוכלים מעדיפים לקוחות רדומים שישקיעו את הכסף למס' שנים ללא כל חקירה ודרישה. חקור וברר מה קורה עם הכסף שהשקעת, אם יועץ ההשקעות שלך יבקש להפסיק את הפעילות דע שיש סבירות גבוהה כי בפניך נוכל, ובכך אולי הפסדת חלק קטן מכספך, אך מצד השני הצלת את רובו.

11. גם אם הכול בסדר ולא מסתתרת שום כוונה פלילית מאחורי פעולותיו של יועץ ההשקעות שבחרת, הרי שהכסף של כלל המשקיעים מועבר לחשבון אחד ושם יכול יועץ ההשקעות לבצע העברת כספים בין לקוחותיו ללא ידיעתך, כך שזה לבדו מזמין צרות.(אסור לשכוח שלא מדובר בבנק גדול עם פיקוח רגולטורי).

12. לעולם, אל תנהל את כל חסכונותיך במקום אחד, ובמיוחד לא במקום שבו ההסדרה והפיקוח אינם הדוקים. ודא שכל הכספים יוצאים ונכנסים מחשבונך בהתאם להסכמתך מראש.

13. מומלץ שלא לעשות עסקים עם כל מי שמערכת היחסים איתו מושתתת על יחסים אישיים קרובים. מערכות יחסים שכאלו משבשות את היכולת לראות בעיניים פקוחות את המתרחש לנגד עינינו, ויוצרות אמון מוגזם ולא מוצדק מן הצד השני.

14. הימנע עד כמה שניתן מהשקעת כספים באמצעות חברות קטנות ובלתי מוכרות בשוק, ובחר ככל שניתן בגופים גדולים ומפוקחים. אולי הרווחים פחותים והעמלה יותר גבוהה, אבל בטוח שתישן טוב יותר בלילה והסיכוי כי כספך מובטח גבוה יותר.

15. חובה עליך לדרוש ולקבל דיווח קבוע ומסודר על הנעשה בכסף, וכן ביצוע העברת כספים לחשבון הבנק שלך על בסיס קבוע.

האמרה השחוקה אך במקרה זה מאוד נכונה היא כי אין להסתכל על הקנקן אלא על תוכנו. נוכלים טובים מאוד נשמעים כאילו הם מייצגים עסקים לגיטימיים.לרוב הם שוכרים משרדים מפוארים,עם צוות מזכירות נאות ואדיבות, אף פעם אל תניחו כי תדעו לזהות הונאה כשאתם שומעים את ההצעה. נוכלים מציעים השקעות אטרקטיביות, מוצרים ושירותים, ומציעים "למכור" כל מה שיד הדמיון יכולה לבקש לעצמה, הרשימה נראית אין סופית, ואף אם נראה לנו שאנחנו מכירים כבר את הכול, הרי שהנוכלים יודעים להמציא עוד ועוד דברים חדשים, ולא משנה כמה השאלות שנשאל תהיינה קשות ונוקבות, הנוכלים המיומנים ובעלי הלשון החלקה ידעו לתת תשובות באופן משכנע.

לכן ברור שרצוי וכדאי לחקור היטב לפני שאנחנו קונים ו/או משקיעים בהבטחה חלומית שתניב תשואה דמיונית. הכלל הינו: ככל שההצעה נדיבה יותר, כך עלינו להיות חשדניים יותר ומאמינים פחות.

 

 

 

 

 

 

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

פסק דין חשוב של ביהמ"ש העליון בתביעת רשלנות מקצועית של רואה חשבון

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה ניתן בבית המשפט העליון פסק דין חשוב בנוגע לתביעת רשלנות מקצועית כנגד רואה חשבון, הקובע מהו סטנדרט התנהגות ראוי ומצופה מרואה חשבון ומתי התנהגות זו מהווה הפרה של חובות רואה החשבון כלפי לקוחו.

תביעה נגד מפעל הפיס - חוק ההתיישנות

מאת: אלי דורון, עו"ד

האם בקשה לסעד זמני המוגשת ללא תביעה עיקרית, עוצרת את מרוץ ההתיישנות? בית המשפט העליון קבע לאחרונה, כי בקשה לסעד זמני שהוגשה ללא תביעה עיקרית, ואף לא הוגשה תביעה תוך 7 ימים מיום הבקשה, אינה עוצרת את מרוץ ההתיישנות ואין לייחס לה משמעות כלשהי במישור זה.

מי רשאי לעסוק בגידול קנאביס מסחרי?

מאת: אלי דורון, עו"ד

הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי נכנסה לתוקף ב- 2019 וסללה את הדרך ליזמים, המעוניינים לגדל קנאביס בהיקף מסחרי, ברמה גבוהה ובכפוף לדרישות תקן מחמירות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.