מאת:

פטור ממס שבח במכירת זכות במקרקעין מיחיד לקרובו 

סעיף 62(א) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"), מעניק פטור ממס שבח במכירת זכות במקרקעין והקניית זכות באיגוד ללא תמורה מיחיד לקרובו שאינו איגוד בשליטתו. החוק מגדיר "קרוב" לאדם כאחד מאלה: בן-זוג, הורה, הורי הורה, צאצא, צאצאי בן-זוג ובני-זוגם של כל אחד מאלה, אח או אחות ובני-זוגם ואיגוד שהוא בשליטתו.

במקרה שנדון לאחרונה בפני בית המשפט העליון (ע"א 1617/10 מנהל מיסוי מקרקעין נ' מוסטפא נח'אש), עלתה השאלה האם אדם שמעניק במתנה זכות במקרקעין לאלמן של אחותו (להלן:"מקבל המתנה"), לאחר שמקבל המתנה נישא בשנית לאישה אחרת ואף נולדו להם ילדים (בנוסף לילדים שנולדו לו מנישואיו הקודמים), נחשב כמי שהעניק את המתנה ל"קרובו" ולכן זכאי מעניק המתנה לפטור ממס שבח מכוח סעיף 62(א) לחוק. לגישת מנהל מיסוי מקרקעין, אדם ימשיך להיחשב ל"קרובו" של אחיה של אשתו גם לאחר פטירתה. אולם, מרגע שאותו אלמן נישא מחדש, אין הוא עוד בגדר קרובו של אחיה של אשתו המנוחה.
 

 
לשון החוק והן תכליתו אינן תומכות בעמדת מנהל מיסוי מקרקעין
בדעת רוב נפסק, כי הן לשון החוק והן תכליתו אינן תומכות בעמדת מנהל מיסוי מקרקעין ולכן במקרה זה מעניק המתנה זכאי לפטור ממס שבח. ביחס ללשון החוק, נקבע כי בעוד שבמקרים אחרים שבהם ביקש המחוקק להבחין בין "אלמן" לבין "אלמן שנישא מחדש" דאג הוא לעשות זאת בלשון מפורשת וברורה, הרי שלשון החוק במקרה הנדון אינה מבחינה בין "אלמן" לבין "אלמן שנישא מחדש", ולכן אין להוסיף הבחנה שכזו על דרך הפרשנות.

בקשר לתכלית החוק, קבע בית המשפט העליון כי תכליתו היא לאפשר מתנה ל-"קרוב" מבלי לראות בה העברה עסקית וכי נישואיו מחדש של האלמן אינם חותרים תחת תכלית זו. בית המשפט עמד גם על הרצון להנחיל את הזכות במקרקעין מדור לדור, כשאין ספק כי גם לאחר נישואי האלמן מחדש, אחיה של האישה שנפטרה נותר דודם של ילדי המנוחה והאלמן. בנסיבות בהן העניק המחוקק פטור ונותר ספק לגבי היקף פריסתו, יש מקום להחלה רחבה של הפטור, דהיינו מתן הפטור גם כשמדובר באלמן שנישא. חיזוק נוסף למסקנה זו ניתן למצוא בכך שאחד ממאפייניה של שיטת מס ראויה הוא אדישותה להחלטות הלבר-פיסקאליות של האדם, כאשר החלטת האלמן האם להינשא מחדש היא מאותן החלטות לבר-פיסקאליות שמן הראוי שלא תשפיע על חבות המס שלו.
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.