מאת:

1. כאשר הנתבע מסכים לבקשת התובע למתן גט- כאשר מדובר באדם שהגיש בקשה לבית הדין הרבני למתן גט, בקשה זו מהווה עילה למתן גט מיידי. נאמר למשל כי בעל הגיש כנגד אשתו תביעה למתן גט, אך כאשר ראה אותו הבעל כי האישה מסכימה לבקשתו, החליט להתנות את מתן הגט מצידו בוויתור זכויות ממוניות כאלו ואחרות (כגון וויתור על הכתובה). בעצם מעשה הגשת התביעה בעצם מחוייב הבעל במתן גט מיידי. שהרי בקשתו של הבעל עיקרה הוא מתן גט והתנייה בדיעבד לאחר הגשת הבקשה אינה עולה בקנה אחד עם עקרונות של צדק ויושר. הבעל למעשה מוציא מידיו את מתן הגט כאשר כל בקשתו הוא חיוב האישה במתן גט ולכן, טענה מאוחרת שדינה התניה איננה אפשרית.

2. דחיית הגט תשמש כלי בידיו של המסרב לסחיטת המסורב- עילה נוספת למתן גט מיידי יכולה להיות העובדה כי כל מטרתו של המסרב למתן הגט היא על מנת לאמלל את חייו של מסורב הגט.אין זה סוד כי גט משמש כאמצעי סחיטה בין בני זוג אשר יחסיהם עלו על שרטון. אך לבטח אין זה אומר כי אמצעי זה הוא ראוי. כאשר לדוגמא מדובר במסורב גט אשר אורח חיים נורמלי אינו אפשרי בשל פעולות המסרב (בין אם בהטרדות חוזרות ואף איומים), והסירוב נותר על כנו רק על מנת בעצם להכריח את המסורב לוותר על זכויותיו הרכושיות, יש טעם לחייב בגט מיידי. הבירור בנוגע לזכויות הרכושיות יעשה במופרד ובנבדל מאותו הליך לקבלת גט, וזאת על מנת לנתק בין המישורים כך שלא תתקבל החלטה מצד המסורב במצב של כורח, נוכח הנסיבות.

3. מערכת יחסים אלימה בין בני הזוג- ישנם מצבים אותם הדעת אינה יכולה לסבול. מצב שבו אחד מבני הזוג נוקט באלימות כלפי האחר מהווה ביסודה עילה לגט מיידי. זאת מטעמים ברורים - כאשר שלמותו הגופנית של אדם נמצאת תחת סיכון או נפגעת באופן כזה או אחר, אין לעכב את מתן הגט עד לבירור הזכויות הרכושיות. יש להבדיל במופגן בין אותה הזכות הרכושית והזכות של אדם כי לא יפגעו בו. כאשר אחד מבני הזוג חיי תחת חשש מתמיד מפעולות בן הזוג הוא גן אינו יכול לקבל החלטות רכושיות בשלוות נפש. בעצם זאת נמנעות ממנו זכויות אשר ייתכן כי הוא זכאי להן. ויובהר, הכוונה במושג אלימות כוללת גם את ההיבט של אלימות מילולית חמורה וגם את ההיבט של אלימות פיזית. כמו כן לא בהכרח מדובר באלימות כנגד בן הזוג, אלא גם אלימות כלפי ילדיהם של בני הזוג.

4. פגיעה בסביבת בן הזוג- אדם הוא מטבעו יצור חברתי, כאשר נמנעת ממנו האפשרות לקיים אורח חיים חברתי, שהיא זכות יסוד, על ידי בן הזוג, זאת יכולה להיות עילה למתן אותו גט מיידי. ניקח לדוגמא בן זוג אשר מתקשר פעמים רבות למקום עבודתו של בן הזוג, תוך הטרדת חברי סביבת העבודה של בן הזוג. יש בכך כדי לפגוע פגיעה ממשית ביכולת הפרנסה של בן הזוג ובכך נפגעת הזכות של בן הזוג לקיים עצמו בכבוד. כמו כן הטרדת הסביבה החברית של בן הזוג על מנת להכפיש את שמו יכולה גם להוות עילה לחיוב בגט מיידי. כמובן שהדיון בנוגע לזכויות ברכוש של בני הזוג יהא בנפרד ואין כל מניעה כי יערך לאחר מתן הגט, וזאת בכדי למנוע מצב בו בן הזוג "נלחץ לפינה" בשל תחושות בושה ואי יכולת לקיים אורח חיים חברתי, שכפי שציינו קודם, אורח חיים חברתי הוא מטבעו של האדם כיצור חברתי החי בקבוצת שייכות.

ויפים דברי רבינו ירוחם בספר מישירים נתיב כ"ג:
"במקום שהן הבעל לא מעוניין באשה והן האשה לא מעוניינת בבעל,
מחייבים ואף כופין את המסרב מלתת גט, שיתן גט."
ומכך נובע, כי כאשר אי מתן הגט משמש רק כאמצעי לחץ, יש לכפות את מתן הגט על המסרב. וניתן לבחון זאת על פי העילות המצויינות לעיל. הסיטואציה שבה סירוב מתן הגט נעשה למטרות סחיטה ודחיפה לאי מיצוי זכויות מצד המסורב, מחייבת במתן גט מיידי. שהרי כאשר בן הזוג מתעלל, נוקט באלימות ולא מאפשר אורח חיים תקין של המסורב וכל זאת למען יוותר על זכויותיו הרכושיות - יש בכך כדי לחייב את המסרב במתן גט. על אחת כמה וכמה כאשר המסרב הוא בעצם זה אשר הגיש את הבקשה לקבלת גט וכעת מתנה עליה.

נוסף על כך: תיק:4569-64-2 פלוני נ' פלונית-
"...סוף דבר, לאור הנסיבות, והמצב שהצדדים הגיעו אליו, שאין האישה מסוגלת לחזור לבעלה וזאת עקב התנהגותו של הבעל כלפיה והסבל שסבלה מחיי הנישואין, אין מנוס מגירושין ועל הבעל לפטור את אשתו בגט פיטורין כדמו"י".

כאשר כרוכים החיים המשותפים בסבל יום יומי וכאשר אבדה התקווה כי בני הזוג יוכלו לקיים שוב חיים משותפים, לדוגמא כאשר בן הזוג מתנהג באלימות כלפי בן זוגו, יש בכך כדי להוות את אותה העילה לחיוב בגט מיידי. ושוב נדגיש, כי אין זה אומר כי נימנע מדיון בזכויות הרכושיות. אלא שאותן זכויות יכולת להתברר כאשר בן הזוג נמצא במצב נינוח המאפשר לו לקבל החלטות שמבוססות על הגיון בריא ושלוות נפש ובטח לא שהוא חש מאויים ונראה לו כי הדרך היחידה להשתחרר מהסבל בו הוא שרויי הוא בהענות לסחיטות בן זוגו.

כמובן שיש לזכור, עילות אלו אינן מוחלטות ויש בכוח הנסיבות להשפיע לכאן ולכאן. הרציונאל הינו כי במקום בו מן הצדק לתת גט, יחויב בן זוג במתן אותו גט. וזאת כדי למנוע מצב בו נעשה שימוש שאינו "טבעי" בשימוש של אמצעי לחץ כנגד וויתור על זכויות אחרות.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

גירושין בתקופת הקורונה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח)

משבר הקורונה "מוציא" ממרבית האנשים מטענים נפשיים ואת מה שהם באמת מרגישים - אם עד למשבר היינו עסוקים בעבודה, טיולים, בילויים, מפגשים עם חברים וכו', המשבר לפתע קירקע חלק גדול מאתנו ובפועל גרם לזוגות להימצא בסגר, או שלא בסגר ביחד בבית, ולהתמודד עם לחץ התקופה.

דיני משפחה - סוגיות עיקריות

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; לירן יזהר, משפטן

דיני המשפחה והמעמד האישי עוסקים בכל הקשור לסכסוכים וסוגיות בקשר עם התא המשפחתי ובכלל זה גירושין, מזונות, הסכמי ממון, אלימות במשפחה, חטיפת ילדים, הסכמי שלום בית וכו'.

הסתלקות יורש מחלקו בירושה - מתי ובאילו תנאים?

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד; הדר וייצנר, משפטנית

כלל יסוד הוא, כי דיני הירושה מקנים ערך עליון לרצון המוריש. ואולם, בד בבד, דיני הירושה מכירים בכך שאין לאכוף על יורש את תוארו, כאשר זה אינו חפץ בכך. אשר על כן, ס' 6 לחוק הירושה מאפשר ליורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, כך שלא יראה בו הדין יורש מלכתחילה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.