מאת:

אחד העקרונות החשובים והמרכזיים בעולם המשפט הכלכלי סביבתי הוא עקרון הזהירות המונעת. על פי עקרון זה , חלה חובה לנקוט אמצעי זהירות גם כאשר לא הוכח באופן מדעי מובהק קשר סיבתי בין תופעה מסוימת לבין נזק לבריאות.

עקרון הזהירות המונעת התקבל כעקרון יסוד באמנות בינלאומיות כבר ב-1992, ובהמשך יושם בחקיקה במדינות ברחבי העולם, בה נקבע כי על מנת להגן על הסביבה, בריאות האדם, החי או הצומח לא ישמש העדרה של הסכמה מדעית מלאה עילה לאי נקיטת אמצעים יעילים כלכליים המיועדים למנוע פגיעה בסביבה זו. במילים אחרות, גם בשעה שאין בנמצא ראיות מדעיות להוכחת נזק או מפגע סביבתי יש לנקוט באמצעים למנוע את הפגיעה ועדיפה זהירות יתר על פני שאננות.

בשנים האחרונות אנו עדים לתופעות הרסניות שפגעו במשאבים הטבעיים וגרמו לשורה של נזקים סביבתיים בריאותיים כלכליים חמורים כגון קרינה, משבר מים, הרעה באיכות האוויר, בעיות הנובעות מהשלכת פסולת ועוד נושאים הדורשים קידום יישום מידתי של עקרון הזהירות המונעת תוך שילוב ואיזון תוך קידום התעשייה ולא עצירתה עד כדי פגיעה בקיום מפעלים ופיטורי עובדים.

בעשורים האחרונים נכנסו לחיינו שינויים טכנולוגיים רבים כשימוש מסיבי בטלפוניים ניידים , חומרים הנפלטים לאוויר הסביבה ממפעלי תעשיה , שפכים מזון מהונדס גנטית ועוד תופעות אשר טרם יש בידינו מסקנות מדעיות חד משמעיות בדבר נזקים לאוכלוסיה. בישראל , פרשיות צוללני נחל הקישון, כלובי הדגים במפרץ אילת והשימוש במתקנים בעלי קרינה בלתי מייננת הובילו בארץ לחקיקה סביבתית הבאה לידי ביטוי בשני חוקים: חוק הקרינה הבלתי מייננת משנת 2006 וחוק האוויר הנקי משנת 2008.

בבתי משפט החלו בשנים האחרונות לקבל טענות שונות המבוססות על עקרון הזהירות המונעת. דוגמא לכך היה לראות בתיק 6684-07 שם אומרת השופט ברסלב כי הנושא הקרינה הבלתי מייננת יש לאמץ את עקרון הזהירות המונעת הקובע כי יש לצמצם את החשיפה למתקני חשמל למינימום האפשרי וכי ההתייחסות הזהירה לחשיפה אומצה על ידי רוב הגופים המקצועיים ובכללם ממשלת ארה"ב, ארגון הבריאות העולמי והמשרד לאיכות הסביבה.

ראוי ונכון להפעיל את עקרון הזהירות המונעת גם בהעדר הוכחות מדעיות מספקות לקיום נזקים בריאותיים מגורם מסוים ויש לנקוט אמצעים סבירים כדי להפחתת הסיכון. אם מפעילים את עקרון הזהירות המונעת יש לשלב כוחות לקידום סביבה צודקת וירוקה תוך שמירת איזונים לגבי ההשלכות על החברה הכלכלה והסביבה בה אנו חיים.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייעוץ משפטי לנפגעים מקרינה

מאת: אלי דורון, עו"ד

ייעוץ משפטי לנפגעים מקו מתח גבוה ו/או מכל גורם המפיץ קרינה בערכים גבוהים, ע"י עו"ד יוצאי מומחים בדיני איכות סביבה

זהירות - קרינה משדה מגנטי

מאת: אלי דורון, עו"ד

ארגון הבריאות העולמי קבע כי מתקני חשמל החושפים את הציבור לקרינה משדה מגנטי בדרגה העולה על 4 מיליגאוס בממוצע מהווה גורם אפשרי לתחלואה בסרטן.

רשות המסים דואגת לאיכות הסביבה ומעודדת "מס ירוק"

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד, טל חשוב, משפטן

כידוע, לאיכות הסביבה חשיבות רבה בחיינו, ולשמחתנו המודעות לתחום חשוב זה הולכת וגדלה עם השנים, במיוחד נוכח שינויי האקלים השליליים להם אנו עדים שהינם תוצאה ישירה של הפגיעה בסביבה. אנו רואים במו עינינו מגמות ירוקות ברחבי המדינה, כגון ריקון מיכל האמוניה הצפוי בחיפה, פיזור מתקני מחזור ברחבי הערים, "פחים כתומים" לפסולת אנרגטית, חינוך סביבתי במוסדות חינוך ועוד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.