מאת:

עבור רוב רוכשי הדירות, עסקה זו היא מהעסקאות הכלכליות המשמעותיות ביותר של חייהם.
על פי כללי לשכת עורכי הדין (ייצוג בעסקאות דירות) עורך הדין המייצג את הקבלן, רשאי לייצג גם את רוכשי הדירה לעניין ביצוע רישום הרכישה בלבד, תוך נאמנות לרוכש הדירה ועל כך לקבל שכר טרחה מהרוכש.
כיום, הנהוג הוא שבחוזי המכר קובע הקבלן מראש את שכר הטרחה שישולם על ידי הרוכש לעורך הדין, ולרוב עומד הוא על 1.5% ממחיר הדירה. סכום זה יכול לעלות כדי עשרות אלפי שקלים.

בחודש יולי האחרון הוגשה לשולחן הכנסת הצעת חוק פרטית מטעם ועדת הכלכלה של הכנסת, ועניינה הגבלת שכר הטרחה שעורך הדין, המייצג את הקבלן, רשאי לגבות בתמורה להוצאות המשפטיות עבור רישום הדירה. הצעת חוק זו מטרתה להתמודד עם הפער ביחסי הכוחות בין הרוכשים אשר מבצעים את הרכישה לא תמיד בבקיאות רבה בסיטואציה, לבין קבלנים, הבקיאים בכל אחד משלבי המכירה והקנייה של הדירה.
בהצעת החוק הנ"ל מוצע לחדד לרוכשים כי שכר הטרחה המשולם על ידם לעורך הדין מטעם הקבלן, הוא בתמורה לרישום הזכויות בדירה בלבד, דבר שיקל עליהם בפניה עצמאית לייצוג של עורך דין מטעמם. בנוסף, הסכום שישולם על ידי הרוכשים לעורך הדין מטעם הקבלן יועבר ישירות לעורך הדין אשר ינפיק חשבונית בהתאם, כך גם יתפוגג החשש שהכסף יישאר בידי הקבלן ולא יועבר לעורך הדין.

עוד מוצע בהצעת החוק להגביל את הסכום שאותו ישלמו הרוכשים עבור אותו שירות של רישום הזכויות בדירה. דרישה של קבלן לתשלום בגין שירותים משפטיים אשר תעלה על המותר לפי התקנות שמוצע להתקין, תהיה עבירה פלילית שעונשה יהיה קנס בסך כ-15,000 ₪.
לטעמנו מדובר בהצעת חוק אשר נוגדת באופן בוטה את עקרון חופש ההתקשרות. מעבר לכך, המדובר לכאורה, בהצעת חוק אשר מתיימרת לפעול כביכול לטובת רוכשי הדירות. ואולם בפועל ההגבלה המוטלת במסגרתה על שכר הטרחה תגרום לגילום אותו שכר טרחה במחיר הדירה המוצע מלכתחילה לרוכשים. התוצאה תהיה שלא זו בלבד שמרוכשי הדירה לא ייחסכו הוצאות כלשהן, אלא שהם אף יאלצו לשלם מס רכישה על מחיר דירה הכולל גם את עלות השירותים המשפטיים הנ"ל.

בניגוד לדעה הרווחת לעיתים, העבודה המשפטית של עורכי הדין היא רבה מאד ושכר הטרחה המשולם בעסקאות נדל"ן בישראל נתון לשינויים. לטעמנו, פגיעה בתגמולים אותם מקבלים עורכי הדין המסייעים ונוטלים חלק מהותי בעסקאות מסוג זה יגרור בהכרח פיחות ברמת השירות המשפטי ומקצועיותו.
בבואך לרכוש דירה, עסקה משמעותית וחשובה כל כך, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין הבקיא ומומחה בתחום הנדל"ן אשר יעמוד על זכויותיך ועל ההליכים הנדרשים על מנת לבצע את העסקה כראוי. למשרדנו הכלים והאמצעים לייעץ ולתת חוות דעת מבוססת ובמידת הצורך להתדיין בבתי המשפט באופן מהיר ומקצועי. 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.