מאת:

בעקבות שיתופי פעולה רבים בין אנשי עסקים מרומניה ומישראל וביצוע עסקאות ע"י ישראלים ברומניה כבר כיום אנו עדים לסכסוכים בין הצדדים, סכסוכים אשר נדונים ומיושבים ע"י בתי המשפט הרומניים. מצב בו בית משפט רומני יפסוק כי הצד הישראלי מחויב לשלם פיצויים לצד הרומני יצמיח בעיית אכיפה אינהרנטית, שכן הישראלי, לרוב, איננו תושב רומניה ומרבית נכסיו נמצאים בישראל. במצב דברים זה, התושב הרומני או החברה הרומנית (גם אם נשלטת ע"י ישראלים) עומדים בפני אי יכולת להיפרע מהצד הישראלי. במאמר זה נבקש להציג בקליפת אגוז, ראשית מענה לבעיה סבוכה זו, היינו פנייה לבית משפט בישראל בבקשה לאכוף את פסק הדין הזר. נציין כי נושא זה הנו סבוך ומורכב ודורש בחינה מעמיקה של כל מקרה לגופו, מאמר זה אינו מתיימר להציע פיתרונות אופרטיביים כוללים, כי אם להציג אבן דרך ראשונית גרידא.   
בשנת 1958, חוקק חוק אכיפת פסקי חוץ שהסדיר את סוגיית ההכרה והאכיפה של פסקי דין זרים במשפט הישראלי. כלל הוא כי פסק דין זר אינו בעל מעמד עצמאי ואין לו תוקף אוטומטי, על מנת שניתן יהיה להשתמש בו בארץ, יש לקלוט אותו בישראל. לעניין זה, יפים הם דבריו של כבוד השופט חשין בע"א 970/93 היועץ המשפטי לממשלה נ' איריס אגם (להלן: "הלכת אגם") : "פסק דין שניתן במדינה חוצה ישראל, אינו פועל בתוככי ישראל, משל היה פסק דין שנתן בית משפט בישראל, שומה על המעוניין להריק אותו פסק דין מכלי אל כלי, משיטת המשפט הזרה אל המשפט ישראל, ועל דרך זו לעשותו אבר במשפט ישראל, ההרקה מכלי אל כלי עושים אותה בתי המשפט, ולעניין זה משמש אותנו חוק אכיפת פסקי חוץ...". דברים אלו (מילים כדורבנות) עולים בקנה אחד עם סעיף 2 לחוק אכיפת פסקי חוץ שכותרתו : "אי אכיפה אלה לפי חוק זה", לשון אחר, לא ייאכף בישראל פסק חוץ אלא לפי חוק זה. 
 
על פי החוק ישנם שני מסלולים לקליטת פסק חוץ בארץ:
  1. אכיפה- לגבי פסקי דין שתכליתם חובה המוטלת על הנתבע לעשות דבר, או להימנע מעשיית דבר. האכיפה פירושה ביצוע או הוצאה לפועל של פסק זר ע"י משרדי הוצל"פ. סעיף 10 לחוק אכיפת פסקי חוץ קובע, כי פס"ד שהוכרז אכיף, דינו לעניין הוצל"פ כדין פסק דין שניתן בישראל.
  2. הכרה- גושפנקא רשמית הניתנת לפס"ד זר, מבלי שתגרור אחריה הוצל"פ. לעניין זה, נבחין בין הכרה ישירה- פסק דין הצהרתי המאשר את הפסק ומהווה מעשה בית דין, לבין הכרה אגבית/אינצידנטלית- אגב דיון בעניין אחר, אד הוק, המהווה מעשה בית דין רק לאותו עניין.
לעניין הכרה בפסק חוץ, אין רבותא לעניינינו שכן בסכסוכים עסקיים, היעדר יכולת להפנות להוצל"פ, מאיינת את רצון התובע לפנות לבית המשפט הישראלי. במצב דברים זה, נבקש להתמקד במסלול האכיפה גרידא. סעיף 3 לחוק אכיפת פסקי חוץ מונה 4 תנאים מצטברים, בהתקיימם (כולם) יאכוף בית המשפט פסק חוץ, כדלקמן:
  1. פסק הדין יינתן במדינה שלפי דיניה, בית המשפט שלה היה מוסמך לתת. לשון אחר, מבקש האכיפה, צריך להוכיח כי מערכת השיפוט של המדינה הזרה מוסמכת, מן הדין הפנימי שלה, לתת פסק דין בנסיבות העניין. הוכחה שכזו תהא ע"י הצגת הוראה חקיקתית תקפה המקנה לבית המשפט סמכות מסוג זה.
  2. פסק הדין הנו חלוט, קרי פסק הדין אינו ניתן עוד לערעור (במובן הישראלי של ערעור).
  3. החיוב בפסק החוץ, ניתן להוצאה לפועל ע"פ הדינים של אכיפת פסקי חוץ בישראל, ותוכנו של הפסק   אינו סותר את תקנת הציבור.
  4. פסק הדין הוא בר ביצוע במדינה שבה ניתן, קרי ניתן יהא להוציא אל הפועל את פסק הדין במדינה בה ניתן. דוגמה לפסק דין שלא ניתן להוציאו אל הפועל, הינו פסק דין שהתיישן בארצו.
כמו כן, ובנוסף לתנאים המנויים לעיל, מכוח סעיף 4(א) לחוק אכיפת פסקי חוץ, פסק חוץ לא יוכרז אכיף אם ניתן במדינה שלפי דיניה אין אוכפים פסקים של בתי המשפט בישראל (תנאי ההדדיות).
 
מהעולה מכל האמור לעיל, ברי כי כדי לצייר את התמונה במלואה בכל הקשור לאכיפה של פסק דין רומני בבית משפט ישראלי, יהא להיכנס לעובי הקורה של הדין הרומני . בין היתר יהא לוודא כי מתקיים תנאי ההדדיות, קרי כי בתי המשפט הרומניים אוכפים פסקי דין ישראלים, כי לא חלה התיישנות על הפסק הספציפי הרומני וכיוצא באלה התניות מהותיות.

 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

קבלת אזרחות רומנית - איך עושים את זה נכון?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); שירלי סובול

מסלולי המס בגין הכנסה משכירות ברומניה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); ליאור קרשס, משפטנית

בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961, קיימים שני מסלולים למיסוי תושב ישראלי בגין הכנסות המופקות משכר דירה מחו"ל.

עסקאות נדל"ן ברומניה - ליווי משפטי

מאת: אלי דורון, עו"ד

לדסק משרדנו שברומניה ניסיון רב בכל הקשור בביצוע עסקאות נדל"ן ברומניה, אם קניה ואם מכירה והלכה למעשה למשרדנו מאגר גדול של גורמים אשר מסייעים לנו לקדם עסקאות מסוג זה במהירות וביעילות.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.